Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A fotó illusztráció

Harminc tonna, rászorulóknak szánt ételt szállítottak keresztül Budapesten az élelmezési világnapon

Az élelmezési világnap alkalmából
2017. October 16.

Harminc tonna, tizenkilenc cégtől érkezett, rászoruló családoknak szánt ételadományt szállított keresztül Budapest történelmi belvárosán egy teherautó-konvoj hétfőn, hogy felhívja a figyelmet az élelmezési világnapra.

    A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tizenkettedik alkalommal szervezte meg az akciót, hogy rámutasson az élelmiszer-pazarlás és az éhezés kettősségének ellentmondásosságára.
    A kamionok az Andrássy úton át érték el a Hősök terét, ahol Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője közölte: a statisztikák nem kedvezőek, tavaly ugyanis hosszú idő óta először ismét nőtt az éhezők száma.
    A hetvenkét éve alapított szervezet büszkén viseli szlogenjét: Legyen kenyér! – mondta, hozzátéve: ünneplik a fenntartható mezőgazdaság fejlesztése és az éhezés felszámolása terén elért eredményeiket.

ElelmezesiVilagnap_1
    Feltette a kérdést: miként lehetséges az éhezés terjedése, ha a világ fejlődik? Úgy vélekedett, ennek oka, hogy több a konfliktus, nincsen béke, és egyre nagyobb a különbség a gazdagok és a szegények között. Bár az emberiség képes eleget termelni, nem jut mindenkinek. 
    A FAO-nál ugyanakkor biztosak abban: lehetséges fenntarthatóan termelni. Jelenleg az élelmiszerek 30 százaléka kárba vész, ami elfogadhatatlan – jegyezte meg.
    Közölte, hogy az élelmezési világnap idei témája a migráció. A folyamatot meg kell érteni – emelte ki, hozzáfűzve: többet akarnak befektetni a mezőgazdaságba, az elvándorlásnak ugyanis nem kényszerűségnek kellene lennie, hanem lehetőségnek.
    Igen kedvezőtlen, hogy sok fiatal elhagyja a szülőföldjét – jelentette ki, közös fellépést szorgalmazva a világban található rossz leküzdésére. Az éhezés csak együttes erővel számolható fel – nyomatékosította.
    Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára hangsúlyozta, hogy nagyon időszerű az élelmezési világnap idei témája, a migráció. Sokan kényszerülnek elhagyni otthonukat, és máshol keresni megélhetést, amihez az éhezés, a klímaváltozás és az üldöztetés egyaránt hozzájárul.
    Bár globálisan elegendő élelmiszert termel az emberiség, ennek jelentős része nem jut el a fogyasztók asztalára, a pazarlás pedig negatív hatással van a gazdaságra és a környezetre – szögezte le. A fejlődő országokban a megfelelő infrastruktúra, a raktárkapacitások, a helyi piacok és az elsődleges feldolgozás hiánya miatt mennek veszendőbe az élelmiszerek, ezért a fejlesztéseknek elsősorban ezekre a területekre kell irányulniuk.

ElelmezesiVilagnap_2
    Magyarország fontosnak tartja, hogy a helyi termelés és értékesítés támogatásával javítsa a vidékiek életkörülményeit – közölte az államtitkár, hozzátéve, a gazdák megélhetését például úgy lehet biztosítani, hogy lehetővé teszik számukra: termékeiket a legkevesebb szereplőn keresztül juttathassák el a fogyasztókhoz.
    Gulyás Andrea azt mondta, ha valahol 1 százalékkal nő az éhínség, akkor 2 százalékkal többen vándorolnak el onnan. A világélelmezési program célja ugyanakkor, hogy országhatárokon belül tartsa a helyi lakosságot. Ezzel összhangban a magyar külpolitika egyik fontos törekvése, hogy a menekülteknek a lakóhelyükhöz közel biztosítsanak ellátást, hogy minél előbb hazatérhessenek.
    Úgy vélekedett, hogy a migráció egyik kiváltó oka, az éhezés megszüntethető. Közölte, Magyarország továbbra is elkötelezett híve annak, hogy a szegényebb településeken a helyi termelők és termékek kerüljenek előtérbe. Képzésekkel, ösztöndíjprogramokkal támogatja az élelmiszerhiánnyal küzdő országokat.
    Az FM igyekszik minél többet tenni, például néhány partnerszervezettel közösen az idén olyan agrárprojektet indított Ugandában, amely hosszú távon biztosítja a mezőgazdasági szakemberek gyakorlatorientált képzését. A kezdeményezés idővel remélhetőleg további afrikai országokra is kiterjeszthető lesz – mondta.
    A magyar agráregyetemeken a FAO-val együttműködve 2008 óta 39 alacsony jövedelmű országból több mint 250 hallgatónak nyújtottak ösztöndíjat, ők végzés után szinte kivétel nélkül hazatérnek, és ott kamatoztatják a tudásukat.
    Gulyás Andrea arra is kitért, hogy az Európai Unió is törekszik az éhezés és a migrációs probléma enyhítésére. Szíriai válságalapot hozott létre, amelyhez Magyarország is csatlakozott 945 millió forint befizetésével. Ezen túlmenően a kormány a szíriai válsággal kapcsolatban 2015-ben 95 millió, a nigériai, kelet-afrikai és jemeni éhezés enyhítése érdekében az idén 309 millió forinttal járult hozzá az ENSZ világélelmezési programjához – sorolta.
    Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke azt mondta, az idei konvoj minden idők leghosszabbika, ami azt is mutatja, hogy egyre több élelmiszeripari vállalat ismeri fel, fontos csatlakozni a hasonló jellegű kezdeményezésekhez.
    Kiemelte, ők azzal foglalkoznak, hogy minél több fogyasztható felesleget próbálnak meg eljuttatni rászorulóknak. Az idén várhatóan csaknem 60-70 százalékkal több ételt tudnak szétosztani, a mennyiség évről évre nő.
  

Forrás:MTI

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!