Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Halszagod van? A trimethylaminuria volna az oka?

Lehet, hogy ezzel küzdesz, ha bűzös az izzadságod vagy a vizeleted.
2021. július 30.

A trimethylaminuria egy viszonylag ritka genetikai rendellenesség, mely erős testszaggal jár. A kipárolgásunk ilyenkor leginkább a rothadó hal bukéjára emlékeztet, de akár az ürülék vagy a kuka szaga is eszünkbe juthat. A jelenség oka az, ha a szervezetünk nem tudja lebontani a trimetil-amin nevű szerves vegyületet, mely a bélben képződik, bizonyos fehérjék és kolinban gazdag ételek emésztésekor.

Ha valakinél fennáll ez a rendellenesség, akkor az illető izzadságában, vizeletében és szájszagában is megjelenik ez a jellegzetes szag; más tünet szerencsére nem jár vele. Általában folyamatosan érezhető ez az aroma, ám az intenzitása idővel változhat. Ritka esetben már kisgyermekkorban érezhető ez a szag, mikor a szoptatós babát elválasztják, és a csöppség elkezd vegyesen táplálkozni. De ahogyan fejlődik a gyerek, úgy ki is nőheti a trimethylaminuriát, másnál viszont csak felnőttkorban köszönt be ez az állapot.

Az egész egy bélbaktérium számlájára írható – ez a jótékony bacilus a tojásban, a babban és a tengeri herkentyűkben található fehérjéket segít emészteni, mely folyamat során létrejön az erős szagú vegyület. Normál esetben egy flavin-tartalmú mono-oxigenáz enzim (FMO3) – melyet a máj termel – bontja le ezt a bűzös anyagot szagtalan molekulává. A legtöbbünknek rendelkezésre áll FMO3, így a kellemetlen probléma sem jelentkezik. Ám a rendellenességgel élőknél vagy ez az enzim hiányzik, vagy pedig az érte felelős FMO3 gén nem működik megfelelően, melyet mindkét szülőtől örökölhetett az egyén. Másként fogalmazva: minden anya és apa örökíthet egy hibás gén-másolatot, ami ezt az állapotot okozza. A hordozó szülőnek semmi tünete sincs, maximum időnként kellemetlen csak a testszaga.

A helyzetet bonyolítja, hogy a trimethylaminuriások egy részének nincs is ilyen működési problémás génje: van, mikor csak túl sok protein csúszik be az étrendjükbe, vagy pedig a bélbaktériumok viszik túlzásba a trimetil-amin termelést. Máj- és vese gondok is állhatnak a háttérben, mikor az FMO3 enzim nem tud elég aktív lenni. A nőknél gyakrabban alakul ki ez a probléma, ugyanis a nemi hormonok súlyosbíthatják a tüneteket. A pubertáskor hozhat rosszabb állapotot, de a menstruáció környéki napok is nehezebbek lehetnek. A fogamzásgátló tabletta bevétele után és a menopauza beálltával is erősödhetnek a tünetek. Természetesen a stressz se tesz jót a testszagnak, de az étrenddel is érdemes óvatoskodnia annak, akinél fennáll a trimethylaminuria. Ennek megállapítása a vizeletből lehetséges, mely vizsgálat során a halszagot okozó trimetil-amin és a szagtalan trimetil-amin-N-oxid egymáshoz viszonyított szintjét mérik. 24 óráig gyűjteni kell a pisi-mintákat, mely folyamat előtt kolin-tablettát kell bevennie az alanynak. Gyógyszer erre az állapotra nincsen, viszont az étrenden érdemes változtatni: tojás, máj, vese, borsó, bab, földimogyoró, szója, bimbóskel, brokkoli, káposzta, karfiol, lecitin és tenger gyümölcse ne nagyon kerüljön a tányérra. A jó hír, hogy édesvizi halat ehetünk. Orvossal egyeztetve a túl sok trimetil-amin ellen szedhetünk kis ideig szenet, B2 vitamint vagy réz klorofillint. A hashajtó pedig felgyorsítja az étel áthaladását az emésztőrendszeren, így kevesebb bűzös vegyület keletkezik. Érdemes pH 5,5-6,5-ös sampont és tusfürdőt használni, és az izzasztó tevékenységeket kerülni.

Perzsa

Forrás: livehealthily.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mennyire számít bele a testszagodba, hogy mit ettél?

Mennyire számít bele a testszagodba, hogy mit ettél?

Legalább nyáron ügyeljünk erre, amikor sokat jövünk-megyünk és izzadunk.
Ízek és illatok - használd okosan az alapanyagokat!

Ízek és illatok - használd okosan az alapanyagokat!

Nem csoda, ha nem most jut eszünkbe a legkreatívabb ötlet, éppen ezért igyekszünk észnél lenni és a nehezdő pillanatokban is sorvezetővel szolgálni. Mindig van egy-két húzosabb nap, amikor már egy héten belülre kerülünk, át kell esni rajta ;) Tippek és trükkök az utolsó hétvégére!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.