Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes vendég a háznál

Fogalmad sincs a gluténmentes diétáról, ám az egyik vendégednek így kell étkeznie? Készülj fel előre, hogy mindkettőtöket megkíméld a kellemetlen helyzetektől, és te lehess a vendéglátók gyöngye!
2015. december 4.

Tiltólistás ételek

Gluténmentes étrendben szigorúan tilos minden olyan étel fogyasztása, ami búzából, rozsból, árpából és – elsősorban a búzával való szennyezettség esélye miatt – zabból készül. Nem, a zabkeksz sem jó egy gluténérzékeny számára!

A kenyerek, pékáruk, sütemények és tészták mellett oda kell figyelni a kész termékekre is: gyanús lehet a kakaó- és pudingpor, a gyümölcsjoghurt, a felvágott, a csokoládé. A készen kapható mártások, öntetek, a ketchup, a mustár, a majonéz, de a fagylaltok is aggályosak, ahogyan a legtöbb szójaszósz sem fogyasztható. Vigyázni kell a leveskockával és a fűszerkeverékekkel is.

FONTOS: Csak olyan alapanyagot használj fel a főzés során, amiben 100%-ig biztos vagy, hogy nem tartalmaz glutént. A gluténérzékenység nem divathóbort: van olyan beteg, akinél egyetlen morzsa elfogyasztása is rosszullétet okozhat.

Kérdezz!

A gluténérzékenység sokszor jár együtt valamilyen más intoleranciával, ezért mindenképpen kérdezd meg jó előre a vendégedet, hogy például fogyaszthat-e tejet vagy tojást. Azért is jó, ha beszéltek előzetesen, mert rá tudsz kérdezni arra is, hogy ő honnan szerzi be a garantáltan gluténmentes alapanyagokat.

Tervezz!

Találd ki a menüt jó előre! És ne akarj rögtön gluténmentes krémest sütni, inkább menj biztosra: ha okosan végiggondolod, rájössz, hogy a legtöbb ételbe nem kell liszt, így egy kis odafigyeléssel lazán el lehet készíteni gluténmentesen.

Ha a vendéged hosszabb tartózkodásra jön, akkor mindenképpen szerezz be valamilyen kész kenyeret és pékárut, ugyanis ezeket a legnehezebb gluténmentesen elkészíteni, és ne most gyakorolj. Ezeket felszeletelve, a mélyhűtőben lefagyasztva könnyedén meg tudod majd oldani a közös reggeliket.

 

A stresszmentes menüsor

 

05.05 Lassan sült oldalas vargányás rizottóvalElőételnek tökéletes például egy krémes rizottó – az is jó benne, hogy előre elkészíthető, és elkülönítve tárolható. Fontos, hogy ha nem saját alapléből készíted, akkor ellenőrizd a leveskockát, mert az tartalmazhat glutént.

Arra is ügyelj, hogy ha húslevest főzöl, soha ne főzd bele a levestésztát. Ha krémlevest készítesz, liszt helyett ellenőrzötten tiszta tápióka-vagy kukoricakeményítővel sűrítsd be.

A főétel a legkönnyebb pálya: a hús, a saláta – saját ecetes-olajos dresszinggel –, a krumpli vagy a rizs nem idegen egy normál háztartástól sem. A rántott húst persze el kell felejteni – legalábbis ha nem vagy járatos a gluténmentes panírozásban, akkor inkább hagyd, mert nem biztos, hogy elsőre olyan finom lesz, mint szeretnéd.

Desszertből is menj biztosra: egy lisztmentes csoki-vagy máktorta például jó választás, ahogyan egy tápiókagyöngyből főzött puding, egy csokoládéfelfújt vagy egy látványos Pavlova torta is. Az alapanyagválasztásra itt is figyelni kell: a méregdrága maglisztek pl. nem mindig ellenőrzött termékek, sokkal biztonságosabb, ha inkább magad őrlöd meg kávédarálóban a szükséges mákot vagy olajos magot. A csokoládén is nézd meg az apró betűs részt, mert csomagolhatják olyan üzemben, ahol gluténnel szennyeződhet.

Arra is figyelj oda, hogy amikor a tepsit vagy a tortaformát előkészíted, akkor a szokásos vajazás-lisztezés során csakis ellenőrzött, gluténmentes lisztet használj – mondjuk rizslisztet.

 

Ázsiai menü? Csak vérprofiknak!

Elegáns ötlet az amúgy is kevés búzalisztet használó ázsiai konyha ihletésében összeállítani egy menüsort, ám itt is vannak rejtett ellenségek. A legtöbb szójaszósz például nem gluténmentes, és a halszósszal is vigyázni kell: ha nincs rajta az áthúzott búzakalász piktogram, inkább ne tedd bele az ételbe. Ugyanígy a miszó paszta sem ajánlott.

11.23 Sertéshúsos, zöldséges üvegtésztaA rizstészta és az üvegtészta rendben van, ám a japán soba tészta már nem: ez ugyanis általában csak részben készül hajdinalisztből, másik részben búzalisztet tartalmaz. A wonton tésztát is búzalisztből készítik, tehát ez is tilos, használj helyette rizslapot. A japán panírmorzsa, a panko is búzalisztes kenyeret tartalmaz.

Persze ha mi nagyon elszántak vagyunk, és mégis ilyen vacsorával akarjuk elkápráztatni a vendéget, akkor okosan tesszük, ha bevonjuk őt is a tervezésbe. Ha például a házi szusi-vacsorának csak a gluténmentes szójaszósz a híja, akkor kérjük meg a vendéget, hogy azt hozza ő magával.

 

Nassok, kencék, sörkorcsolyák

A kész szószok, mártások és krémek nem biztonságosak, ráadásul messze nem olyan finomak, mintha magunk készítettük volna.

A guacamole jó választás, de vigyázat, egy tortillachips nem feltétlenül gluténmentes, mert nem 100%-ban kukoricából készítik.

A fondue-tálat is hanyagoljuk, hacsak nem gluténmentes az összes kenyér, amit bele fogunk mártogatni.

 

Konyhai előkészületek

Egy normál háztartásban a legnagyobb kihívás, ha egyszerre készül a glutént tartalmazó és a gluténmentes fogás, ezért célszerű a gluténmenteset külön, előre elkészíteni. Ha mégis párhuzamosan kell dolgozni, akkor nincs más lehetőség, mint nagyon alaposan takarítani és mosogatni: a fém és műanyag edényeket és kanalakat tökéletesen meg lehet tisztítani, így azok nyugodt szívvel használhatók.

Az öntött vassal és a porózus kerámiával – mondjuk római tállal – már vigyázni kell: ha mindig abban sütjük a kovászos házi tönkölykenyeret, akkor most ne ebbe tegyük a libasültet.

A legóvatosabban a fa eszközökkel kell bánni. Ha fából van a munkapult, azt nagyon alaposan mossuk le és szárítsuk meg, és terítsünk rá egy sütőpapírt vagy szilikonos munkalapot. Korábban már használt fakanalat soha ne használjunk a gluténmentes ételhez. Vigyázzunk a vágódeszkával is: mindig terítsük le egy darab sütőpapírral, mielőtt gluténmentes kenyeret vágunk rajta. Sőt, akkor is hiába vettük meg a legfinomabb, hermetikusan lezárt gluténmentes kenyeret, ha utána betesszük a sima pirítóba, ugyanis egyetlen morzsával is komoly bajt okozhatunk a vendégünknek. De ne aggódjunk, nem kell azonnal elrohanni és venni egy új pirítót: egyrészt a kenyeret meg lehet pirítani egy nagy serpenyőben is, másrészt kaphatóak olyan tasakok, amelyekbe zárva biztonságosan lehet pirítani a kenyeret anélkül, hogy az bármivel is érintkezne.

A másik nagy rizikó a tálalás: ha a gluténmentes süti mellett készítettünk búzaliszteset is, eszünkbe ne jusson ugyanarra a tálra tenni őket. Ugyanez a helyzet hidegtálak esetén a felvágottakkal is: kezeljük mindig külön, akár más színű tálcán, feliratozva, teljesen egyértelműen és össze nem téveszthetően.

 

Mit igyunk?

A sör kivételével – és ide tartozik a kukoricasör is, mert az sem 100% kukoricából készül – minden alkohol fogyasztható, ugyanis a korábbi vélekedéssel ellentétben ma már bebizonyított, hogy a vodkában vagy a whiskey-ben a párlat készítése során nem marad benne a glutén fehérjéje.

Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Kelkáposztás hajdinasaláta (gluténmentes)

Kelkáposztás hajdinasaláta (gluténmentes)

Gyors, szuperegészséges és kényeztetően finom saláta. Laktató gluténmentes és vegán fogás, de ha ez utóbbi nem szempont, egy kis kéksajttal megszórva még izgalmasabbá tehetjük.
A gluténmentes hétköznapok - Interjú Kollár Anitával

A gluténmentes hétköznapok - Interjú Kollár Anitával

Kollár Anita saját jogon lett a gluténmentes táplálkozás szakértője. Azóta, hogy felfedezte gluténérzékenységét sok év telt, megjelent egy receptes könyve is a témában. Kezdetekről, kihívásokról, örömökről kérdezzük állandó szerzőnket.
A gluténmentes tészta főzésének titkai

A gluténmentes tészta főzésének titkai

Méregdrága és még rossz is: ragacsos, szétfőtt és íztelen tud lenni egy gluténmentes tészta, ha nem figyelünk rá, hogyan főzzük ki. Ám ha az alábbi – egyébként cseppet sem bonyolult – tippeket megfogadjuk, valóban finom lesz az eredmény.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!