
Egy szó, mint száz, együnk halat!
Ha tengerparti országban élnénk, akkor biztosan több halat és tengeri herkentyűket fogyasztanánk, de még így sem kell letennünk róla.
A horvát tengerpart kb. 5 órányira van, és nem lehetetlen friss tengeri halat beszerezni. Persze arról se feledkezzünk el, hogy a hazai, édesvízi halak itt vannak nekünk, ezeket sokkal könnyebben megvásárolhatjuk. Sőt. A vállalkozó szelleműek ki is foghatják – és sokféle változatban, az igazi magyarostól az ázsiai ízvilágig ugyanúgy elkészíthetjük, mint tengeri rokonaikat.
Először egy kis PR: miért érdemes halat fogyasztani?
Ez inkább amolyan költői kérdés, hiszen ma már a csapból is az Omega-3 folyik. Ez az a telítetlen zsírsav, amely jellemzően zsírosabb halakban található meg, például a lazacban, vagy a makrélában, de még a szardíniában is, az édesvízi halak közül pedig a csuka és a kecsege a nyerő. A legújabb kutatások szerint is segít csökkenteni a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Az Omega-6 zsírsav is hasonló tulajdonsággal bír, a természetben ezt leginkább ezt is a halakban találjuk meg. Ezeken kívül a D-vitamin – mely egy zsírban oldódó vitamin – szintén nagyobb mennyiségben a halhúsban fordul elő.
A halak magas minőségű fehérjéket, jódot, és számos más vitamin is tartalmaznak, melyek a látásra is jótékony hatással vannak, sőt, sok forrás szerint a rendszeresen halat fogyasztó emberek kevésbé lesznek depressziósak is. Egy szó, mint száz, együnk halat.
De mikor milyet?
Ugyanis a halaknak is van szezonja, és itt leginkább a tengeri halakról beszélek, bár itthon is jellemző, hogy az édesvízi halakat leginkább tavasztól őszig halásszák. Na jó, ott a karácsonyi ponty is. A tengeri halaknál viszont néhány halfaj vándorol, hidegebb vizekből melegebbe, és fordítva, és ez akár ország váltást is jelenthet, vagyis nehezebb itthoni beszerzést, és magasabb árakat. De az is lehet, hogy a parti, sekélyebb vizekből befelé, a mélyebb területekre vándorolnak, és ezért a halászhajók nehezebb érik el őket: újabb árnövekedés. Nagyjából ez határozza meg a szezont a halaknál, de persze a természetes szaporodási ciklusok, és a népszerűség is; a túlhalászás kezd óriási problémává válni, ezért is érdemes az adott szezonban könnyen elérhető halakat fogyasztani.
Nyári tengeri halak és felhasználási módok:
– A laposhalak (naphal, nyelvhal, lepényhal, stb.) jellemzően egész évben megtalálhatók, nyáron azonban a part közelébe húzódnak. Párolva, egészben sütve, vagy serpenyőben is jól működő halfajta.
– Nyár végére a makréla is könnyebben kifogható, faszénen egészben grillezve kitűnő.
– Az ördöghal, melynek vastag fehér húsa jól grillezhető, egész évben könnyen elérhető, kevésbé népszerű hal, pedig igazán ízletes és jól lehet vele dolgozni.
– A hekk és a tőkehal félék is nyáron felelnek meg legjobban a fenntartható halászat követelményeinek. Ezek tömörebb húsú halak, sokféle elkészítési módot bírnak
– Most pont a vadlazac szezon közepén vagyunk, a tenyésztett lazacok elbújhatnak e mögött az ízletes, élénk színű hús mögött.
– Rája! Együnk ráját, mert nagyon ízletes hal. Serpenyőben sütve isteni ropogós külső, és finoman omlós belső a jutalmunk.
– A polip, a tintahalak, és a homár is most van a csúcson, mindegyikkel óvatosan kell bánni, nagyon hamar túlfőnek és gumissá válnak.
A tonhal, a tőkehalfélék és a lapos halak nagy része is túlhalászott, ahogyan a garnélák is. Többet kellene kísérleteznünk a kevésbé ismert halfajtákkal, a jövő generációja hálálja meg.