Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyümölcsfogyasztás a diétában?

2018. október 31.

Sokak fejében még mindig él az a tévhit, hogy ha fogyókúrába kezdünk, akkor érdemes kiváltani egy-egy étkezést, akár még a vacsorát is gyümölcsökkel. Sajnos azonban ez a módszer nem fogja meghozni a kívánt eredményt. A gyümölcsökről ugyanis általánosságban elmondható, hogy magas cukortartalommal rendelkeznek. A gyümölcscukor egy egyszerű cukor, ami gyorsan felszívódik a véráramba, így egyrészt könnyen raktározódik a májban zsírként, másrészt, ha önmagában fogyasztjuk, hamar újra éhséghez vezethet. Ezek a tulajdonságok pedig egyáltalán nem előnyösek számunkra egy diétás időszakban.

 

Fotó: 123 RF

Mi tehát a megoldás?

Érdemes a napi gyümölcsfogyasztásunkat a nap első felére korlátozni, a reggeli, tízórai vagy ebéd idejére, amikor még aktívabbak vagyunk és nagyobb a szénhidrátigényünk. A másik ilyen időpont az edzést megelőző időszak, hiszen ilyenkor gyors energiaként szolgál szervezetünk számára.  

Különbséget kell tenni a gyümölcsök fajtái között is. Vannak magas cukortartalmú gyümölcsök, amelyek fogyasztását egy diéta során érdemes korlátozni, napi kb. 100 grammban. Ide tartozik a banán, a szőlő, a szilva és a görögdinnye. Ezek helyett sokkal bátrabban fogyaszthatjuk az olyan alacsony cukortartalmú bogyósokat mint a málna, eper, áfonya és szeder, de például az egész évben kapható alma is jó választás.

Mindezek mellett fontos elmondani, hogy a gyümölcsök nagyon is jelentős szerepet játszanak egy hosszútávon tartható kiegyensúlyozott étrendben. Magas víztartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak folyamatos hidratáltságunkhoz, rosttartalmuk pedig a bélrendszerünk egészségéhez, és segítenek kordában tartani az étvágyunkat. Színüktől függően rengeteg olyan különböző tápanyagot, pontosabban vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyeket gyümölcsfogyasztás nélkül csak táplálékkiegészítők formájában tudnánk elfogyasztani. Kitűnő antioxidáns források is, aminek köszönhetően felveszik a harcot az oxidatív stressz ellen, csökkentik a magas vérnyomást és akár a rák kialakulásának kockázatát is.

Ne vonjunk ki tehát étrendünkből a gyümölcsöket egy fogyókúra idején sem, de fordítsunk nagyobb figyelmet arra, hogy melyik fajtát mikor és milyen mennyiségben fogyasztjuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Minden a vásárlásnál kezdődik

Minden a vásárlásnál kezdődik

Kriszti hasznos tanácsai bevásárláshoz.
Természetes energianövelők

Természetes energianövelők

Mi a közös az étcsokoládéban, a vízben és a céklában? Az, hogy ezek mind növelik a szervezetünk energiaszintjét.
Együnk sok zöldséget – akár észrevétlenül!

Együnk sok zöldséget – akár észrevétlenül!

Azt szinte mindenki tudja, hogy a zöldségeknek nagyon magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. De azt már kevesebben, hogy magas rosttartalmuknak köszönhetően számos más előnnyel is rendelkeznek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!