Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gondoltad volna, íme, itt a 10 legjobb levél!

Az utóbbi években az amerikai konyha sztárjává vált a fodros kel. Aztán hiába készítettek belőle a salátától a chips-ig, a zöldséglétől a köretig mindent, mostanra beindult a hűtlenkedés és új zöldek lesznek egyre népszerűbbek. Itt a tavasz, lássuk a leveleket!
2016. április 25.

Nem csoda hát, hogy a HuffPost is nekiállt felkutatni a versenytársakat. Lássuk, az általuk javasolt, sokoldalúan használható leveles zöldeket, amelyekkel mi is izgalmasabbá tehetjük ételeinket.

1. Sima levelű kelkáposzta zöldje

Az USA déli részén az egyik fő konyhai alapanyag, amelynek népszerűsége most már a többi államba is kezd begyűrűzni. Vékonyan hántolva, nyersen fogyasztva kitűnő salátának, hirtelen megsütve fokhagymával remek köret, de hosszú ideig is főzhetjük vagy süthetjük, csakúgy, mint a káposztát magát. Érdemes szalonnával és füstölt csülökkel is kombinálni.

2. Karalábé leveles_karalabe

A karalábé zöldje csaknem ugyanolyan, mint a gumója: édeskés, helyenként csípős, kicsit keserű, és kissé szagos, de mindazonáltal igen finom. És a kelhez hasonlóan, tele van K-vitaminnal. Hiába, a név kötelez.

3. Mustár zöldje

Ha még soha nem kóstoltuk a nyers mustár zöldjét, akkor készüljünk fel az első élményre: elég harapós lesz! Megfőzve veszít a csípősségéből, de még érezhető rajta a pikáns íz. A mustár zöldje lehet fodros vagy sima, vörös vagy zöld, csakúgy, mint a kelkáposztáé. Az ízvilágban azonban jelentős a különbség! A borsot megidéző ereje miatt salátáknál vagy főzéskor gyakran keverik a mustár zöldjét más zöldekkel. A választás adott: maradunk-e a harsogóbb, puritán íznél, vagy finomítjuk a mustár csípősségét más zöldek bevonásával.

4. Mángold

Ha a leveles zöldségek között szépségversenyt tartanának, a mángold nyerne. A természetesen előforduló, vörös, sárga, lila és fehér színekben pompázó tövei elképesztőek. Emellett bársonyos, puha levelei is nagy előnyt jelentenek. Magas víztartalma miatt sokkal gyorsabban főzhető társainál, míg ropogós tövéből finom savanyúság készíthető.

5. Spenót

A felsorolásban a spenót is helyet kapott, ami nálunk sosem ment ki a divatból. Ki tudná feledni a híg zöld főzeléket, amit az iskolai menzán tálaltak, vagy az otthoni verziót, amit kötelezően el kellett fogyasztani a süti előtt (a seszínű tökfőzelékkel egyetemben)? Felnőttként a spenót sok meglepetést okozhat, és a konyhánk sztárja lehet, hiszen felismerjük sokoldalúságát és megszeretjük extravagáns ízét. Kitűnő salátának (joghurtosan vagy simán), levesnek, de hirtelen sütve is.

6. Cékla zöldje

Bizony ám, a cékla zöldje ehető! Mi több, finom is. Olyan az íze, mintha a céklagumót és a kelkáposztát összekevertük volna. Ami azt jelenti, hogy minden, ami jól megy a céklával és a kelkáposztával, az jól megy a céklalevelekkel is. Mint például a fokhagyma, a kecskesajt vagy a bacon, és még sorolhatnánk.

7. Brokkolileveleks_brokkoli

Ez a tápláló, kesernyés zöld levélsokkal közelebb áll a fehérrépához, mint a brokkolihoz, bár a közös családi vonások letagadhatatlanok. Az olasz konyha mesterfokon párosítja a brokkoli tövet fokhagymával, chilivel és kolbásszal.

8. Pitypang (gyermekláncfű) levele

Ha szeretjük a keserű ízű zöldeket, akkor ez nekünk való! A pitypang levele tele van kalciummal, A vitaminnal és szokatlanul jól illik a lágyra főzött tojássárgájához. A kisebb, finomabb szárakat salátához, míg a nagyobb, erősebb töveket sütéshez és dinszteléshez használjuk.

9. Vízitormas_vizitorma

Szeretünk úgy gondolni erre a kecses, borsos ízű zöldre, mintha a rukkola kistestvére lenne. Kitűnő magában salátának, levesekhez adva pürésítve friss zöld ízt ad, és pestónak is kiváló.

10. Kínai kel

A kínai kel íze valahol a brokkoli levelek és a bok choy között található. Finom hirtelen kisütve fokhagymával, vagy wokban sütve osztrigaszósszal. De ha szuperegészségesek akarunk lenni, akkor csak simán gőzöljük meg.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Aszalt sárgabarackos, kelkáposztás bulgur

Aszalt sárgabarackos, kelkáposztás bulgur

A káposzta és a sárgabarack ízjátéka a bulgurral nemcsak köretként, hanem akár egy laza másodikként is megállja a helyét.

Sóskás töltött karalábé

A töltött karalábé és a sóska a tejfölös savanykás szószban igazi tavaszi, nyári étel.
A tavasz ropogós sztárjai

A tavasz ropogós sztárjai

Friss évszak friss fűszereket terem, itt a medvehagyma, a snidling és a zsenge újhagyma! A magunk részéről élvezettel ropogtatjuk és bátran ajánljuk ugyanezt olvasóinknak is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!