Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyertek vissza, vitaminok (II. rész)

Mi sem természetesebb, minthogy tavaszra készülve is mindennap teszünk valami jót a szervezetünkkel, például esszük a narancsot és a grapefruit-ot és facsarjuk a citromot.
2015. február 27.

Grapefruit

A grapefruit minden valószínűség szerint Jamaicáról származik. Először a Karib-tenger térségében, majd Amerikában terjedt el fogyasztása. Sokan nem kedvelik kesernyés íze miatt, és valljuk be, elfogyasztani sem egyszerű, mert a gerezdeket elválasztó hártyák meglehetősen keserűek, így egy-egy grapefruit elfogyasztása elég macerás lehet. Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy mint a többi citrusféle, a grapefruit is hasznos fegyver lehet a testsúlycsökkentő hadjárat során, ráadásul májtisztító hatása is jelentős. Érdekes módon a grapefruit leghasznosabb része immunerősítés szempontjából a magjából nyert kivonat, melynek jótékony hatását már 5000 éve is ismerték. Klinikai kutatások során kiderült, hogy körülbelül 800 féle vírus és baktérium ellen hatékony.

Nem árt az óvatosságszavazas_14_citrus

Mivel az említett gyümölcsök mindegyike nagy utat tesz meg míg kosarunkba kerül, óvatosan kell bánnunk velük, mert az éretlenül leszedett, utaztatásra szánt gyümölcsöket penészedést gátló anyagokkal kezelik. Ezt eltávolítani a héjukról szinte lehetetlen, még áztatással sem. Ezért gondoljuk meg alaposan, mielőtt önfeledten citrom- vagy narancshéjat reszelünk a süteménybe, vajon megéri-e a kockázat. Sok helyen jelölik már, hogy kezelt vagy kezeletlen héjú-e a gyümölcs, érdemes figyelnünk!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

A kezeletlen héjú citromok és narancsok már a kapu mögött melegítenek, a kisebb delikátokban egymásra tornyozott rekeszek között egyensúlyozva juthatunk a megszokottól egészen eltérő élményt nyújtó gyümölcsökhöz. A nagy áruházláncok is egyre gyakrabban írják ki a citrusfélék tábláira. De ki mit kezel?
Gyertek vissza, vitaminok! (I. rész)

Gyertek vissza, vitaminok! (I. rész)

Van egy jó hírünk, meg egy rossz. A jó az, hogy közeledik a tavasz, a rossz pedig, hogy kimerülőben vannak szervezetünk tartalékai. Szerencsére viszonylag könnyen kezelhető a probléma, néhány citrom és narancs jó megoldás lehet a raktárak feltöltésére.
Szuperegészséges desszert: narancssaláta

Szuperegészséges desszert: narancssaláta

Kiadós vacsorát követően nem vágyunk nagy faksznira, csak valami könnyedre. Nagyon egyszerűen, kevés hozzávalóból elkészíthető, ez a vitaminbombának sem utolsó desszert.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.