Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Egy szó, mint száz, együnk halat!

Horvát Sára nyári halak kalauza
2016. augusztus 8.

Ha tengerparti országban élnénk, akkor biztosan több halat és tengeri herkentyűket fogyasztanánk, de még így sem kell letennünk róla.

A horvát tengerpart kb. 5 órányira van, és nem lehetetlen friss tengeri halat beszerezni. Persze arról se feledkezzünk el, hogy a hazai, édesvízi halak  itt vannak nekünk, ezeket sokkal könnyebben megvásárolhatjuk. Sőt. A vállalkozó szelleműek ki is foghatják – és sokféle változatban, az igazi magyarostól az ázsiai ízvilágig  ugyanúgy elkészíthetjük, mint tengeri rokonaikat.

Először egy kis PR: miért érdemes halat fogyasztani?

Ez inkább amolyan költői kérdés, hiszen ma már a csapból is az Omega-3 folyik. Ez az a telítetlen zsírsav, amely jellemzően zsírosabb halakban található meg, például a lazacban, vagy a makrélában, de még a szardíniában is, az édesvízi halak közül pedig a csuka és  a kecsege a nyerő. A legújabb kutatások szerint is segít csökkenteni a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Az Omega-6 zsírsav is hasonló tulajdonsággal bír, a természetben ezt  leginkább ezt is a halakban találjuk meg. Ezeken kívül a D-vitamin – mely egy zsírban oldódó vitamin – szintén nagyobb mennyiségben a halhúsban fordul elő.

A halak magas minőségű fehérjéket, jódot, és számos más vitamin is tartalmaznak, melyek a látásra is jótékony hatással vannak, sőt, sok forrás szerint a rendszeresen halat fogyasztó emberek kevésbé lesznek depressziósak is. Egy szó, mint száz, együnk halat.

De mikor milyet?

Ugyanis a halaknak is van szezonja, és itt leginkább a tengeri halakról beszélek, bár itthon is jellemző, hogy az édesvízi halakat leginkább tavasztól őszig halásszák. Na jó,  ott a karácsonyi ponty is. A tengeri halaknál viszont néhány halfaj vándorol, hidegebb vizekből melegebbe, és fordítva, és ez akár ország váltást is jelenthet, vagyis nehezebb itthoni beszerzést, és magasabb árakat. De az is lehet, hogy a parti, sekélyebb vizekből befelé, a mélyebb területekre vándorolnak, és ezért a halászhajók nehezebb érik el őket: újabb árnövekedés. Nagyjából ez határozza meg a szezont a halaknál, de persze a természetes szaporodási ciklusok, és a népszerűség is; a túlhalászás kezd óriási problémává válni, ezért is érdemes az adott szezonban könnyen elérhető halakat fogyasztani.

Nyári tengeri halak és felhasználási módok:

 – A laposhalak (naphal, nyelvhal, lepényhal, stb.) jellemzően egész évben megtalálhatók, nyáron azonban a part közelébe húzódnak. Párolva, egészben sütve, vagy serpenyőben is jól működő halfajta.

 – Nyár végére a makréla is könnyebben kifogható, faszénen egészben grillezve kitűnő.

 – Az ördöghal, melynek vastag fehér húsa jól grillezhető, egész évben könnyen elérhető, kevésbé népszerű hal, pedig igazán ízletes és jól lehet vele dolgozni.

 – A hekk és a tőkehal félék is nyáron felelnek meg legjobban a fenntartható halászat követelményeinek. Ezek tömörebb húsú halak, sokféle elkészítési módot bírnak

 – Most pont a vadlazac szezon közepén vagyunk, a tenyésztett lazacok elbújhatnak  e mögött az ízletes, élénk színű hús mögött.

 – Rája! Együnk ráját, mert nagyon ízletes hal. Serpenyőben sütve isteni ropogós külső, és finoman omlós belső a jutalmunk.

 – A polip, a tintahalak, és a homár is most van a csúcson, mindegyikkel óvatosan kell bánni, nagyon hamar túlfőnek és gumissá válnak.

A tonhal, a tőkehalfélék és a lapos halak nagy része is túlhalászott, ahogyan a garnélák is. Többet kellene kísérleteznünk a kevésbé ismert halfajtákkal,  a jövő generációja hálálja meg.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Halfasírt

Halfasírt

A cigány konyha ismertetőjegye, hogy tájegységenként nagyon változatos. Azzal dolgozik, ami épp fellelhető: a folyók, tavak mentén érdekesebbnél érdekesebb halas recepteket találunk.
Citrusos, gyömbéres tökpüré korianderes halfasírttal

Citrusos, gyömbéres tökpüré korianderes halfasírttal

Egy szuper szezonális zöldség és egy autentikus cigány recept házassága a következő páros, új, izgalmas formában.
Tonhallal töltött paradicsom

Tonhallal töltött paradicsom

A tonhalsalátával töltött paradicsom tökéletes vendégváró, de könnyű vacsorának is remek, mellé egy pohár fehérbor és máris szuper lesz az este.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!