Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Glutenno – gluténmentes és finom lisztkeverékek (x)

Az izeselet.hu-n is hetente találkozhatnak az olvasók Kollár Anita receptjeivel, tippjeivel, amelyekért roppant hálás a gluténmentes konyhát vívő közönség. És azok is, akik ugyan nincsenek érintve, de szívesen kipróbálnak valami mást.
2015. november 26.

Hogyan kezdődött az egész gluténmentes sztori?

Három évvel ezelőtt kiderült a saját érintettségem. Akkor már 10 éve gasztronómiai könyv- és magazinkiadóban dolgoztam, ezért először fel sem vettem a dolgot: az én rutinommal ezt játszva megoldom, gondoltam. Aztán villámgyorsan rájöttem, hogy ha komolyan akarom venni a diétát, akkor bizony elég durva a helyzet, ugyanis a kész élelmiszerek nagy tömegében van glutén, vagy ha nincs, akkor sem jelzik korrekt és megnyugtató módon. Az éttermek szinte teljesen kilőve, hiszen nem tudják megoldani az elkülönített ételkészítést, márpedig gluténnal való szennyezést akár egy vágódeszkán otthagyott kenyérmorzsa is okozhat. Főzni és sütni mindig is imádtam, na persze arról akkor még fogalmam sem volt, hogy a gluténmentes lisztekkel azért sok esetben máshogy kell dolgozni. De felvettem a kesztyűt: elkezdtem alapanyagok után kutatni, végigcsináltam egy csomó új sütési technológiát, és azokat kipróbálva lépésről lépésre haladtam pl. az egészen ehető kenyértől a nagyon finomig.

Kollár Anita_Glutenno 1

Miért írtál szakácskönyvet?

Mert magam is belefutottam abba, hogy szép és igényes megjelenésű, valóban a gluténérzékenyeket érintő recepteket tartalmazó szakácskönyvünk nincs nekünk, magyar gluténérzékenyeknek. Van persze olyan, hogy 99 gm recept, de az például egy salátás könyv, nekem meg a kifli hiányzik, meg a pizza. Szóval az ember ott áll a diagnózissal a kezében, aztán elkezdhet gondolkodni azon, hogy akkor ő mit fog enni ezentúl. Nem igen kap segítséget sehonnan, legalábbis három évvel ezelőtt én nem nagyon kaptam. Az első, kb. két hétig tartó sokk után aztán elkezdtem beleásni magam a témába, és a sok kudarcon és kínlódáson át végre nagyon finom dolgokat sütöttem magamnak. Annyira finomakat, hogy biztos voltam abban, hogy ezt mások is értékelni fogják. Úgy gondoltam, ezt a tudást meg kell osztanom azokkal, akik ezen a diétán élnek, ugyanakkor nincs affinitásuk vagy energiájuk az önálló feljesztésre. Az akkor a piacon kapható termékek színvonalán pedig – értem ezalatt az ízt, az állagot, az összetételt és a tápértéket is – bőven volt mit javítani.

Mi vezetett ahhoz, hogy saját termékeket fejlessz, saját márkát építs?

Miután a könyvem megjelent, rengeteg hálálkodó levelet kaptam, sokan a sütős Bibliájuknak nevezik még most is. A sok dicséret mellett egy probléma azért mindig előjött: a könyvemben egy-egy recept alapanyaglistája nagyon hosszú, ugyanis én nem készen kapható lisztkeverékekből dolgozom, hanem minden egyes ételhez magam állítottam össze egy lisztkeveréket. Na ez azért sokaknak feladta a leckét: egyrészt a különféle alapanyagokat nagyon nehéz összeszedni, másrészt ugye ez is egy plusz macera. Szóval szép lassan megfogalmazódott bennem, hogy kellene néhány olyan lisztkeverék – mert abban biztos vagyok, hogy egyetlen fajtával nem tudjuk kiváltani a BL 55-öt –, amely specializált, ugyanakkor azért  többféle célra alkalmas. Olyan, amelyből tökéletes lesz a kenyér, és amelyből finom kekszet vagy pitét lehet sütni, nokedlit vagy csuszatésztát főzni.

Kollar Anita_rio_alba_2

Mitől más a Glutenno liszt, mint a többi?

Az alapanyagainkat személyesen válogattam ki, ebben nem ismerünk kompromisszumot. A rizslisztjeink és a tápiókalisztünk Ázsiából jön, garantáltan gluténmentes, ugyanakkor nagyon finomra van őrölve, nagyon jó vele dolgozni. A barna rizslisztünket jázminrizsből őrlik, illata van, aromája, fantasztikus. A ciroklisztet hazai termelőtől vásárolt, ellenőrzött, tisztított cirokból mi magunk őröljük, szitáljuk. Ezeket a garatáltan gluténmentes, csúcsminőségű alapanyagokat itthon, kiskereskedelemben nem lehet beszerezni. Nem használunk búzakeményítőt (még gluténmenteset sem), génmódosított alapanyagot, semmilyen allergént, így tejet, tojást, szóját sem, sőt, az egyik keverékünk kukoricamentes, mert nagyon sok ilyen kívánság is érkezett hozzám.

Mi a helyzet az adalékanyagokkal?

Ez volt az egyik legfontosabb szempont: olyan kellemes állagú, nem morzsalékos, nem széteső kenyérlisztet megalkotni, amelyben a lehető legkevesebb adalék van. Így ki tudjuk kerülni az ún. koktélhatást, ami a háromnál több E számmal jelölt adalékok együttes hatásából fakadó negatív élettani hatásokat jelenti. A mi lisztjeinkben maximum két E számmal jelölt adalék van, a harmadik adalékunk pedig az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin. Ezzel is egyedülállóak vagyunk a hazai piacon.

Mit kap, aki Glutenno lisztet vásárol?

Rengeteg segítséget, ugyanis a weboldalunkat (www.glutenno.hu) folyamatosan töltjük fel a lisztekkel kidolgozott, valóban tesztelt receptekkel. Azt is felvállaltuk, hogy megosztjuk a tudásunkat, tapasztalatainkat, és azt is, hogy válaszolunk a beérkező kérdésekre. Nagyon sokan kértek már tőlem konkrét tanácsot egy-egy édesség vagy kenyér elkészítésénél. A receptekhez fotókat és videókat is készítettünk – ez utóbbit nagyon fontosnak tartottam, ugyanis pl. a kenyérsütésnél óriási segítség, ha az ember látja a tészta állagát. Kicsit sem hasonlít arra, amilyen egy búzalisztes kenyértészta, és ezzel sok időt, energiát, és kidobott ételt meg lehet spórolni. Amikor a weboldalt csinálom, mindig eszembe jut, hogy de jó lett volna, ha annak idején én is kapok ennyi segítséget.

Kollar Anita_alba_rio_dolce_napoli_latvany

Hogyan tovább, mik a további tervek?

Tele vagyok új, kreatív termékfeljlesztési ötletekkel, főleg az otthoni sütés-főzést szeretném még egyszerűbbé tenni. Emellett szeretnék minél több valóban egészséges alternatívát nyújtani a gluténérzékeny embereknek. És azt is tervezzük, hogy megjelenünk termékeinkkel a nemzetközi piacon. (x)

Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

A gluténmentes kenyérsütés titka

A gluténmentes kenyérsütés titka

Száraz, morzsalékos, fullasztó, habszivacs, beton, tégla, verekedni lehet vele – egy rövid gyűjtemény a jelzőkből, amelyekkel a gluténmentes kenyereket le szokták írni. De van remény, és ha a lenti szakértői tippeket megfogadjuk, nagyobb az esély a puha belsejű, ropogós héjú veknire.
A gluténmentes tészta főzésének titkai

A gluténmentes tészta főzésének titkai

Méregdrága és még rossz is: ragacsos, szétfőtt és íztelen tud lenni egy gluténmentes tészta, ha nem figyelünk rá, hogyan főzzük ki. Ám ha az alábbi – egyébként cseppet sem bonyolult – tippeket megfogadjuk, valóban finom lesz az eredmény.
Kókusztejes minibriós (gluténmentes, tejmentes)

Kókusztejes minibriós (gluténmentes, tejmentes)

Tökéletes tízórai a gyerek táskájába. Alaprecept, ami szabadon variálható: a tésztagolyók közé tehetünk 1-1 kiskanál lekvárt, gluténmentes mogyorókrémet, de baconnal és reszelt sajttal is remek. Nemcsak glutén-, hanem tejérzékenyek is fogyaszthatják.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!