Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Hiszünk a Scoville-ben

Paprikát termeszteni jó.
2016. augusztus 5.

A paprika szó a grécsisták szerint a szláv papar (bors) kifejezésből ered, ami logikusnak tűnik: amikor Kolumbusz jóvoltából az első tövek Európába kerültek, az úri közönség azon akadt ki, hogy ez a cucc még a kaukázusi borsnál is durvábban marja a szájpadlást. Nos, mi a töveket, melyeket nevelünk, nem Indiából Amerikából, hanem a Vateráról szereztük, de a tény ettől még tény marad.

Mi nagyon erős paprikákat nevelünk. A bors nemhogy a fasorban sincs a mi Dorset Nagánkhoz képest, de még az univerzum is különbözik.

Rettenetesen erős növényeket tőről nevelni persze kispályás húzás, az igazi spílerek, akik úgy igazán hisznek a matulizmusban (vö., Tüskevár: Én úgy szeretem, hogy még a fejem búbját is csípi) magról mennek rá a termésre. Tény, hogy kell ehhez a mániához valami ahhoz hasonlatos agycsavar, mint amikor kiskorunkban a tapasztalat és a vészjósló jelek ellenére juszt is nyalogattuk a nagyi rádiójából kiemelt góliátelemet, ám az is valós, hogy ez a mánia él és virul. Fórumokban mennek rá vérre menően a szakik a kapszaicinra, svéd punkok rendelnek magvakat grönlandi dandyktől, házasságok dőlnek valószínűleg romba egy-egy húsosabb vita után („Vagy én megyek, vagy azok a nukleáris robbanás-ízű izék a balkonról!”) – mondjuk ki: ráépült már az egészre egy a körön kívül esők számára valójában láthatatlan szubkultúra szokásokkal, viselkedési formákkal és szembe tűnően megnövekedett gumikesztyűfogyasztással.

És akkor most kérdezzük meg, hogy

Mi a fenéért?

Miért jó, ha az ember olyan dolgokat nevel, amelyek valójában ehetetlenek? Miért kapja magát egy idő után az egyszer körfolyósókertész, hogy gügyögve kommunikál egy tő Jamaican Reddel? Hogy lehet, hogy a budiirodalomból szépen lassan kikopik a Playboy és a Pókember, és bizonyos barkácsáruházak szórólapjai lépnek a helyükbe? MIÉRT TUDJUK, HOGY MIT JELENT AZ, HOGY HIDROFÓN RENDSZER???

Nos, amióta beruháztunk egy-egy tő Black Pearl, Dorset Naga, Jamaican Red, Numex Christmas, Numex Cinco de Mayo, Numex Twilight és Trinidad Scorpion Butch fajtanévre hallgató, brutális Scoville-számokat ígérő paprikakezdeményekre, a dolgok mifelénk ilyetén haladnak.

A kezelhetetlenül csípős, rettentő Scoville-számokban bővelkedő zöldségfélékben tehát varázslat van.

De miben lehet a varázslat lényege? A kapszaicinben, melynek képlete C18H27O3N, és amely sikerrel vette fel a harcot a zord időkben a kies Alföldön settenkedő váltóláz miszerint morbus hungaricus ellen? Vagy a kiemelkedően magas Scoville-számokban? Ne csodálkozzunk: ha már a szeretetnek is van mértékegysége – hiszen a tudósok már azt is vallják, hogy a szerelem semmi más, csupán mindenféle biokémiai folyamatok agyban robbanó összessége, úgyhogy mehet a líra meg a szívcsicsergés a francba – akkor pont a paprika erejének ne lenne? Ne habozzunk kijelenteni: a Wilbur Scoville amerikai kémikus által 1912-ben kifejlesztett, kissé szubjektív paprikaerősségi mértékegység egészen kiváló dolog, már csak azért is, mert egy kissé bepunnyadt beszélgetés is bármikor feldobható azzal, hogy menőzünk vele. Hogy olyanokat tudunk, hogy a tiszta kapszaicin értéke 15 000 000 – 16 000 000 SHU közé tehető, a sima, mezei hazai csipős papreszeké pedig 1500 – 2500 teng-leng. Na mit gondolnak, a mi, körfolyósón nevelt ultráink vajon mennyire lesznek ehhez képest elviselhetetlenül szájban oldódó atomreaktorok? Eláruljuk: nagyon.

Paprikavalóságshownk bevezető epizódját hallották. A jövőben szó lesz arról, milyen szószokat készítünk a termésünkből, elmeséljük, miért gyönyörű a maga feketeségében a Black Pearl, hogy miért neveztük el töveinket híres filmek híres szerelmespárjai után, illetve azt is elmondjuk, a nevezett barkácsáruházban mekkora buli bevásárolni egy ilyen projekthez (lelőjük a poént: nagyon.)

Mondanánk tovább is, csak ki kell mennünk locsolni.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült paprika petrezselyemmel és pirított mandulával

Sült paprika petrezselyemmel és pirított mandulával

Fenséges saláta sült paprikából, olívaolajos öntettel, mandulával és mozzarellával.
Diós sült paprikakrém

Diós sült paprikakrém

A kaliforniai paprikából, dióval, fűszerekkel készülő sült paprikakrém minden évszakban megtalálja a helyét az asztalon. Kínálhatjuk pitával, de akár grill húsok mellé is.
Házi paprikakrém, az ajvár

Házi paprikakrém, az ajvár

A csevapcsicsa elmaradhatatlan kísérője az ajvár otthon is elkészíthető változata, amiből fontos, hogy nagy mennyiség készüljön, mert könnyen elfogy.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!