Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: SZÉK

Hallottál már a Székely Szusiról?

A kreáció Székelyföld és a nagyvilág ízeit egyesíti, és egy kedves legenda is kapcsolódik hozzá.
2021. May 17.

Az újranyitás óta ismét felpezsdült az élet a fővárosban, és régi, kedves helyeink is megújult kínálattal jelentkeznek. Nem kivétel ez alól az Andrássy úti SZÉK Restaurant & Bar sem. A felfrissített étlapon mostantól olyan kreációk is helyet kapnak majd, amelyek a nagyvilág ízeit ötvözik a székely konyha hagyományaival.

Japán és Székelyföld fúziója

A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott ízekkel lopta be magát a szívünkbe, amelyek a modern konyhatechnológia eszközeivel kerülnek terítékre. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertésszűz ropogós burgonyával vagy épp a mics tál házi zakuszkával. Májustól azonban formabontó különlegességek is felbukkannak az étlapon.

„Székely klasszikusaink és gourmet fogásaink mellett célunk, hogy innovatív ételkreációinkkal is különlegessé tegyük éttermünket” – mondja Varga Szidónia, a SZÉK Restaurant & Bar székelyudvarhelyi származású tulajdonosa. Ennek első állomása a néhány hete debütált Székely Szusi, amely erdélyi és magyar alapanyagokat ötvöz a japán konyhaművészettel, izgalmas nemzeti dimenzióba helyezve azt.

A Székely Szusi legendája

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két béka. Az egyik Oszaka város mellett lakott egy gödörben, a másik Udvarhelyen egy patakban. Mit gondoltak, mit nem, mind a kettőnek nagy kedve kerekedett, hogy világot lássanak. Az egyik béka, amelyik Udvarhelyen lakott, szerette volna látni Oszakát, a másik, amelyik Oszakában lakott, az meg Udvarhelyet. Egymást nem ismerték, soha egymásnak hírét sem hallották, és íme, mégis egyszerre gondoltak erre az utazásra… Hogy mi a mese vége? A SZÉK-ben kiderül!” – ígérik az alkotók.

A négy ízben készített székely szusit Aranyhal, Nádszálkisasszony, Lúdas Matyi és Kiskanász fantázianéven elnevezett változatban is megkóstolhatjuk: az aranyhalban például füstölt pisztrángot, tormát, sült tojást, spenótot és kelkáposztát találunk, míg a Lúdas Matyi sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral és római salátával idézi meg japán köntösben a székely ízeket.

Fotó: SZÉK

Hogy mi jöhet még a Székely Szusi után? Az Andrássy úti étterem tulajdonosa annyit elárul: a fúziós konyha következő állomásai Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok lesznek. Akik azonban inkább a hagyományos konyha hívei, azok sem fognak csalódni.

Főszerepben a kapor

„A tavaszra és nyárra séfünk által megálmodott ételkreációinkban megjelenik a kapor, mint jellegzetes ízvilágú, üdítően friss fűszer és gyógynövény, kirobbanó és jellegzetes ízével igazán különlegessé teszi ételeinket” – mondja Varga Szidónia.

Az új étlapunk kaprosan készített ételei közül kiemelném a pisztrángunk mellé kínált különleges tökfőzeléket, illetve a vásárhelyi édes tejföllel készített túrógombócot, amit akácmézes kaporfagylalttal kínálunk. Ételeink mellé pedig Erdély és a Kárpát-medence válogatott borait, egy sor különleges zöldségpárlatot, pálinkát, hagyományos és ízesített erdélyi söröket kínálunk.”

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Duplaannyi tortát sütünk otthon a pandémia óta

Duplaannyi tortát sütünk otthon a pandémia óta

Hobbicukrászok országa lettünk
Háztáji finomságok a fővárosban is: jön a Rozmaring Pünkösdi termelői vásár

Háztáji finomságok a fővárosban is: jön a Rozmaring Pünkösdi termelői vásár

Az élményközpontú vásáron a hagyományos elkészítési módokból is ízelítőt kaphatunk

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!