
Gluténmentes táplálkozás – utazás közben is
2019. április 9.Utazni jó, nyaralni, kikapcsolódni menni még szuperebb dolog, ám aki ételérzékenységgel él együtt, pontosan tudja, hogy ez egyben óriási kihívás is. Finomakat enni, megismerni a helyi ízeket, de közben még véletlenül sem fogyasztani olyan ételeket, amelyek diszkomfort közérzethez vagy akár komoly rosszulléthez vezethetnek. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár tanácsot, hogy az utazás ne váljon rémálommá.
Tervezzünk előre, amennyire csak tudunk!
Már az utazást megelőzően keressünk az interneten olyan éttermeket, amelyeket gluténmentes helyként tartanak számon, ebben az esetben különösen hasznos a TripAdvisor, valamint egyéb utazós blogok böngészése. Így nem csupán az étlappal ismerkedhetünk meg, hanem a sorstársak kincset érő visszajelzéseit is elolvashatjuk. Ha senkinek sem okozott panaszokat az elfogyasztott étel, mi is nyugodt szívvel láthatunk neki a vacsoránknak.
Szintén praktikus összeállítani egy listát a szállásunk környékén fellelhető kávézókról, piacokról és élelmiszerboltokról. Apropó, szálloda. Mindenképpen tájékozódjunk a gluténmentes táplálkozási lehetőségekről. Legyen szó reggeliről vagy teljes ellátásról, jó, ha tudjuk, hogy szállásunk étkezés szempontjából megfelelő-e számunkra.
Szállás apartmanban
Egy mikróval, hűtővel, főzőlappal rendelkező apartman konyhája sokkal több lehetőséget biztosít, mint egy kevésbé felszerelt szálloda. Könnyen összedobhatunk magunknak garantáltan mentes finomságokat, a helyi piacok és szupermarketek felfedezése egyébként is izgalmas program egy idegen országban.
A keresztszennyeződés kérdése
Egy gluténérzékeny embernek nem elegendő annyit tudnia, hogy az adott hely árul gluténmentes ételeket, hiszen ha azonos eszközökkel készítik el a mentes és a nem mentes fogásokat, bizony fennállhat a keresztszennyeződés lehetősége. Csak a valódi gluténmentes opciók mellett tegyük le voksunkat!
Fedezzük fel a helyi fogásokat!
Szintén érdemes még otthon beleásni magunkat úti célunk konyhaművészetébe, hiszen jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely népszerű ételek gluténosak. Néha nem is gondolnánk egy-egy élelmiszerről, hogy számunkra tiltott lehet. Szójaszósz, hoisin szósz, tortillalap – nem tisztán kukoricalisztből – vagy éppen rántás… Mind-mind rejtett glutént tartalmaznak, így vigyáznunk kell velük. Ám nem szabad rögtön kizárnunk az ezekkel készült ételeket, elég csak példaként említeni a szójaszószt, amelyből létezik gluténmentes változat.
Csomagoljunk elemózsiát a vészhelyzetekre!
Csak hasznos lehet, ha van nálunk pár kis gluténmentes zsemle, proteinszelet, vagy éppen egy tasak gluténmentes instant étel. Farkaséhség ellen gyorsan bevethető, garantáltan panaszmentes étkezést biztosító lehetőségek.
Forrás: FOOD52