Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogy kerül a kerámia a késre, pláne a serpenyőre?

Jól felszerelt konyha nincsen jó kések és megfelelő edények nélkül. Most azt vesszük sorba, hogy miből is lehet a lábos, és mire érdemes figyelni a választáskor. Bevonatok csatája.
2016. február 21.

Alumínium

Amikor még a vas és acél országa voltunk, akkor lepték el – valami furcsa ellentmondás révén – a magyar konyhákat az alumínium lábasok. Azt azért már akkoriban is tudni lehetett, hogy savas dolgokat nem hogy tárolni, de főzni sem ajánlott ezekben, később azonban olyan információkkal bővült a tudásunk, hogy az edényekből kioldódó alumínium egyenesen Alzheimer-kórt okoz. Ez utóbbi tény ugyan nem nyert bizonyítást, de az igen, hogy az emberi szervezet nem igényel nagyobb mennyiségben kívülről bevitt alumíniumot. Ráadásul az alumínium nem a konyhai zúzásra van kitalálva. Könnyen sérül, deformálódik, ha teflon (vagy teflon jellegű) bevonat van rajta, akkor is, ráadásul a bevonat sem túl tartós. Szóval inkább kerüljük. Felismerni leginkább a súlyáról lehet. Ha az edény túl könnyű, akkor alumínium.

Kerámiakes_illusztracio

Ahogy a kerámia késekre, úgy ezekre is kezdetben furcsa egzotikumként tekintettek a vásárlók, pedig nem rossz találmány ez. Röviden a teflon zöld alternatívájaként lehet jellemezni, mivel ellentétben a teflonnal, ez a bevonat (amely a többféle anyag keverékéből álló thermolon) csak természetes anyagokat tartalmaz. Valóban könnyen tisztítható (egy sima mosogatás is elég, nem marad rajta olajos réteg), emellett bármely tűzhelyen használható, beleértve az indukciósakat is.

Réz

Joanne Harris romantikus gasztroregényeinek (A francia piac, Csokoládé) hihetetlen népszerűségét persze a filmipar is meglovagolta, hogy az ételek mellett gyönyörű, rézedényekkel telelógatott konyhákra is rácsodálkozhassunk. Mert hogy a rézedények ára igen borsos, cserébe viszont szépek, nagyon tartósak, nagyszerűen és egyenletesen vezetik a hőt, plusz hosszabban eláll bennük az étel, mivel a réz gátolja a baktériumok és gombák szaporodását. Mindezen csodás funkciók mellett azonban pár dolgot nem árt betartanunk, ha rézedényt használunk. Először is mindegy, hogy rendelkezik plusz bevonattal vagy sem, semmiképpen ne rakjunk bele savas dolgokat (pl. káposzta, paradicsom), mivel ezek kioldhatják belőle a rezet, ami kis mennyiségben hasznos, de okozhat mérgezést is. A tisztításánál pedig kerüljük az olyan módszereket, amelyek karcolásokat okozhatnak. Egyébként ha már egy ennyire természetes alapanyagú dologban főzünk, érdemes a tisztítást is így végezni, ecettel és sóval.

Teflonserpenyő bevonat_3

Tetszik, nem tetszik, a teflon a modern háziasszonyok álma. Hamar felmelegszik, nem ég le benne semmi és kevés zsiradék kell a főzéshez. Sajnos menet közben kiderült, hogy magasabb hő hatására rákkeltő vegyületek szabadulhatnak fel belőle. Ennek megakadályozása érdekében a gyártók tettek vállalásokat, de amíg ezek valóra is válnak, addig érdemes a saját kezünkbe venni a teflon edényeink sorsát. Azt tudjuk, hogy ha sérült a felülete, akkor nem szabad használni. Bár egy teflon edény nem két fillér, ezt mindenképpen tartsuk be. Meg azt is hogy nem ügyködünk benne éles tárgyakkal és a sérülések elkerülése végett nem rakjuk mosogatógépbe. És ne használjuk magas hőfokon, mivel akkor még az ép felületből is kerülhetnek rákkeltő anyagok az ételbe, gáz formájában.

Vas

Sokan esküsznek a vas lábasokra. Az emelgetésük szuper bicepszképző, emellett egyaránt használhatóak tűzhelyen (indukcióson is) és sütőben. Az öntöttvas edények lassan melegszenek fel, viszont sokáig tartják a hőt, épp ezért hosszú főzési/sütési időt igénylő ételekhez javasolt. Bár elvileg a vas sem bírja a savas kémhatást, például a legendás Coq au vint (vörösboros kakas) szigorúan ilyen edényben javasolják elkészíteni. Gond egyébként nem lesz belőle, maximum jut belénk egy kis vas. A tisztítása nem bonyolult, de könnyen előjön a rozsda gond. Erre több megoldást javasolnak a szakemberek. Egyrészt mosogatás után mindenképpen töröljük az edényt szárazra, másrészt az öntöttvas edényeket érdemes előkezelni. Az egyes számú verzió szerint az első használat előtt felhevítjük, mintegy kiégetjük az edényt. A kettes számú, hogy az edényt valamilyen zsiradékkal bekenjük, kiégetjük, így a zsírral elzárjuk az edényt a rozsdától. Ennek a módszernek hátránya, hogy ráavasodhat a zsír az edényre, úgy hogy ha nincs kedvünk égetni, meg vacakolni, akkor vegyünk zománcos vaslábost.

serpenyő bevonat_2Zománc

A nagymama zománcos lábasai, a nosztalgikus élményeken túl, teljesen jól működnek, amíg le nem pattog a zománc. A zománc azonban sajnos könnyen lepattog és akkor (elvileg) a kukában kéne végeznie az edénynek, akárcsak a teflon esetében. A másik hátránya, hogy ha egyszer leégett benne valami, akkor utána mindig le fog. A tudományos még sajnos nem tért ki erre a problémára, úgy okát, mint a megoldást illetően, így addig is csak annyit tudunk javasolni, hogy ne égessünkk le benne semmit.

Acél

Az acél alapvetően nem vezeti egyenletesen a hőt, de erre megoldás a dupla aljú acél edény, ami már igen. Ezentúl viszont csak előnyei vannak: strapabíró, bármit főzhetünk benne, könnyű tisztítani (mosogatószer, fém dörzsi) és az ára is megfizethető.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogy készül a hideg?

Hogy készül a hideg?

A hűtőgép története – ha nem is olyan kalandos, mint a honfoglalásé – azért tele van fordulatokkal. Maga Einstein is nekiállt tökéletesíteni a kezdetleges modelleket, amik akkor még gyakran okoztak halálos baleseteket.
A konyha kései

A konyha kései

A késekről még azok is szeretnek elmélyülten komolyakat mondani, akik amúgy nemigen használják őket (és most nem a séfekre gondoltunk), sőt ahogy mondjuk órát tudnak gyűjteni a rajongók, úgy késeket is rendelnek a világ minden tájáról. Férfias játékok.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!