Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogyan használd a kuktád?

Minden puhábbra fő és minden hamarabb elkészül benne, mi az? Hát persze, hogy a rettegett kuktáról van szó! Olvasd el tippjeinket, és használd bátran.
2016. május 16.

A kukta az egyik leghasznosabb kis barátunk a konyhában. Nem kell rá igazából figyelni, mégis remek ételeket főzhetünk benne a reggelitől, egy komoly ebéden át, egészen egy könnyű desszertig. Hagyd főni az ételeket egész nap, vagy éjjel, a lényeg, hogy minden megy magától! Csak néhány apróságra kell odafigyelni, íme a tippek!

Mindig melegítsd elő a kuktátslow_cooking

Nagyon fontos az előmelegítés, mindegy, hogy milyen ételt készítesz, milyen alapanyaggal dolgozol. Ahelyett, hogy meleg alapanyagokat tennél a hideg kuktába, tizenöt perccel előtte melegítsd elő, mielőtt főzni akarsz benne.

Adhatsz az ételhez alkoholt, de csak mértékkel

Megszokhattuk, ha egy ételhez alkoholt adunk, azt magas hőmérsékleten hamar elpárologtathatjuk, míg csak az íze marad meg, az alkoholtartalma nem. Állandó hőmérsékleten és magas nyomás mellett, azonban más a helyzet. Használhatunk alkoholt, de csak néhány evőkanállal, de még jobb, ha előbb egy serpenyőben a szokásos módon visszaforraljuk, és így adjuk a kuktánkban rotyogó ételhez.

Mindig töltsd kétharmadig

Az egyik hiba, amit kuktahasználat során véthetünk, ha nem töltjük fel eléggé. Akkor “működik” a leghatékonyabban, ha legalább kétharmadig van töltve. Ellenkező esetben a folyadék hamar elpárolog, és odaég az ételünk. Ha pedig túlságosan tele van, túl sok időbe telik, mire megfő az étel.

Használd a sütőt segítségülslowcooking_1

Ha recepteket szeretnél kuktára adoptálni, a sütő hőmérsékletét vedd alapul. Ha egy recept úgy szól, hogy forrald magas hőmérsékleten, vagy süsd legalább 150 fokon a sütőben, azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten kell főzni a kuktában. Ha a receptben alacsony hőmérséklet van, akkor a kukta alatt is vegyük lejjebb a hőmérsékletet.

Használj jénai tálat, ha kisebb adag ételt készítesz a kuktában

Ha kevesebb emberre kell főznöd, mégis a kuktát választod, használj tűzálló jénai tálat. Tedd a hozzávalókat az edénybe, majd a jénait a kuktába. Ugye milyen egyszerű?

 

Forrás: www.thekitchn.com

Megosztom barátaimmal
Tóth Zsófi

Tóth Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

10 ok, amiért a férfiaknak a konyhában a helyük

10 ok, amiért a férfiaknak a konyhában a helyük

De tényleg, miért is kéne a férfiaknak főzni? Mert szexi, mert férfias, mert emlékezetes és mert... utánajártunk.
Konyhai tervezés - Hogyan lesz a napi őrületből vacsora?

Konyhai tervezés - Hogyan lesz a napi őrületből vacsora?

Rend a lelke mindennek, mondták nagyanyáink, és el kell ismernünk, igazuk volt. Ha kicsit csavarunk a mondáson, azt is mondhatjuk, terv a lelke mindennek. Például annak, hogy elkerüljük a mindennapi stresszt a vacsorakészítés körül.
5 érv a hentes mellett - addig menj, míg megtalálod!

5 érv a hentes mellett - addig menj, míg megtalálod!

A hentesünkkel való kapcsolatunk a néhány meghatározó bizalmi viszonyaink egyike. Komolyan, majdnem olyan meghitté válhat, mint a fodrászunkkal, vagy mindenki helyettesítse be a megfelelő szolgáltatóját.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!