
Gyümölcs blansírozás egyszerűen
Pergamen papírból vágjunk ki egy karikát, akkorát, mint az edény.
Tegyük a gyümölcsöket a folyadékba. Ha a kör közepére úsznának, toljuk vissza a papír alá.
Ennek a technikának az a legfőbb előnye, hogy a gőz teljesen megpuhítja a gyümölcsöket (hatékonyabban és gyorsabban, mintha egyszerűen letakarnánk őket a fedővel). Még ha nincsenek is teljesen a folyadék felszíne alatt egész végig, akkor is teljesen átfőnek.
És hogy miért vágunk karikát, ahelyett, hogy egyszerűen egy, az edény méretének megfelelő kört vágnánk, ami mindent lefed? Azért, hogy a gőz szabadon távozhasson. Ha karikát vágunk, a papír a felszínen marad, nem süllyed el.
Vörösboros, blansírozott körte
6 személyre
4 csésze vörösboor
1 ½ csésze cukor
2 csésze víz
1 csésze narancslé
1 narancs héja
2 rúd fahéj
kis marék kakukkfű
6 hámozott körte
Tegyünk minden hozzávalót egy serpenyőbe. Közepes lángon addig főzzük, amíg a cukor fel nem olvad, és a folyadék el nem kezd gyöngyözni.
Adjuk hozzá a körtéket, majd vegyük közepesre a hőmérsékletet és forraljuk nagyon alacsony lángon, amíg a körték teljesen puhák nem lesznek. Ez körülbelül 20-25 percet vesz igénybe.
Szedjük ki a körtéket tányérra. A folyadékot forraljuk be, körülbelül 20 perc alatt. Ezt a desszertet elkészíthetjük egy nappal korábban is, a gyümölcsöket ilyenkor hagyjuk a lében. Tálalás előtt a szószt melegítsük fel a körtékkel együtt. Tálaljuk a gyümölcsöket az öntettel. Ha igazán különlegessé akarjuk varázsolni, adjunk mellé vaníliafagylaltot.
Forrás: www.food52.com