
Gyertek vissza, vitaminok! (I. rész)
Immunrendszerünk szervezetünk védelmi vonala, mely arra hivatott, hogy megóvjon minket a különböző fertőzésektől. Bár ez igencsak leegyszerűsített meghatározás, mindenki tudja, miről is van szó tulajdonképpen. Immunrendszerünk működését nagyon sok tényező befolyásolja, közülük csak egy szegmens testünk vitaminokkal való ellátottsága. Azonban ez az egyik legegyszerűbben egyensúlyba hozható része a bonyolult rendszernek. Kényelmeseknek ezerféle vitaminkészítmény áll rendelkezésére ehhez, azoknak azonban, akik inkább a természetesség hívei, szívből ajánljuk a citrusfélék fogyasztását.
Citrom
Bár hazánkban nem őshonos, mégis talán a legelterjedtebb, egész évben kapható citrusféle nálunk is. Vélhetően Mátyás király udvarában találkoztak a magyarok először ezzel a gyümölccsel, ami valószínűleg Itáliából került hozzánk. A magyar boltokban háromféle citromot vásárolhatunk, a savanyút (ezzel mindenki találkozott már), a zöldcitromot, azaz lime-ot (egyre elterjedtebb Európában is, az ázsiai konyha nagy kedvence), illetőleg nagy ritkán az édes citromot, azaz Meyer citromot, ami a citrom és a mandarin keresztezése, egyedülálló illata, íze van. A citromban egyszerre van jelen a C-, B- és E-vitamin, tartalmaz káliumut, foszfort, rezet, magnéziumot, vasat, mangánt, ezenkívül bioflavonoidokat és germániumot. Közismert meghűlés elleni szer. Limonádénak, gyömbéres-mézes italnak egyaránt kiváló immunerősítő. Ezenkívül csökkenti a koleszterin szintet, segíti a zsírok bontását is.
Narancs
A maláj szigetvilágból érkezett a világ többi tájára, innen vándorolt tovább Indiába és Afrikába, majd a Földközi-tenger térségébe. Vándorútja nem volt hiábavaló, hatalmas népszerűségnek örvend az egész világon mind gyümölcs, mind lé formában. Meglepő érdekesség, hogy a narancsfák akár 80 éven át is képesek teremni, de számon tartanak évszázados korú fákat is, melyek még mindig hoznak gyümölcsöt. A narancsot érett állapotában kell leszedni, ugyanis nem utánérő, vagyis az éretlenül leszedett példányok nem érik el később az érettségi fokot. A narancs az egyik legjobb C-vitamin-forrás. Egy normál méretű narancs az ajánlott napi mennyiség (60-65 mg) mintegy kétszeresét tartalmazza. Növeli az immunrendszer által termelt immunoglobinok és interferon szintjét a vérben. Kedvező árának, számos ízletes fajtájának és persze könnyű hozzáférhetőségének köszönhetően a legnépszerűbb téli gyümölcs, felhasználása végtelen számú lehetőséget ad. Ilyenkor tél végén legjobb talán, ha kifacsart levét isszuk, de a rostokat se dobjuk ki, azok is nagyon jót tesznek például az emésztésünknek.