
Gluténmentes nagyböjt
Az én böjtöm nagyon egyszerű: 40 napig teljesen elhagyom a húst és a cukrot. Igyekszem korlátozni a fehérlisztes kenyerek, péksütik fogyasztását is, helyettük inkább főtt gabonából készült kásákat eszem. A húst hüvelyesekkel pótolom, ezen túl pedig zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztok.
A reggelim általában főtt gabona – köles, hajdina vagy zab. Ha pedig kevesebb időm van, jöhet a jól bevált zabpehely – persze csakis szigorúan ellenőrzött forrásból, garantáltan gluténmentes verzióban. A zabkása pedig számtalan módon variálható: készülhet aszalt gyümölcsökkel és mogyoróval,banánnal, sőt meg is lehet sütni.
Másik kedvenc reggelim ez a köleslisztes szendvicskenyér, mert tartalmas, ugyanakkor finom, puha marad napokig. És hogy mit teszek rá? Padlizsánkrémet, zöldborsókrémet, vagy ezt a nagyszerű shiitake gombás szendvicskrémet.
Ha rohanós az ebéd, akkor saláta: ez a hajdinasaláta szinte minden fontos tápanyagot tartalmaz, és sok energiával lát el a nap további részére.
Ha több időm jut főzni, ebédre jöhet egy tartalmasabb leves, például Mautner Zsófi napsárga zöldséglevese, ami vörös lencsével készül.
Ezután pedig tökéletes a bodzás kölesgombóc, most friss eper helyett 1-2 teáskanál eperlekvárral még belefér a böjti menübe.
A hétköznapi vacsorák nagy megmentője a hajdinapalacsinta, de ez a sütőtökös palacsinta sem rossz. Mindkettőt gluténmentesen készítem persze, azaz a lisztet felcserélem gluténmentes süteménylisztkeverékre.
A másik favorit a rizottó: készülhet sütőtökkel, gombával, vagy akár zsenge csalánlevekkel is.
A vasárnapi rántott hús helyett jó választás a zöldségpakora: a csicseriborsóliszttől tartalmas, kiadós fogás. És ha már maradunk az indiai ízeknél, akkor nagy kedvenc nálunk a burgonyás-karfiolos egytálétel, az aloo gobi is.
És ha már egzotikum, akkor egy másik kedvenc, a vietnami pho leves is elkészül a böjti időszakban, persze ezúttal szigorúan vegetáriánus változatban.
Ha hétvégén kirándulunk, a szokásos szendvics helyett most ezeket a zöldséges minifalatokat visszük magunkkal.
