
Gyümölcsből chips? Készítsétek el házilag!
2019. február 9.A gyümölcsökből készített házi chips egészséges, finom és változatos rágcsálnivaló tartósítószer hozzáadása nélkül. Ráadásul azt is ti döntitek el, hogy édesítitek-e a chipset, és ha igen, milyen cukrot vagy egyéb édesítőszert választotok. Érdemes rászánni egy kis időt, így garantáltan tudni fogjátok, hogy mit ropogtattok a tévé előtt.
Banánchips
A banánchips tulajdonképpen nem más, mint banánszeletek megszárítva. Bevonhatjuk cukorral vagy mézzel, kisüthetjük olajban és már ropogtathatjuk is. Viszont ha már úgyis a gyümölcsök mellett tettük le a voksunkat, jobb, ha a lehető legegészségesebben készítjük el.
Ehhez karikázzuk fel a banánokat, és facsarjunk rájuk citromlevet. Rendezzük el a szeleteket (egy rétegben) sütőpapírral bélelt tepsiben, és süssük 95 °C-on két órán keresztül. Ekkor spatulával óvatosan fordítsuk meg a szeleteket, és süssük még másfél órát (vagy addig, amíg megfelelően ropogósak nem lesznek). Hagyjuk rácson kihűlni, majd tároljuk légmentesen zárható dobozban. Minél tovább hűlnek, annál ropogósabbak lesznek chipsek.
Fahéjas almachips
Mandolinszeletelővel vagy éles késsel szeleteljük minél vékonyabbra az almákat. A magokat távolítsuk el, majd helyezzük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, de csak egy rétegben, a szeletek ne fedjék egymást. Szórjuk be őrölt fahéjjal, majd süssük 95 °C-on két órán keresztül, félidőben megfordítva a szeleteket. Ha letelt az idő, kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne még pár percig az almákat, ettől csak ropogósabbak lesznek. Ha édesebb, de egyben egészséges almachipseket szeretnénk, a fahéj mellett megszórhatjuk sztíviával is a tetejüket.
Körtechips
Olyan körtéket válasszunk, amelyek még nem teljesen érettek, így jobban meg fogják tartani a formájukat. Az elkészítésük pontosan ugyanaz a folyamat, mint az alma esetén. Amikor elkészültek, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd légmentesen zárható dobozban tároljuk.
Ha van aszalógépünk, abban is elkészíthetjük a chipseket.
Forrás: So Delicious