Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan főzzünk sörrel?

2019. January 10.

Nem, most nem arra gondolunk, hogy főzés vagy grillezés közben iszogassunk meg egy üveg sört, bár a kettő igazából nem zárja ki egymást. Adjuk bátran az ételekhez (is): kellemesen kesernyés, füstös, mély és gazdag ízt fog kölcsönözni főztünknek. Főzhetünk, párolhatunk sörben, sülés közben locsolgathatjuk a bőrös húsokat vele, mártásokhoz, pácokhoz alkalmazhatjuk. Sőt a buborékok extrán ropogóssá teszik a sörbundát. Főzés-sütés során az alkohol elpárolog, így nem kell aggódni, ebéd után nyugodtan beülhetünk az autónkba.

 

Alapvető tippek

– Olyan sört használjunk, amelyet szívesen el is fogyasztanánk. Csak az alkoholtartalom párolog el, az íz marad, ezt ne feledjük!

– A barna a sör a vörös húsok, a világos pedig a szárnyasok, halak és desszertek mellé illik igazán. A pale ale típusú sörök valamennyi recepthez jól passzolnak.

– Tisztázzuk, miért is használunk sört a főzéshez. Több, változatosabb ízt szeretnénk, puhább húst vagy bundázni esetleg?

– Kövessük a receptben leírtakat, legalábbis első alkalommal. A hozzáadott sör az étel ízét teszi komplexebbé, illetve az állagát javítja fel, így először praktikus pontosan annyit – és akkor – használni fel belőle, amennyit a recept ír.

– A sör felhasználáskor legyen szobahőmérsékletű, a túl hideg vagy meleg ital elronthatja a készülő ételt.

 

Mit főzzünk sörrel?

1. Sörleves

A sörleves általában rántás alapú, a középkori Európában reggelire fogyasztották, gyakran kenyérre öntve. Manapság rengeteg receptje létezik, néhányban a burgonya keményítőtartalmát használják sűrítésre, másokban kenyeret, megint más receptek pedig megtartják a lisztet, és sajtot vagy zöldségeket adnak még a leveshez.

 

2. Pácok

A sörtől puhábbak lesznek a húsok, halak és más tenger gyümölcsei, valamint az ital előhozza a pác többi összetevőjének ízét. A könnyű sörök csak kevés plusz ízt adnak a páchoz, ezért jobb, ha karakteresebb sört választunk erre a célra. Ha puhítani szeretnénk a húst, egyszerűen áztassuk sörbe, amennyiben az étel ízességét is fokoznánk, adjunk hozzá még fűszernövényeket, fokhagymát vagy gyömbért. A sörpácnak mindig teljesen be kell borítania a húst. A húsokat sütés közben is érdemes sörrel vagy sörpáccal locsolgatni.

 

Tippünk: sörös csülök házi bucival és sörben sült kolbász

 

3. Bundázzunk!

A szódához vagy az ásványvízhez hasonlóan sörrel is bundázhatunk, ropogósabbá, könnyebbé, levegősebbé teszi a tésztát. Elkészíteni is könnyű, csak liszt, sör, sütőpor, só és ízlésünk szerinti fűszerek kellenek hozzá. Egyes receptek világos sört írnak elő, de van olyan receptúra is, amely testesebb barna sört javasol. Sörtésztába burkolva különösen finom a hal, a hagymakarika, a zöldség és a tintahalkarika.

Tippünk: bundázott halfalatok

 

4. Palacsinta

Ha bundázni tudunk vele, akkor palacsintát is készíthetünk belőle, megemeli a tésztát, így könnyű, levegős lesz a palacsintánk. A receptben csak cseréljük sörre a tejet, az elkészítési mód azonos.

 

5. Sörkenyér

Világos sörökkel kenyeret is tudunk sütni. Egyszerűen tésztát gyúrunk lisztből kevés cukorral és egy üveg sörrel, élesztőre vagy meleg vízre nem lesz szükségünk, hiszen az élesztő már benne van a sörben. A tésztát különlegesebbé tehetjük olvasztott vaj vagy fűszernövények (rozmaring, bazsalikom és kakukkfű) hozzáadásával. Érlelt sajttal és fokhagymával is ízesíthetünk.

 

Tippünk: 5 hozzávalós sörös kenyér

 

Forrás: So Delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az izlandi sörnapot sörös receptekkel ünnepeljük

Az izlandi sörnapot sörös receptekkel ünnepeljük

A sör egy gazdag, földes ízt ad a levesnek vagy a pörköltnek, olyan, mintha órákig főztük volna. A sör édeskés, diós íze mélységet tud adni a desszertek ízének. Attól pedig egyáltalán nem kell félni, hogy részegek leszünk, hiszen az alkohol főzés közben teljesen elpárolog.
Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Van úgy, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgokat, egyetértetek? És van úgy is, hogy jól esik házilag készíteni a friss, saját ízlésünk szerinti lisztekből gyúrt, magvakkal dúsított bucikat. Ez a recept pont erről szól!

Napi ajánlatunk

Top videók