Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Hogyan aszaljunk sárgabarackot?

Íme a módszer lépésről lépésre
2016. augusztus 2.

A sárgabarack puha csonthéjas gyümölcs, édes gyümölcshúsa miatt különösen alkalmas szárításra. Az aszalás történhet a sütőben vagy aszaló gép segítségével. Az aszalt sárgabarack magában is nagyon finom, és különböző recepteknek is kedvelt összetevője.

1. Teljesen érett sárgabarackot vegyél. Az éretlen barack savanyúvá válik a szárítás során. Akkor jársz a legjobban, ha helyi termelőtől veszed a szezon végén, keresd a kifejezetten befőzésre ajánlott gyümölcsöt, így rögtön fel tudod használni, nem kell megvárni, amíg a ládában megérik.

2. Érleld a kemény barackokat egy papírzacskóban az ablakpárkányon. Ha attól félsz, hogy esetleg túlérettek lesznek a szárításhoz, a hűtőben is tárolhatod őket, akár egy hétig is.

3. Alaposan mosd meg a barackokat. Áztasd őket néhány percig, hogy teljesen megszabaduljanak a szennyeződéstől, majd folyó vízben fürdesd meg őket. A sérült barackokat válogasd ki.

4. Magozd ki a barackokat. Vágd őket félbe, és vedd ki a magot.

5. Fordítsd ki őket. Told ki belülről a fél barack közepét, hogy minél több gyümölcshús tudjon érintkezni a levegővel. Kifordított oldalukkal felfelé fognak aszalódni.

6. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Fektesd rá a fél barackokat figyelj, hogy ne érjenek össze.

7. Melegítsd elő a sütőt a lehető legalacsonyabb hőfokra. A legjobb eredményt akkor éred el, ha 80 Celsius fokot állítasz be.

8. Különböző szintekre helyezd a rácsokat a sütőben. Tedd a tepsiket a rácsra.

9. Várj legalább 10-12 órát, amíg a barackok kiszáradnak. Ha két tepsit használsz, félidőben cseréld meg őket. Ha még egy picit puhák, de már ráncosak, akkor elkészültek.

Az elkészülési idő függ a barackok méretétől és a sütő hőfokától. Magasabb hőfokon előbb megaszalódnak. Zárható üvegben hónapokig eltartható.

Forrás: wikihow.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Aszalt sárgabarackos, kelkáposztás bulgur

Aszalt sárgabarackos, kelkáposztás bulgur

A káposzta és a sárgabarack ízjátéka a bulgurral nemcsak köretként, hanem akár egy laza másodikként is megállja a helyét.
Vaníliás, sült, friss és aszalt sárgabarack pisztáciával és mascarponéval

Vaníliás, sült, friss és aszalt sárgabarack pisztáciával és mascarponéval

A vaníliás szirupban sült sárgabarack és a vaníliás mascarpone találkozás egy desszertben, amiben még a pisztácia is roppan, minden nyári napot aranylóvá tesz.
Zabkása mogyoróval és aszalt gyümölcsökkel

Zabkása mogyoróval és aszalt gyümölcsökkel

A zabkása az egyik legegészségesebb reggeli, és pirított mogyoróval meg aszalt gyümölcsökkel, egy kevés fahéjjal és ízlés szerint némi mézzel, még fenséges is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!