Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Reuters

Házi lekvár a királyi palotából

Azt már tudjuk, hogy Kate Middleton betoppanásával teljesen új korszak kezdődött a brit királyi család életében, dehogy ez mennyire hat majd ki a királyi menüre, arról most lerántjuk mi is a leplet.
2015. szeptember 8.

Ahogy az ősök csinálták

Carolyn Robb, az angol királyi család egykori séfje, nemrég megjelent könyvéből megtudhatjuk, hogy már Vilmos szülei, Diana és Károly is vezetett be némi reformot a királyi konyha életébe. Hiszen nem bízták a főzést teljes mértékben csak a séfekre. Felállítottak egy nagyon fontos szabályrendszert, miszerint az egészség a legfontosabb, illetve az asztalra kerülő ételek nagy része legyen házikészítésű. Saját maguk felügyelték a kiskertet, zöldségekkel, gyümölcsökkel és ezeket használták aztán az ebédhez, vacsorához. Nem bízták külső beszállítóra a kenyeret, tésztát vagy  fagylaltot sem. Mindent helyben állítottak elő.

Egy hétköznapi királyi család

Kate megérkezésével a királyi család kénytelen volt sok mindenben változtatni, engedni. Hiszen a “normális” polgári családból származó leányzónak evidens, hogy az anyuka főz mindennap, hogy együtt vacsoráznak, hétvégén ebédelnek az asztalnál. Beszélgetnek, kivel mi történ a nap folyamán, és ez valószínűleg Vilmos hercegnek sincs ellenére. Hiszen a hercegi család immáron szakácsok, dadusok és mindenféle kiszolgáló személyzet hada nélkül próbál szembenézni a mindennapi élet okozta kihívásokkal.
Ez olyan jól sikerült nekik, hogy Vilmos és Kate imád együtt főzöcskézni, sőt saját kolbászt is töltenek. Kate specialitása pedig a házi lekvárkészítés lett. A családban már jól ismerik befőző tehetségét, hiszen karácsonyra Kate saját eper-, és szilvalekvárját csomagolta a fa alá.

Tejkaramellás pudding (Hercegnő kedvence)

Hozzávalók:katemiddleton

20 dkg kimagozott datolya
2,5 dl forró víz
12 dkg olvasztott vaj
25 dkg barna cukor
2 tojás
2 ek fekete melasz
1 ek Lyle’s Golden szirup
1 ek vanília
40 dkg rétesliszt
1 ek szódabikarbóna

 Öntet:
12 dkg porcukor
7 ek vaj
18 dkg tejszín

Elkészítés:

A datolyákat áztassuk be a forró vízbe és fedjük le. Legjobb, ha egy éjszakát állni hagyjuk.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és az aljára tegyünk tepsiben vizet. A sütőformát vajazzuk, majd lisztezzük ki.
3 és fél evőkanálnyi vajat keverjünk habosra a cukorral, ezután adjuk hozzá a tojásokat, a melaszt, a szirupot és a vaníliát is. További folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztet is.
A beáztatott datolyákat pürésítsük le, adjuk hozzá a szódabikarbónát és az egészet keverjük a tésztához.
Adagoljuk az előkészített sütőformákba a tésztát és 180 fokon 35 percig süssük.

Közben elkészíthetjük az öntetet is: közepes lángon olvasszuk össze a vajat a cukorral, míg aranybarna színt nem kap. Vigyázzunk nehogy megégjen! Majd lassan keverjük hozzá a tejszínt is, egészen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.

Tálaláskor csorgassuk a süteményre a karamellás öntetet, vanília fagylalttal kínáljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A sztárpár kedvence - Jessica Biel és Justin Timberlake a konyhában

A sztárpár kedvence - Jessica Biel és Justin Timberlake a konyhában

Nemrég született meg kisfiúk, így még nagyobb szükség van a családi feladatmegosztásra. De Justin és Jessica igazi álompáros, hiszen akik a konyhában jól tudnak együttműködni, azoknak az élet más területén sem lesznek problémáik. Nekik pedig ez szuperül megy.
Daniel Craig, a konyhafőnök

Daniel Craig, a konyhafőnök

A Skyfall főhőséről, Daniel Craig színészről, kevesen tudták, hogy nem csak a szuper gyors autók és a gyönyörű nők szakértője, hanem a konyhában is brillírozik, ha éppen olyan kedve támad.
Eva Longoria, a mexikói konyhatündér

Eva Longoria, a mexikói konyhatündér

Nagyon meglepődnénk, ha a mexikói származású, hollywoodi színésznő nem mozogna otthonosan a konyhában. Erre azonban szerencsére semmi szükség, hiszen éttermei mellett, Eva már több saját szakácskönyvet is összehozott.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?