Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Helló Luca! Egészségedre!

Hiába december közepe az év legsötétebb, fénytelenebb időszaka, az adventi készülődés és a különböző népszokások minden korban fényt csempésznek a rideg napokba. Mi egy forró narancspunccsal ajánljuk a koccintást, a Lucák egészségére is!
2015. december 13.

Az elmúlt napokban már számtalan alkoholos forró italt ajánlottunk, és most sem teszünk másként! Nincs angolszász ünnep puncs nélkül, így most ennek egy narancsos változatát ajánljuk kipróbálásra!

Lucabúza

kara_1December 13-án Luca napot ünnepelünk, és számtalan hiedelem, népszokás kapcsolódik ehhez a naphoz világszerte. Az ezen a napon elvetett, csíráztatni való búzát hívják lucabúzának vagy karácsonyi búzának. Ehhez hasonló termékenységet bevonzó szokást a világ sok pontján ismerik Indiától Olasz- és Horvátországban, de még Kis-Ázsia egyes részein is. A gazdaasszonyok kis tányérkákba búzát szórtak és minden nap meglocsolták. Ha 30–40 cm magasra megnőtt a búza, akkor bőséges búzatermésben reménykedhettek a következő évben. Volt, ahol gyertyát vagy olajmécsest helyeztek a növekvő búza közepébe és, ha alig szűrődött ki fény a zöld búzaszálak közül, az is jó termést jósolt. Most még mi is időben vagyunk, és ha nem is a jövő évi termést akarjuk megjósolni, a kihajtott búzánk a karácsonyi asztal különleges dísze lehet

A manók legendája

xmas_12Egy legenda szerint tizenhárom manócska rendszeresen megtréfálta az embereket  Izlandon. Különböző csínyeket eszeltek ki, ezzel bosszantva az embereket, ám egyszer a Télapó jól ráncba szedte őket, azóta megszelídültek, és szorgosan készítik az ajándékokat a gyerekeknek. A karácsony ezért izlandi nyelven Jol, ami a Jolasveinar-nak nevezett csintalan manók nevéből ered. Az ő emlékükre az izlandiaknak tizenhárom karácsonyi manójuk van, akik december 12 és december 24 közt egyesével érkeznek meg a hegyekből, majd karácsony és január 6 között érkezési sorrendben egyesével visszatérnek a hegyekbe, hogy a következő évben újra eljöhessenek.
A gyerekek Izlandon már december elején kiteszik a csizmáikat, cipőiket az ablakba, de csak december 25-én, karácsonykor nézhetik meg, hogy mi került bele. Aki szófogadatlan és nagyon csintalan volt, annak krumpli kerül a csizmájába, de akik jól viselkedtek, azok ajándékot kapnak.  

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Újrahasznosított meglepetések - apró csodák otthon

Újrahasznosított meglepetések - apró csodák otthon

Néha csak egy pici inspiráció kell, hogy az amúgy is kéznél lévő dolgokból valami új szülessen. Így nemcsak spórolunk, hanem még a fölfedezés öröme is a miénk lehet: hétköznapi örömök - ünnepi hangulatban!
Forró pink grapefruit ital

Forró pink grapefruit ital

A C-vitaminban gazdag forró ital grapefruitból és citromból, mézzel és gyömbérrel a megfázásos napokra.
Egy jó pohár bor Herczeg Ágnessel

Egy jó pohár bor Herczeg Ágnessel

Iskolát nyitott és közben szinte mindig útra kész a böröndje. Londonban tanul a világ legjobbjaitól, szenvedélyesen mesél a borokról, majd egy pillanat alatt fúrógépet próbál szerezni, hogy minden a helyére kerüljön a megnyíló suliban. Az izeselet.hu-nak pedig segít eligazodni a borok között. Itthon és a világban egyaránt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!