
Hogyan legyen otthon mindig friss fűszer?
A fűszernövények szárításáról szóló cikk után lényegesen több fűszerre bukkantunk a saját konyhánkban is, ami bármilyen fogásunkon csak javítani tudott. Egyik kedvenc oldalunkon, a food52-n taglalt sorozat második részéből is szemezgetünk: ezúttal abban nyújtunk segítséget, hogyan érdemes a friss, levágott fűszernövényeket tárolni, hogy minél hosszabb ideig megőrizzék aromájukat és frissességüket. Annál is inkább, hiszen 1-2 kiskanálnyi fűszernövény is csodát képes tenni az étellel, és más-más ízvilágot és illatot varázsolni a konyhánkba – akár ugyanabból az alapanyagból is.
Hétvégi piac – hétközi csalódás helyett
A hétvégi piaci körút elmaradhatatlan része a friss fűszernövények beszerzése: ilyenkor az ember könnyen elcsábul és nemcsak egy csokor petrezselymet, de némi zsályát, kaprot és kakukkfüvet is a kosarába tesz, a lelki szemei előtt már látva az ételeket, amikhez hozzá fogja adni őket. Aztán amikor csütörtökön épp beletenné a kaprot a cukkini főzelékbe, éri a meglepetés, hogy a hűtő aljában bizony sárgásra és érdekes állagúvá vált az egykor viruló csokor kapor, és ugyanilyen felismerhetetlenül figyel mellette a zsálya.
Puha vagy kemény
Először is hazaérve azonnal szortírozzuk szét a fűszernövényeket. Két csoportra oszthatók ugyanis: puha és kemény szárúakra. Előbbibe azok a növények tartoznak, amelyeknek nemcsak a száruk, de a levelük is puha: ilyen a bazsalikom, a petrezselyem, a tárkony vagy a koriander. A kemény vagy fás szárúak közé tartozik a rozmaring, az oregano, a majoranna és a kakukkfű. Ha eszerint szétválogattuk a fűszereket, tároljuk őket helyesen. A puhaszárúak azt szeretik, ha úgy bánunk velük, mint egy csokor virággal: vágjunk le egy kicsit a szárukból, majd tegyük őket vízbe és cseréljük azt egy-két naponta, amint a víz elkezd opálosodni. A bazsalikom a szobahőmérsékletet szereti, de a többi növényt érdemes a pohárral együtt a hűtőben tárolni, egy nejlonzacskóval lazán beborítva.
A nedves papírkendő a befutó
A keményszárúakat csomagoljuk bevizezett papírkendőbe, majd egy nejlonzacskóba, és tegyük be a hűtő zöldségtartó rekeszébe. Az is megfelel, ha egy nedves konyharuhába csavarba légmentesen záródó dobozba tesszük őket – így garantáltan jó ideig elállnak. És még egy hasznos tipp: közvetlenül a felhasználás előtt mossuk csak meg a fűszernövényt, különben további nedvességet szív magába és gyorsabban romlik.