Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Használjuk fel a maradékot! Legyen ez az újévi fogadalmunk!

2018. december 29.

Hányszor fordult már elő velünk, hogy a hűtőbe benézve megpillantottunk egy rég elfeledett dobozt? Igen, hetekkel korábban került oda, és hiába készíthettünk volna tartalmából még valami finomat, a szemetesben landol majd a lejárt szavatosságú élelmiszer. Pedig számos okot lehet felsorolni – gazdasági, környezetvédelmi, szociális –, amelyek miatt érdemes lenne okosabban felhasználnunk ételeinket, az alábbi pár tipp irányt mutat a tudatos maradékhasznosításhoz.

 

Főzzünk úgy, hogy legyen maradék!

De maradék egyébként is keletkezik – mondhatnánk elsőre, ám ha jobban átgondoljuk, teljesen logikus az alábbi tanács. A sült hús mellé készülő zöldséges köretből valószínűleg maradni fog? Semmi gond, készítsünk rögtön dupla adagot, így másnap több személynek elegendő mennyiségű levest tudunk majd főzni belőle. Időt és pénzt is spórolunk, ráadásul felesleges maradékot sem kell kerülgetnünk.

 

Tároljuk okosan a maradékokat!

Az üveg tárolóedények egyrészt újra és újra megtölthetők – az egyszer használatos műanyagokkal szemben –, ráadásul látszik is a tartalmuk. Így ha kinyitjuk a hűtőt, azonnal fogjuk látni, hogy melyik maradékot kell záros határidőn belül elfogyasztanunk.

 

Morzsaparti

Jelöljünk ki egy napot a héten, amikor csak a maradékokból főzünk ebédet vagy vacsorát. Aggodalomra semmi ok, nem lesz unalmas a menü, a mindent bele típusú rakott ételek például egyszerre finomak, laktatóak és változatosak. A tetejükre pedig tökéletes a család által csak kerülgetett megszáradt sajtdarabka.

 

Vacsorából másnapi ebéd

A vacsorából főzzünk annyival többet, hogy másnapi ebédnek is elcsomagolhassunk egy adagot. Így egészségesebben tudunk táplálkozni a munkahelyünkön, emellett időt és energiát takarítunk meg.

 

Nem maradék, hanem hozzávaló

A maradék tészta vagy főtt zöldség frittata alapja lehet, ha pedig némi zöldség marad, egyszerűen dúsítsuk fel passzírozott paradicsommal, és már kész is a gyors tésztaszószunk. Maradék rizsből, húsból és zöldségekből pedig mexikói burritót készíthetünk némi tejföllel és salsával tálalva.

 

Főzzünk levest!

Feljebb már említettük: a köretnek készült főtt vagy sült zöldség alapul szolgálhat a másnapi leveshez. Csak pürésítsük össze a zöldségeket némi alaplével, forraljuk fel egy lábasban, fűszerezzük kedvünkre, és kész is a leves.

 

Mentsük meg a szikkadt kenyeret!

Kövessük az olaszok példáját! Készítsünk panzanellát, azaz olasz kenyérsalátát szárazabb, kockázott kenyérből, maradék zöldségekkel. Ha túl sok a szikkadt kenyér, egyszerűen daráljuk le házi panírozó morzsának.

 

Tároljunk kisebb adagokban!

Ha egy élelmiszerből az olcsóbb, nagyobb kiszerelést vesszük meg a boltban, tároljuk kisebb adagokban, egy részét fagyasztva. Akár a kenyeret is lefagyaszthatjuk, így nem fog idő előtt kiszáradni.

 

Forrás: I Value Food

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sajtos-húsos rakott tészta

Sajtos-húsos rakott tészta

A Zita-féle vargabéles sok sajttal és hússal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.