Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Gyógyulj természetesen!

2018. november 26.

Léteznek olyan természetes megoldások, amelyekkel könnyen felvehetjük a harcot a kórokozókkal szemben: segítséget nyújthatnak mind a megelőzésben, mind a már kialakult fertőzés tüneteinek enyhítésében. Félreértés ne essen, senkit sem biztatunk arra, hogy száműzze az orvosi rendelvényre felírt antibiotikumokat az életéből, ám tudjuk, hogy sokan hajlamosak a természetes módszerekkel egyszerűen kúrálható betegségekre is azonnal antibiotikumot „bekapkodni”. Úgy véljük, ezekben az esetekben – orvosi konzultáció mellett – érdemes először a természet patikájához fordulni.

A természetes antibiotikumokkal kapcsolatban megoszlanak a tudományos álláspontok. Tény, hogy évszázadok óta alkalmazzák ezeket az emberek, ám csak egy részüket vetették alá idáig tudományos alapokon nyugvó kísérleteknek. Néhányuk egyébként kimondottan biztató eredményeket mutat, illetve a tudósok az antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulása miatt is egyre gyakrabban fordulnak a természethez.

Fokhagyma

A népi gyógymódok között az egyik legismertebb a fokhagyma. Számos néphagyomány jegyzi szerepét a betegségek megelőzésében és gyógyításában. Kutatások bizonyítják, hogy többfajta baktérium ellen hatásos, ilyen a Salmonella és az E. coli, sőt még az antibiotikumok egy részére rezisztens tuberkulózis leküzdésére is bevethető.

Méz

Arisztotelész óta tudjuk, hogy a méz kenőcsként való alkalmazása segíti a sebek gyorsabb gyógyulását, valamint megakadályozza elfertőződésüket. Tanulmányok is bizonyítják, hogy sebek kezelésére kiváló, a mai napig használják fekélyek és égési sérülések kezelésére. Antibakteriális hatását hidrogén-peroxid tartalmának szokták tulajdonítani.

Gyömbér

A tudományos közösségben a gyömbér is elismert természetes antibiotikum, tengeribetegség, gyomorproblémák és émelygés ellen szintén alkalmazható.

Kasvirág (Echinacea)

Természetgyógyászok már régóta használják sebek és fertőzések kezelésére, de bizonyos kutatások szerint a növény kivonata többféle baktériumot is elpusztít. Egyes indián törzsek már évszázadokkal ezelőtt gyógynövényként tartották számon.

Aranygyökér

Általában teaként vagy kapszulaként fogyasztják légzési vagy emésztési problémák esetén, de bélrendszeri bakteriális fertőzések esetén is hatékony. Berberin tartalmának köszönheti antibiotikus hatását.

Szegfűszeg

Fogászati beavatkozásoknál használják régóta, mára bizonyítottnak tűnik, hogy többféle baktérium ellen is hatásos.

Oregánó

Sokak hiszik, hogy az oregánó erősíti az immunrendszert, illetve antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Hatását még tudományos kutatásoknak igazolniuk kell.

 

Forrás: Medical News Today

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Természetes energianövelők

Természetes energianövelők

Mi a közös az étcsokoládéban, a vízben és a céklában? Az, hogy ezek mind növelik a szervezetünk energiaszintjét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!