Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Forrás: 123RF

Hallottál már az olaj-húzásról? Vagy -rágásról?

Ájurvédikus mítosz vagy tudományosan is igazolható módszer?
2021. augusztus 10.

Az olaj-húzás – vagy magyarosabban: rágás – egy nem hivatalos orvosi módszer, mely során a szájunkban tartunk-forgatunk valamilyen ehető olajat, aztán kiköpjük. A művelet 5-20 percig is tarthat, és állítólag kitisztít sok méreganyagot a szervezetből. Általában kókusz, napraforgó vagy szezámmag-származék ennek az ájurvédikus eredetű méregtelenítésnek az alapja. Az indiai gyógyászati elem azóta örvend nagy népszerűségnek, mióta az internet felkapta.

Több honlap szerint a fogakat fehéríti és a baktériumokat távolítja el így a kókusz olaja, de a rossz lehelet, az íny és a lerakódások is jó kezekben lehetnek, ha ezen a módon öblögetünk – sőt: állítólag még a szívpanaszokat is megelőzhetjük. Már Olajhúzó terápia című könyv is megjelent, ami az egész testre gyakorolt hatásokat ecseteli. A net tele van bizonyságtételekkel – ki milyen módon tapasztalja a javulást, ám a tudomány egyelőre nem tud lépést tartani ezzel a rohamtempóval. Egy olyan brit tanulmány már napvilágot látott, amelyik a klórhexidin tartalmú szájvíz hatékonyságához méri az olajrágást. Ám a szerző, Oghenekome Gbinigie – aki a University of Oxford munkatársa – nem foglal határozottan állást az alternatív módszer mellett: szerinte még nincs elég adat, ami a hatékonyságot bizonyítaná.

Ám a gyakori érintkezés az olajjal, illetve az ásványi olaj belélegzése válthat ki lipoid tüdőgyulladást, de gyomorpanaszok is jelentkezhetnek ezzel összefüggésben. Hogy mellékhatásokról van-e szó, vagy véletlen egybeesésről, annak még utána kell járni, pedig sokan már fogmosás helyett ajánlják az olaj-húzást, nem csak a napi higiéné kiegészítőjeként. Jogosan merül fel, hogy rásüthetjük-e az áltudományos címkét Bruce Fife terápiás könyvére, aki szerint allergiát, asztmát, kimerültséget, cukorbajt és migrént is kúrálhat ez az öblögetés. Mások az aknét és fogínyvérzést is e módon kezelik már – szóval kezd kicsit sok lenni a jóból. Egyelőre tudományosan nem bizonyítható még az olaj méregtelenítő hatása, pláne az, hogy a rákot vagy a kínzó fejfájást gyógyítaná. Egyelőre még a szájhigiénés pozitív hatást sem tekinthetjük tisztázottnak maradéktalanul.

Perzsa

Forrás: nature.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egy fogkefe élete, több felvonásban

Egy fogkefe élete, több felvonásban

Mielőtt kidobnád, elmondjuk, mire jó még!
Fogkrém, friss-ropogós mentából, jöhet?

Fogkrém, friss-ropogós mentából, jöhet?

De a kókuszolaj és a zúzott kakaóbab is alig várja, hogy a szájunk higiéniáját biztosítsa.
Nyár végi méregtelenítésre fel!

Nyár végi méregtelenítésre fel!

Erre a 9 hozzávalóra lesz szükséged

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!