
Hogyan hasznosítsuk a húsvétról megmaradt sonkát?
Sajnos akár parasztsonkával kényeztettük magunkat húsvétkor, akár kötözött sonkát vagy főtt tarját vásároltunk a húsvéti asztalra, minden évben eljön a pillanat, amikor látni sem bírjuk már a füstölt húst. Egyszerűen eltelünk vele, ami nem is csoda, hiszen tojással, kaláccsal körítve nem túl gyomorbarát étel a füstölt hús. És persze ilyenkor valahogy a mértéket sem találjuk, bármilyen buzgón is keressük, valahogy ünnepek táján könnyebben a lovak közé dobjuk a gyeplőt, mint máskor. Négy megkérdezett barátnőmből négy kapásból rávágta, hogy sonkás tésztát szokott csinálni a maradékból. Ez elég reprezentatív felmérésnek tűnik tehát. De idén lépjünk túl a sonkás tésztán – noha az is nagyon finom.
Talán furcsán hangzik, a maradék sonkából leves is készülhet. A kukoricától és a kakukkfűtől nagyon tavaszias az összhatás.
Leves
Hozzávalók:
15 dkg bacon apróra kockázva
1 ek vaj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma összenyomva
1 doboz konzerv kukorica (fagyasztott is megfelel)
4-5 ágacska kakukkfű levelei
2 ek liszt
7 dl tej
2 db burgonya felkockázva
maradék sonka kockákra vágva
Elkészítés:
Olvasszuk meg egy edényben a vajat, a bacon kockákat süssük rajta ropogósra, majd szűrőkanállal szedjük ki a zsiradékból a pörcöt, tegyük félre. A zsiradékon pároljuk puhára a kétféle hagymát. 2-3 perc múlva jöhet az edénybe a kukorica és a kakukkfű, forrósítsuk fel, majd szórjuk meg az egészet a liszttel. Enyhén pirítsuk meg, majd engedjük fel a lábas tartalmát a tejjel. Folyamatosan kevergessük, míg kissé be nem sűrűsödik. Ekkor tegyük bele a felvágott burgonyát, és főzzük addig a levest, míg a krumpli meg nem puhul. Adjuk a levesbe a sonka kockákat, és korrigáljuk a sűrűségét még egy kis tejjel, ha szükségesnek találjuk. Tálaljuk a pirított baconnel, ízesíthetjük apróra vágott újhagyma zöldjével, de ha jobban szeretjük, egy nagy csipet reszelt cheddar sajttal.
Húsos pite
Egy kis tészta, egy adag tejszínes mártás, és máris költeménnyé nemesedik az előző nap még uncsi füstölt hús
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 teáskanál só
1 csipet cukor
1 tojás
2-3 evőkanál víz
A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát. A vizet csak akkor használjuk fel, ha nem akarna összeállni a tészta. Tegyük fél órára a hűtőbe pihenni. Közben készítsük el a tölteléket.
Ehhez szükségünk lesz
25 dkg főtt sonkára
1 egész tojásra + 2 tojássárgájára
2 dl habtejszínre
sóra, borsra
zöldfűszerekre (snidlingre, bazsalikomra, amit szeretünk, vagy ami van otthon),
és valamilyen zöldségre. Remek például a zöld spárga vagy a zöldborsó. Ezekből kb. 15 dekányi fog kelleni. Néhány perc alatt blansírozzuk meg őket!
A habtejszínbe keverjük bele a tojásokat, a felkockázott sonkát, a sót, borsot, zöldfűszereket. Ha akad esetleg maradék főtt tojás, azt is beledarabolhatjuk.
Fogjunk egy kb. 26 cm-es piteformát, a tészta kétharmadát nyújtsuk ki úgy, hogy pereme is legyen majd a pitének, béleljük ki vele a formát. Öntsük rá a tölteléket, fedjük be a maradék egyharmad tésztából nyújtott koronggal. Tetejét szurkáljuk meg villával, kenjük be egy kevés tojással vagy pici tejjel higított tejföllel, és 180 fokon 40 perc alatt süssük készre.
Töltött, rántott palacsinta
Hozzávalók:
12 db sós palacsinta
30-40 dkg darált füstölt hús
sűrű tejföl
bors
a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa
A füstölt húst ledaráljuk, vagy késes betétű robotgéppel összevágatjuk. Kikeverjük annyi tejföllel, amennyitől sűrű krém állagú lesz. Vigyázzunk, óvatosan adagoljuk a tejfölt, mert ha hígra sikerül a töltelék, reménytelen küzdelmet fogunk folytatni a palacsinták kisütésekor. A kész, kihűlt palacsintákat megkenjük a füstölt húsos krémmel, a palacsinták jobb és bal oldali részét behajtjuk, majd magunktól távolodva felcsavarjuk a palacsinta téglalapot. A szokásos módon panírozzuk, majd bő olajban kisütjük. Érdemes kisebb átmérőjű serpenyőben sütni, amibe annyi olajat öntünk, amiben elmerülnek a palacsinták sütés közben. Majonézzel, esetleg párolt rizzsel tálaljuk.
