Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Reuters

Házi lekvár a királyi palotából

Azt már tudjuk, hogy Kate Middleton betoppanásával teljesen új korszak kezdődött a brit királyi család életében, dehogy ez mennyire hat majd ki a királyi menüre, arról most lerántjuk mi is a leplet.
2015. szeptember 8.

Ahogy az ősök csinálták

Carolyn Robb, az angol királyi család egykori séfje, nemrég megjelent könyvéből megtudhatjuk, hogy már Vilmos szülei, Diana és Károly is vezetett be némi reformot a királyi konyha életébe. Hiszen nem bízták a főzést teljes mértékben csak a séfekre. Felállítottak egy nagyon fontos szabályrendszert, miszerint az egészség a legfontosabb, illetve az asztalra kerülő ételek nagy része legyen házikészítésű. Saját maguk felügyelték a kiskertet, zöldségekkel, gyümölcsökkel és ezeket használták aztán az ebédhez, vacsorához. Nem bízták külső beszállítóra a kenyeret, tésztát vagy  fagylaltot sem. Mindent helyben állítottak elő.

Egy hétköznapi királyi család

Kate megérkezésével a királyi család kénytelen volt sok mindenben változtatni, engedni. Hiszen a “normális” polgári családból származó leányzónak evidens, hogy az anyuka főz mindennap, hogy együtt vacsoráznak, hétvégén ebédelnek az asztalnál. Beszélgetnek, kivel mi történ a nap folyamán, és ez valószínűleg Vilmos hercegnek sincs ellenére. Hiszen a hercegi család immáron szakácsok, dadusok és mindenféle kiszolgáló személyzet hada nélkül próbál szembenézni a mindennapi élet okozta kihívásokkal.
Ez olyan jól sikerült nekik, hogy Vilmos és Kate imád együtt főzöcskézni, sőt saját kolbászt is töltenek. Kate specialitása pedig a házi lekvárkészítés lett. A családban már jól ismerik befőző tehetségét, hiszen karácsonyra Kate saját eper-, és szilvalekvárját csomagolta a fa alá.

Tejkaramellás pudding (Hercegnő kedvence)

Hozzávalók:katemiddleton

20 dkg kimagozott datolya
2,5 dl forró víz
12 dkg olvasztott vaj
25 dkg barna cukor
2 tojás
2 ek fekete melasz
1 ek Lyle’s Golden szirup
1 ek vanília
40 dkg rétesliszt
1 ek szódabikarbóna

 Öntet:
12 dkg porcukor
7 ek vaj
18 dkg tejszín

Elkészítés:

A datolyákat áztassuk be a forró vízbe és fedjük le. Legjobb, ha egy éjszakát állni hagyjuk.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és az aljára tegyünk tepsiben vizet. A sütőformát vajazzuk, majd lisztezzük ki.
3 és fél evőkanálnyi vajat keverjünk habosra a cukorral, ezután adjuk hozzá a tojásokat, a melaszt, a szirupot és a vaníliát is. További folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztet is.
A beáztatott datolyákat pürésítsük le, adjuk hozzá a szódabikarbónát és az egészet keverjük a tésztához.
Adagoljuk az előkészített sütőformákba a tésztát és 180 fokon 35 percig süssük.

Közben elkészíthetjük az öntetet is: közepes lángon olvasszuk össze a vajat a cukorral, míg aranybarna színt nem kap. Vigyázzunk nehogy megégjen! Majd lassan keverjük hozzá a tejszínt is, egészen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.

Tálaláskor csorgassuk a süteményre a karamellás öntetet, vanília fagylalttal kínáljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A sztárpár kedvence - Jessica Biel és Justin Timberlake a konyhában

A sztárpár kedvence - Jessica Biel és Justin Timberlake a konyhában

Nemrég született meg kisfiúk, így még nagyobb szükség van a családi feladatmegosztásra. De Justin és Jessica igazi álompáros, hiszen akik a konyhában jól tudnak együttműködni, azoknak az élet más területén sem lesznek problémáik. Nekik pedig ez szuperül megy.
Daniel Craig, a konyhafőnök

Daniel Craig, a konyhafőnök

A Skyfall főhőséről, Daniel Craig színészről, kevesen tudták, hogy nem csak a szuper gyors autók és a gyönyörű nők szakértője, hanem a konyhában is brillírozik, ha éppen olyan kedve támad.
Eva Longoria, a mexikói konyhatündér

Eva Longoria, a mexikói konyhatündér

Nagyon meglepődnénk, ha a mexikói származású, hollywoodi színésznő nem mozogna otthonosan a konyhában. Erre azonban szerencsére semmi szükség, hiszen éttermei mellett, Eva már több saját szakácskönyvet is összehozott.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!