
Gluténmentes új élet: mivel töltsd fel a kamrapolcod?
Gabona- és álgabonakonyha
A nap elején mindjárt itt az első kérdés: na de mit reggelizzünk? Nem szükséges agyoncukrozott és méregdrága gluténmentes müzlit tartani – helyette érdemes inkább egy-egy zacskó puffasztott rizst, hajdinát, amarántot, quinoát vagy kölest vásárolni, ugyanis ezek mind gluténmentes gabonák, és remek müzli-alapanyagok.
Ha nem puffasztva, hanem sima gabonaként vesszük meg őket, akkor is finom reggeli kását lehet belőlük főzni, amit aztán kevés joghurttal, friss vagy szárított gyümölccsel, olajos magvakkal kiválóan fel lehet turbózni.
Ezek a gabonák nemcsak a reggelink alapanyagai lehetnek, hanem nagyszerűen megállják a helyüket köretként vagy például salátákban. Rostdúsak, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdagok, erre pedig egy frissen diagnosztizált gluténérzékenynek egészen biztosan szüksége van.
Van élet a BL 55 után
Készüljünk fel: mostantól viszonylag sokféle lisztes zacskó és doboz fog sorakozni a kamrapolcunkon. Nem létezik ugyanis egyetlen olyan gluténmentes liszt sem, ami önmagában minden funkciójában kiváltaná a búzafinomlisztet – más kell a kenyérhez, a kelt tésztákhoz, más jó a piskótához, más a habaráshoz stb.
Szokjunk hozzá ahhoz a gondolathoz is, hogy ezentúl a kenyerünket a legtöbbször mi magunk sütjük – sokkal finomabb, egészségesebb, és nem utolsósorban olcsóbb így, mintha készen vennénk. Ne pánikoljunk, egy jó keverékből kb. 5 perc munkával nagyon finom kenyeret lehet sütni, szóval mindenkinek érdemes tartania egy-két ilyen kész kenyérlisztkeveréket (és szárított élesztőt). Persze azt ki kell tapasztalni, hogy kinek melyik sikerül és ízlik a legjobban, illetve melyik lisztkeverék összetevő-listájával tudunk megbarátkozni. És nem kell mindig ugyanazt a kenyeret enni: hozzáadott magvakkal, fűszerekkel, aszalt paradicsommal, olajbogyóval izgalmasabbá lehet tenni a megszokott ízeket.
A kész kenyérlisztkeverékekben még az is jó, hogy legtöbbször remekül használhatók nyújtott tésztás sütemények – piték, quiche-ek vagy linzerek – sütéséhez is. De sajnos ez nem minden keverék esetén van így, ezért ilyen jellegű felhasználás esetén érdemes a termék csomagolásán vagy a gyártó weboldalán tájékozódni.
Ezen felül szükség lesz süteménylisztre, amivel piskótákat, kevert tésztákat, muffinokat, gyümölcskenyereket süthetünk. Sokan csak simán rizslisztből sütik a piskótát, ám vannak, akiket ez a kicsit lapos egyeníz zavar – ez is személyes ízlés kérdése, ki kell tapasztalni.
A keverékek mellett érdemes beszerezni valamilyen keményítőt – lehet kukorica, burgonya, tápióka –, mert a főzelékek vagy krémlevesek sűrítésére ezek a legjobbak, valamint egy gyors pudingot is ezekből lehet készíteni (miért is dobnánk ki pénzt gluténmentes pudingporra, amikor abban is keményítő van, egy kis aromával turbózva)?
Magvak és rostpótlók
A gluténmentes étrend egyik nagy kihívása, hogy nem tartalmaz elég rostot – főleg akkor, ha jobbára kész, magas keményítőtartalmú pékárukat fogyasztunk. Emiatt mindennap ajánlott az ételeinkbe csempészni egy-egy marék lenmagot (lehetőleg darált formában), chiamagot, mandulát vagy tökmagot. Szórjuk meg vele a salátánkat vagy a tésztánkat, tegyük bele a kenyerekbe, szendvicsekbe, pitékbe, kekszekbe.
Állag- és ízturbó
A gluténmentes lisztekkel készült kelt tésztáknak és süteményeknek gyakran lehet lapos íze – éppen emiatt érdemes mindig kicsit nagyvonalúbban fűszerezni őket. A piskótánál, kekszeknél és édes kelt tésztáknál kihagyhatatlan a vanília és a reszelt citromhéj, ezeket mindig tegyünk a tésztába.
A kenyérsütéshez is jól jöhet egy kis plusz fűszer: rozskenyér imitálásához kiváló a kömény-és koriandermag, olaszos kenyerekhez pedig a rozmaring vagy a fokhagyma.
Pasta, al dente!
Szerencsére ma már egyre több helyen kaphatóak különféle rizs- és kukoricalisztből készült tészták – érdemes belőlük betárazni. Alapszabály, hogy ne higgyünk a csomagoláson jelzett főzési időnek, hanem már azt megelőzően kezdjük el kóstolgatni, ugyanis ha szétfő, szét is esik a gluténmentes tészta, és az nem túl gusztusos. (A gluténmentes tészták főzéséről már írtunk egy részletes anyagot itt.)
Szószok és ízesítők
Nagyon sok mustár és ketchup gluténmentes, de legyünk résen, és mindig olvassuk el az apró betűt, mert a gyártó köteles tájékoztatni a termékében fellelhető allergénről. Figyelem: a szójaszósz, a teriyaki szósz és a Worcestershire szósz a legtöbbször nem gluténmentes!
A mélyhűtőben
Ha találunk olyan kész gluténmentes friss pékárut, kenyeret, ami ízlik, érdemes belőle többet venni, és szeletekre vágva lefagyasztani. Gyorssegélyként bármikor elő lehet venni.
Szintén ilyen a gyorsfagyasztott pizzalap – bár ebből is érdemesebb egy pizzasütő projekt keretén belül saját sütésűeket készíteni, és elősütve lefagyasztani.
A kényesebb, magasabb zsírtartalmú liszteket – mint amilyen a kölesliszt – ajánlatos a mélyhűtőben tárolni, mert így biztosan nem fog megavasodni.
Hogyan tároljuk?
Hiába vettük meg a méregdrága, garantáltan ellenőrzött gluténmentes kekszet vagy müzlit, ha aztán nem tároljuk elég gondosan – a szennyeződéshez ugyanis egyetlen búzalisztes morzsa is elegendő. Amennyiben a háztartásunk nem teljesen gluténmentes, úgy nagyon fontos, hogy ezeknek az alapanyagoknak tartsunk fenn egy külön polcot. Ez lehetőleg kényelmes magasságban legyen, és a felette levő polcokról ne tudjon szennyeződni – nem szerencsés például a gluténes sütiket, lisztfélét, tésztát a fölötte lévő polcokon tárolni.
Az is fontos, hogy a gluténmentes termékek kerüljenek jól záródó zacskókba, dobozokba – persze ha átöntjük valamibe, célszerű az eredeti címkét a dobozra ráragasztani, hogy a szavatosságot nyomon tudjuk követni. Sajnos az utóbbi időben több gluténmentes termék visszahívására is volt példa – ilyenkor a csomagoláson feltüntetett gyártási idő és gyártási szám alapján lehet beazonosítani a gluténnel szennyeződött tételt.
