Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyertek vissza, vitaminok! (I. rész)

Van egy jó hírünk, meg egy rossz. A jó az, hogy közeledik a tavasz, a rossz pedig, hogy kimerülőben vannak szervezetünk tartalékai. Szerencsére viszonylag könnyen kezelhető a probléma, néhány citrom és narancs jó megoldás lehet a raktárak feltöltésére.
2015. február 18.

Immunrendszerünk szervezetünk védelmi vonala, mely arra hivatott, hogy megóvjon minket a különböző fertőzésektől. Bár ez igencsak leegyszerűsített meghatározás, mindenki tudja, miről is van szó tulajdonképpen. Immunrendszerünk működését nagyon sok tényező befolyásolja, közülük csak egy szegmens testünk vitaminokkal való ellátottsága. Azonban ez az egyik legegyszerűbben egyensúlyba hozható része a bonyolult rendszernek. Kényelmeseknek ezerféle vitaminkészítmény áll rendelkezésére ehhez, azoknak azonban, akik inkább a természetesség hívei, szívből ajánljuk a citrusfélék fogyasztását.

Citromcitrom

Bár hazánkban nem őshonos, mégis talán a legelterjedtebb, egész évben kapható citrusféle nálunk is. Vélhetően Mátyás király udvarában találkoztak a magyarok először ezzel a gyümölccsel, ami valószínűleg Itáliából került hozzánk. A magyar boltokban háromféle citromot vásárolhatunk, a savanyút (ezzel mindenki találkozott már), a zöldcitromot, azaz lime-ot (egyre elterjedtebb Európában is, az ázsiai konyha nagy kedvence), illetőleg nagy ritkán az édes citromot, azaz Meyer citromot, ami a citrom és a mandarin keresztezése, egyedülálló illata, íze van. A citromban egyszerre van jelen a C-, B- és E-vitamin, tartalmaz káliumut, foszfort, rezet, magnéziumot, vasat, mangánt, ezenkívül bioflavonoidokat és germániumot. Közismert meghűlés elleni szer. Limonádénak, gyömbéres-mézes italnak egyaránt kiváló immunerősítő. Ezenkívül csökkenti a koleszterin szintet, segíti a zsírok bontását is.

Narancs0220 Dupla narancssaláta

A maláj szigetvilágból érkezett a világ többi tájára, innen vándorolt tovább Indiába és Afrikába, majd a Földközi-tenger térségébe. Vándorútja nem volt hiábavaló, hatalmas népszerűségnek örvend az egész világon mind gyümölcs, mind lé formában. Meglepő érdekesség, hogy a narancsfák akár 80 éven át is képesek teremni, de számon tartanak évszázados korú fákat is, melyek még mindig hoznak gyümölcsöt. A narancsot érett állapotában kell leszedni, ugyanis nem utánérő, vagyis az éretlenül leszedett példányok nem érik el később az érettségi fokot. A narancs az egyik legjobb C-vitamin-forrás. Egy normál méretű narancs az ajánlott napi mennyiség (60-65 mg) mintegy kétszeresét tartalmazza. Növeli az immunrendszer által termelt immunoglobinok és interferon szintjét a vérben. Kedvező árának, számos ízletes fajtájának és persze könnyű hozzáférhetőségének köszönhetően a legnépszerűbb téli gyümölcs, felhasználása végtelen számú lehetőséget ad. Ilyenkor tél végén legjobb talán, ha kifacsart levét isszuk, de a rostokat se dobjuk ki, azok is nagyon jót tesznek például az emésztésünknek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

A kezeletlen héjú citromok és narancsok már a kapu mögött melegítenek, a kisebb delikátokban egymásra tornyozott rekeszek között egyensúlyozva juthatunk a megszokottól egészen eltérő élményt nyújtó gyümölcsökhöz. A nagy áruházláncok is egyre gyakrabban írják ki a citrusfélék tábláira. De ki mit kezel?
Mit együnk, hogy okosabbak legyünk? – 6 étel az éles észért

Mit együnk, hogy okosabbak legyünk? – 6 étel az éles észért

Az amerikai sztárműsorvezető, Oprah Winfrey magazinjában mindig találunk izgalmas cikkeket. Ezúttal olyan ételekről esik szó, amelyektől jobb lesz a memóriánk, a szóbeli készségeink, a térérzékelésünk és egyéb képességeink.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!