Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gondold újra a kelbimbóval!

Hálás vagyok a belgáknak a kelbimbóért. Ők voltak ugyanis olyan kedvesek, és kinemesítették ezt a növényt a 19. században, amely egyébként a Földközi-tenger környékéről származik. Nagy jót tettek ezzel az emberiség azon hányadának, akik szeretik a bimbóskelt. Aki eddig legyintett rá, gondolja újra!
2016. február 6.

A kelbimbó egyik legszimpatikusabb tulajdonsága, hogy bővíti a téli, meglehetősen szegényes zöldségválasztékot. Színével, formájával, ízével kellemes változatosságot hoz az ilyenkor már unalmas gyökérzöldségek közé. Kevésbé szimpatikus, hogy sokan nem szeretik, amit leginkább annak tulajdonítok, hogy első-második találkozásuk a kelbimbóval nem volt túl szívélyes. Az olykor keserű, néha szétfőzött, elszürkült kelbimbó valóban nem az az étel, amivel az ember boldogan köt barátságot. De nem is kell ennek így lennie, a kelbimbót ugyanis el lehet úgy készíteni, hogy finom legyen. Ideje hát, hogy leszámoljunk a régi emlékekkel, mert a kelbimbó klassz zöldség.

Kertből vagy piacról

Betakarítása télen, az első fagyok után kezdődhet. De talán nem is helyes betakarításról beszélni, mert a termést nem muszáj egyszerre leszedni, akinek kertjében megterem ez a növény, szedheti folyamatosan is a magas, oszlopszerű szárról a bimbókat azok nagyságától függően. Érdekesség, hogy a fagyok után a kelbimbó íze némileg változik, édeskésebb lesz, visszaszorul a jellegzetes káposztaíz. Ilyenkor a legfinomabb. Vásárláskor arra kell figyelnünk, hogy a bimbók ne legyenek sárgák, a levelek feszesen boruljanak egymásra, és ne árasszon a növény kellemetlen szagot. A friss kelbimbó ugyanis világoszöld, kemény és teljesen szagtalan. Főzési, párolási ideje – ha szép, egyforma nagyságú darabokat vásároltunk – 6-8 perc. A gyorsabb puhulást elősegíthetjük azzal, ha fehér szárrészébe éles késsel X alakú bemetszést ejtünk. 

Tele meglepetésselkelbimbo_1

Megkedvelését és fogyasztását elsősorban azért javasoljuk, mert magas szárazanyag-tartalmánál fogva kiváló béltisztító, a benne található C-vitamin mennyisége vetekszik a paprikáéval. Gazdag ezen kívül folsavban, A-, B-, E- és K-vitaminbanban, tartalmaz mangánt, káliumot, rezet, vasat, kálciumot. Érdemes tehát kipróbálni és erre számtalan lehetőség kínálkozik. Kiváló köret készíthető belőle, remek alapanyaga mindenféle rakott ételnek, nem megvetendő levesként és főzelékként sem, egy jó kis szezámolajos, szójaszószos, mézes, szezámmagos kelbimbó salátáért pedig a világ végére is szívesen elmennénk. Tényleg, a lepényt mondtuk már?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Natúr lazac sült kelbimbóval

Egy szuper egészséges halétel, nem kevésbé menő körettel. És ami a legszebb az egészben, hogy az elkészítés fél óránál nem tart tovább.

Kelbimbófőzelék pirított hagymás fasírttal

Igazi őszi-téli hangulatú kelbimbófőzelék, természetesen lisztes rántás nélkül. Petrezselyemtől illatozó húspogácsával, pedig a tökéletes párost alkotnak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!