
Gyerekzsúr a nappalinkban?
A téli szürkeségben igazi színfolt egy gyerekzsúr szervezése. Fontos azonban, hogy már az elején a könnyedséget lássuk meg benne. Senkit nem a tökéletes vendéglátás fog érdekelni. Első trükként bevethetjük, hogy mi magunk is beszállunk a játékba, így könnyebben irányíthatjuk a csapatot. Kuktaként az orruknál fogva vezethetjük őket a konyhába, cirkuszi idomárként a játékok, feladatok irányításánál lesz könnyebb dolgunk, bohócként pedig a legadekvátabb házigazdák lehetünk.
Kell a vitamin
De mégis, mivel készüljünk egy seregnyi éhes, szomjas, táncoló gyermeknek ?
Csak olyannal, aminek elkészítéséhez kedvünk is van. Válasszunk olyan édességet, amivel nem árasztjuk el a lakást olajszaggal. Ha valami különlegessel rukkolnánk elő, akkor bundázott gyümölcsöt kínáljunk. Nagyon híg palacsintatésztába (amibe a tojást kettéválasztva, fehérjét habbé verve keverjük bele) mártott és serpenyőben vajon vagy olajban kisütött gyümölcsöket porcukorral, gyümölcsszósszal esetleg mézzel tálaljuk. Alma, ananász, banán tökéletes erre a célra.
Jó ötlet a színes és mókás gyümölcsnyárs, hurkapálcára, vagy saslik pálcára felsorakoztatott gyümiket széles szájú csuporban tegyük az asztalra. Vagy szúrjuk félbevágott lilakáposztába, ahogy a régi házibulikon a falatkákat kínáló süni, ezen a farsangon a gyümiszörny lesz a kedvenc.
A zöldségmártogatósok igenis gyerekbarát. A nyers uborka, répa, paprika minden mennyiségben elfogy. Ne féljünk mellétenni pár szelet szárzellert, hátha megeszik. Durvának tűnhet, de van gyerek, aki szereti a nyers céklát. Mártogatósból inkább szolidabbakat válasszunk, mondjuk zöldfűszeres tejfölt, hummuszt. Nem ajánlom a fokhagymás, kéksajtos verziókat.
Virsli bundában – az örökzöld kicsit másképp
A leveles tésztába göngyölt virsli mindenki kedvence. Többféleképpen készíthetjük, én a kevesebb tészta híve vagyok. Vagy vékony csíkokba göngyölöm a virslit, úgy, hogy ne érjen össze a tészta, azaz csíkosan vonja be a virslit, vagy teljesen bebugyolálom és felszeletelem. Az így kapott kis tésztás virslikorongokat egyszerően csak be kell kapni, tányér sem kell hozzá. Forró sütőben pár percen belül megsül.
Üdítők helyett
Bátran adjunk igazi citromból készített limonádét, melybe narancskarikákat is vághatunk, ha még egy lime is kerül bele, megvan a háromszínű nedű. Készíthetünk gyümölcsteát is ízesítve és ne feledjük a kakaót, ha nagyon hideg van.
Pár zacskó ropi és perec belefér. Ha mosogatni nem szeretnénk, vegyünk papírtányért és poharat. Ez utóbbi a jelölés szempontjából is nagyon praktikus. Ne felejtsük a szalvétákat és a szívószálat sem. Ha még maradt szilveszterről pár guriga szerpentin vagy előkerül még a papírtrombita esetleg egy színes csákó, igazi születésnapi hangulatot varázsolhatunk. Amennyiben foglalkoztatni is szeretnénk őket, legegyszerűbb az álarckészítés. Papírtányér, vékony gumiszalag, színes ceruzák, filctollak, olló és már indulhat is a játék.