Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogy legyen szuper a sült zöldségünk?

Még annak is érdemes megpróbálkoznia a zöldségek sütésével, aki nyersen nem szereti őket. A sütőben ugyanis szépen megbarnulnak, az ízük pedig felerősödik és édeskéssé válik, így még a legnépszerűtlenebb zöldségek, mint a fehérrépa vagy a kelbimbó is kívánatossá válnak.
2016. június 8.

A sült zöldségek elkészítése ráadásul rendkívül egyszerű. Ha előre felvágjuk őket, később már csak össze kell forgatni olajjal és fűszerekkel, és már mehetnek is a sütőbe. Néhány tipp az elkészítésükkel kapcsolatban:

Ízesítés

Mivel a sütéstől a zöldségek íze intenzívebbé válik, nem feltétlenül igénylenek további fűszerezést – esetleg egy kis citromlével azért meglocsolhatjuk őket. De ha valaki szeret kísérletezni az ízekkel, itt bőven van rá lehetőség, csak arra érdemes figyelni, hogy ne használjunk túl sok folyadékot, ettől ugyanis a zöldségek megpuhulnak.

A sütő hőmérséklete

Érdemes magas hőmérsékletre (kb. 250 fokra) állítani a sütőt. A zöldségek általában elég gyorsan, úgy 15-20 perc alatt, elkészülnek, de magas hőmérsékleten ennyi idő pont elég arra, hogy a külsejük szép, barnás színt kapjon, mire a belsejük meglágyul.

Vágás

Nagyon fontos, hogy a zöldségeket nagyjából ugyanakkora nagyságúra vágjuk fel – különben a különböző méretű darabok nem fognak egyenletesen átsülni ugyannyi idő alatt.

Sütőpapír12.03 Chilis, fűszeres sült karfiol

Ha nem szeretnénk, hogy a zöldségek ízletes, barnára pirult alja letapadjon a tepsire, semmiképp ne felejtkezzünk meg a sütőpapír használatáról.

A zöldségek elrendezése

Igyekezzünk a zöldségeket egyenletesen elrendezni a tepsiben. Ha sok helyünk marad, próbáljuk minél inkább a tepsi szélére rakni őket, így jobban megpirulnak. Ne halmozzuk őket egymásra, a legjobb, ha kb. 1-1,5 cm hely marad közöttük. Ha szükséges, használjunk két tepsit, és a sütési idő felénél cseréljük meg őket, hogy egyenletesen süljön mindkét adag zöldség.

Vegyes sült zöldség

Ha többféle sült zöldséget szeretnénk készíteni egyszerre, ajánlott azokat a tepsin szétválogatni vagy egy külön tepsiben sütni, és csak tálalás előtt összekeverni, mivel a különböző zöldségnek sütési ideje eltérő.

Forrás: finecooking.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Citromos csirkemell sült zöldségekkel

Citromos csirkemell sült zöldségekkel

Tökéletes nyári ebéd vagy vacsora, hiszen könnyen elkészíthető és a gyomrunkat sem terheli meg. A citromos páctól pedig üdítően frissítő lesz.
Sült zöldségsaláta

Sült zöldségsaláta

Könnyen, gyorsan elkészíthető őszi saláta. Reggelinek vagy vacsorának is kiválóan alkalmas.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.