Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: food.52.com

Hogyan legyen otthon mindig friss fűszer?

Természetesen megint roppant egyszerű megoldásokkal szolgálunk, amelyek viszont nagyon jól jönnek, ha friss fűszerekre vágyunk.
2016. március 12.

A fűszernövények szárításáról szóló cikk után lényegesen több fűszerre bukkantunk a saját konyhánkban is, ami bármilyen fogásunkon csak javítani tudott. Egyik kedvenc oldalunkon, a food52-n taglalt sorozat második részéből is szemezgetünk: ezúttal abban nyújtunk segítséget, hogyan érdemes a friss, levágott fűszernövényeket tárolni, hogy minél hosszabb ideig megőrizzék aromájukat és frissességüket. Annál is inkább, hiszen 1-2 kiskanálnyi fűszernövény is csodát képes tenni az étellel, és más-más ízvilágot és illatot varázsolni a konyhánkba – akár ugyanabból az alapanyagból is. 

Hétvégi piac – hétközi csalódás helyett

A hétvégi piaci körút elmaradhatatlan része a friss fűszernövények beszerzése: ilyenkor az ember könnyen elcsábul és nemcsak egy csokor petrezselymet, de némi zsályát, kaprot és kakukkfüvet is a kosarába tesz, a lelki szemei előtt már látva az ételeket, amikhez hozzá fogja adni őket. Aztán amikor csütörtökön épp beletenné a kaprot a cukkini főzelékbe, éri a meglepetés, hogy a hűtő aljában bizony sárgásra és érdekes állagúvá vált az egykor viruló csokor kapor, és ugyanilyen felismerhetetlenül figyel mellette a zsálya.

Puha vagy kemény

Először is hazaérve azonnal szortírozzuk szét a fűszernövényeket. Két csoportra oszthatók ugyanis: puha és kemény szárúakra. Előbbibe azok a növények tartoznak, amelyeknek nemcsak a száruk, de a levelük is puha: ilyen a bazsalikom, a petrezselyem, a tárkony vagy a koriander. A kemény vagy fás szárúak közé tartozik a rozmaring, az oregano, a majoranna és a kakukkfű. Ha eszerint szétválogattuk a fűszereket, tároljuk őket helyesen. A puhaszárúak azt szeretik, ha úgy bánunk velük, mint egy csokor virággal: vágjunk le egy kicsit a szárukból, majd tegyük őket vízbe és cseréljük azt egy-két naponta, amint a víz elkezd opálosodni. A bazsalikom a szobahőmérsékletet szereti, de a többi növényt érdemes a pohárral együtt a hűtőben tárolni, egy nejlonzacskóval lazán beborítva.

A nedves papírkendő a befutó

A keményszárúakat csomagoljuk bevizezett papírkendőbe, majd egy nejlonzacskóba, és tegyük be a hűtő zöldségtartó rekeszébe. Az is megfelel, ha egy nedves konyharuhába csavarba légmentesen záródó dobozba tesszük őket – így garantáltan jó ideig elállnak. És még egy hasznos tipp: közvetlenül a felhasználás előtt mossuk csak meg a fűszernövényt, különben további nedvességet szív magába és gyorsabban romlik.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszergarázs

Fűszergarázs

A főzéshez szükséges alapanyagok közül jó néhányat hosszabb távra szerzünk be, ezek közé tartoznak a fűszerek is. Tárolásukra sokféle megoldás van, de persze az aranyszabályokat itt is érdemes betartani.
Egy sima, egy szárított - a fűszernövények szárításának legjobb módjai

Egy sima, egy szárított - a fűszernövények szárításának legjobb módjai

Hogyan őrizhetjük meg a nyári fűszerkert kincseit télre? Kedvenc lapjainkat szemlézve a food52-n találtuk ezt a roppant praktikus összeállítást a fűszerek szárításáról. Mikró? Aszaló? Nem lehetetlen.

Korianderes sárgarépadzsem

Könnyű, egzotikus nyári lekvár, a sárgarépa szerelmeseinek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!