Hogyan csempészhetsz még több zöldséget az étrendedbe?
A zöldségek és gyümölcsök kalóriában szegények és tápanyagban gazdagok, tehát tele vannak vitaminokkal, ásványianyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal. Az ajánlások szerint illene napi 5x fogyasztanunk belőlük, de tudjuk, hogy ez sokaknak okoz nehézséget. Kutatások szerint a legtöbb embernek nagyjából a duplájára lenne szüksége, mint amennyit zöldség-gyümölcsből megeszik. Pedig ha sikerülne ezt betartanunk, kevésbé törnének ránk falási rohamok, és ritkábban nyúlnánk egészségtelen snackekhez. Mennyivel jobb opció például egy banán, mint egy szelet többszörösen finomított csoki?!
Pár tipp, amivel növelheted a napi beviteledet:
-Adj antioxidánsokban gazdag bogyósgyümölcsöket a reggeli müzlidhez (például málnát vagy áfonyát)!
-Desszertként válassz gyümölcsválogatást (a narancs, mangó, ananász, szőlő kombináció például isteni!)!
-A megszokott rizs-krumpli-tészta kombó helyett készíts salátát köretnek!
-Feldolgozott snackek helyett nassolj répát vagy koktélparadicsomot humusszal vagy mogyoróvajjal!
Hogyan ízesítsd a zöldségeket?
Tisztában vagyunk vele, hogy egy sima saláta vagy párolt zöldség hosszútávon nem tartozik a legizgalmasabb köretek közé, ezért összeírtunk néhány tippet, amivel megbolondíthatod őket.
Színek
A színben gazdagabb zöldségek általában dietetikailag is kiváló értékekkel rendelkeznek. Ráadásul, ha adsz egy kis aszaltparadicsomot, répát vagy céklát a megszokott zöldsalátádhoz, sokkal gusztábban is fog kinézni, és te is szívesebben fogod fogyasztani.
Variáld a zöldeket!
Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy salátából is 100 féle létezik. Madársaláta, rukkola, bébispenót, jégsaláta, fejessaláta, káposztafélék és még sorolhatnánk. Cserélgesd a hozzávalókat, a változatosság gyönyörködtet!
Megoldás az édesszájúaknak
Vannak természetüktől fogva édes zöldségek. A répa, a cékla, az édesburgonya, a jam gyökér, hagymafélék mind képesek arra, hogy megédesítsék az ételt. Kis kreativitás és játék a hozzávalókkal, és máris kikerültük a feleslegesen hozzáadott cukrokat.
Próbálj ki új főzési metódusokat!
Ha mindig vízben főzöd a brokkolit, egyszer próbálkozz párolással. Ha azon is túl vagy, dobd be a sütőbe egy pici olívaolajjal meglocsolva. Ez a metódus igaz minden más zöldségre is. Blansírozás, sütőzacskó, kontaktgrill, ezek mind másféle ízt adnak ugyanannak az ételnek.