
Házi lekvár a királyi palotából
Ahogy az ősök csinálták
Carolyn Robb, az angol királyi család egykori séfje, nemrég megjelent könyvéből megtudhatjuk, hogy már Vilmos szülei, Diana és Károly is vezetett be némi reformot a királyi konyha életébe. Hiszen nem bízták a főzést teljes mértékben csak a séfekre. Felállítottak egy nagyon fontos szabályrendszert, miszerint az egészség a legfontosabb, illetve az asztalra kerülő ételek nagy része legyen házikészítésű. Saját maguk felügyelték a kiskertet, zöldségekkel, gyümölcsökkel és ezeket használták aztán az ebédhez, vacsorához. Nem bízták külső beszállítóra a kenyeret, tésztát vagy fagylaltot sem. Mindent helyben állítottak elő.
Egy hétköznapi királyi család
Kate megérkezésével a királyi család kénytelen volt sok mindenben változtatni, engedni. Hiszen a “normális” polgári családból származó leányzónak evidens, hogy az anyuka főz mindennap, hogy együtt vacsoráznak, hétvégén ebédelnek az asztalnál. Beszélgetnek, kivel mi történ a nap folyamán, és ez valószínűleg Vilmos hercegnek sincs ellenére. Hiszen a hercegi család immáron szakácsok, dadusok és mindenféle kiszolgáló személyzet hada nélkül próbál szembenézni a mindennapi élet okozta kihívásokkal.
Ez olyan jól sikerült nekik, hogy Vilmos és Kate imád együtt főzöcskézni, sőt saját kolbászt is töltenek. Kate specialitása pedig a házi lekvárkészítés lett. A családban már jól ismerik befőző tehetségét, hiszen karácsonyra Kate saját eper-, és szilvalekvárját csomagolta a fa alá.
Tejkaramellás pudding (Hercegnő kedvence)
20 dkg kimagozott datolya
2,5 dl forró víz
12 dkg olvasztott vaj
25 dkg barna cukor
2 tojás
2 ek fekete melasz
1 ek Lyle’s Golden szirup
1 ek vanília
40 dkg rétesliszt
1 ek szódabikarbóna
Öntet:
12 dkg porcukor
7 ek vaj
18 dkg tejszín
Elkészítés:
A datolyákat áztassuk be a forró vízbe és fedjük le. Legjobb, ha egy éjszakát állni hagyjuk.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és az aljára tegyünk tepsiben vizet. A sütőformát vajazzuk, majd lisztezzük ki.
3 és fél evőkanálnyi vajat keverjünk habosra a cukorral, ezután adjuk hozzá a tojásokat, a melaszt, a szirupot és a vaníliát is. További folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztet is.
A beáztatott datolyákat pürésítsük le, adjuk hozzá a szódabikarbónát és az egészet keverjük a tésztához.
Adagoljuk az előkészített sütőformákba a tésztát és 180 fokon 35 percig süssük.
Közben elkészíthetjük az öntetet is: közepes lángon olvasszuk össze a vajat a cukorral, míg aranybarna színt nem kap. Vigyázzunk nehogy megégjen! Majd lassan keverjük hozzá a tejszínt is, egészen addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Tálaláskor csorgassuk a süteményre a karamellás öntetet, vanília fagylalttal kínáljuk.