
Ha mást ígér a csomagolás… Nem minden termék minőségi, ezek a leggyakoribb félrevezetések
2019. március 7.A legnagyobb óvatosság ellenére is előfordulhat, hogy nem azt kapjuk a pénzünkért, amit az egyes termékek csomagolásán szerepelő leírások ígérnek. 100%-osan nem védhetjük ki a problémát, de ha vigyázunk az alábbi ételekkel, italokkal és egyéb alapanyagokkal, illetve törekszünk a minőségi áruk beszerezésére, túl nagy baj nem történhet.
Bors
Első hallásra talán hihetetlen, de a bors hamisításának bizony évezredes hagyománya van. Már az ókori Rómából is maradt ránk olyan feljegyzés, amely a fűszer hamisításáról számol be. Nincs új a nap alatt… Volt, hogy földdel dúsították, más esetben borókabogyót kevertek hozzá.
Méz
A méz a világ harmadik leggyakrabban hamisított étele. Cukrot szokás belekeverni, majd 100%-os méztartalom feltüntetésével értékesíteni.
Bor
Legtöbbször különböző fajtájú kész borokat kevernek össze a hamisítók, majd prémium minőségű termékként dobják piacra. A legrosszabb a dologban az, hogy amennyiben nem vagyunk borszakértők, még észre sem vesszük a csalást. Ebben az esetben nem feltétlenül fogunk „rossz” bort fogyasztani, ám a címkén ígértek – és az ehhez kapcsolódó ár – nem lesz összhangban a palack valódi értékével.
Csokoládé
Vigyázni kell a prémium és a kézműves csokoládékkal, gyakran nem valós a termőhely feltüntetése.
Olívabogyó
Előfordul, hogy a rossz minőségű, elszíneződött olívabogyókat réz-szulfát oldatos fürdővel turbózzák fel, amelytől a szemeknek szép fényes zöld színük lesz. Nem elég, hogy pénzt dobunk ki, még réz is kerül a szervezetünkbe, ami cseppet sem egészséges. 2016-ban egyébként 85 ezer tonna ilyen módon festett olívabogyót foglaltak le a hatóságok Olaszországban.
Olívaolaj
Az olívaolaj sem ússza meg… Gyakori, hogy összekevernek többféle préselésűt, majd prémium áruként értékesítik. Szintén 2016-os adatok szerint a piacokon árult olaj 80%-a nincs rendben. Ha kicsit is gyanús a címke vagy az ár, inkább ne vegyük meg.
Forrás: so delicious