Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ha mást ígér a csomagolás… Nem minden termék minőségi, ezek a leggyakoribb félrevezetések

2019. március 7.

A legnagyobb óvatosság ellenére is előfordulhat, hogy nem azt kapjuk a pénzünkért, amit az egyes termékek csomagolásán szerepelő leírások ígérnek. 100%-osan nem védhetjük ki a problémát, de ha vigyázunk az alábbi ételekkel, italokkal és egyéb alapanyagokkal, illetve törekszünk a minőségi áruk beszerezésére, túl nagy baj nem történhet.

 

Bors

Első hallásra talán hihetetlen, de a bors hamisításának bizony évezredes hagyománya van. Már az ókori Rómából is maradt ránk olyan feljegyzés, amely a fűszer hamisításáról számol be. Nincs új a nap alatt… Volt, hogy földdel dúsították, más esetben borókabogyót kevertek hozzá.

 

Méz

A méz a világ harmadik leggyakrabban hamisított étele. Cukrot szokás belekeverni, majd 100%-os méztartalom feltüntetésével értékesíteni.

 

Bor

Legtöbbször különböző fajtájú kész borokat kevernek össze a hamisítók, majd prémium minőségű termékként dobják piacra. A legrosszabb a dologban az, hogy amennyiben nem vagyunk borszakértők, még észre sem vesszük a csalást. Ebben az esetben nem feltétlenül fogunk „rossz” bort fogyasztani, ám a címkén ígértek – és az ehhez kapcsolódó ár – nem lesz összhangban a palack valódi értékével.

 

Csokoládé

Vigyázni kell a prémium és a kézműves csokoládékkal, gyakran nem valós a termőhely feltüntetése.

 

Olívabogyó

Előfordul, hogy a rossz minőségű, elszíneződött olívabogyókat réz-szulfát oldatos fürdővel turbózzák fel, amelytől a szemeknek szép fényes zöld színük lesz. Nem elég, hogy pénzt dobunk ki, még réz is kerül a szervezetünkbe, ami cseppet sem egészséges. 2016-ban egyébként 85 ezer tonna ilyen módon festett olívabogyót foglaltak le a hatóságok Olaszországban.

 

Olívaolaj

Az olívaolaj sem ússza meg… Gyakori, hogy összekevernek többféle préselésűt, majd prémium áruként értékesítik. Szintén 2016-os adatok szerint a piacokon árult olaj 80%-a nincs rendben. Ha kicsit is gyanús a címke vagy az ár, inkább ne vegyük meg.

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Néhány tudnivaló a borokról

Néhány tudnivaló a borokról

Rengeteg borfesztivál van hazánkban. Mielőtt ellátogatnánk néhányra, ismerjük meg magát az italt is.
Csoki, csokoládé – kakaó?

Csoki, csokoládé – kakaó?

Tuti, hogy Horvát Sára még tud újat mondani a témában...

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!