Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes nagyböjt

Azt gondolhatnánk, hogy annak, aki egész életében diétázik, talán túl nagy teher a böjt, a további lemondás. Pedig épp hogy nem így van: a gluténérzékenység miatt ugyanis nagyon komoly fegyelem alakul ki a diétázókban.
2016. február 19.

bojt_3Az én böjtöm nagyon egyszerű: 40 napig teljesen elhagyom a húst és a cukrot. Igyekszem korlátozni a fehérlisztes kenyerek, péksütik fogyasztását is, helyettük inkább főtt gabonából készült kásákat eszem. A húst hüvelyesekkel pótolom, ezen túl pedig zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztok.

A reggelim általában főtt gabona – köles, hajdina vagy zab. Ha pedig kevesebb időm van, jöhet a jól bevált zabpehely – persze csakis szigorúan ellenőrzött forrásból, garantáltan gluténmentes verzióban. A zabkása pedig számtalan módon variálható: készülhet aszalt gyümölcsökkel és mogyoróval,banánnal,  sőt meg is lehet sütni.

Másik kedvenc reggelim ez a köleslisztes szendvicskenyér, mert tartalmas, ugyanakkor finom, puha mköleslisztes szendvicskenyérkarad napokig. És hogy mit teszek rá? Padlizsánkrémet, zöldborsókrémet, vagy ezt a nagyszerű shiitake gombás szendvicskrémet.

Ha rohanós az ebéd, akkor saláta: ez a hajdinasaláta szinte minden fontos tápanyagot tartalmaz, és sok energiával lát el a nap további részére.

Ha több időm jut főzni, ebédre jöhet egy tartalmasabb leves, például Mautner Zsófi napsárga zöldséglevese, ami vörös lencsével készül.  

Ezután pedig tökéletes a bodzás kölesgombóc,  most friss eper helyett 1-2 teáskanál eperlekvárral még belefér a böjti menübe.

A hétköznapi vacsorák nagy megmentője a hajdinapalacsinta, de ez a sütőtökös palacsinta sem rossz. Mindkettőt gluténmentesen készítem persze, azaz a lisztet felcserélem gluténmentes süteménylisztkeverékre.

A másik favorit a rizottó: készülhet sütőtökkel, gombával, vagy akár zsenge csalánlevekkel is.

pakora02A vasárnapi rántott hús helyett jó választás a zöldségpakora: a csicseriborsóliszttől tartalmas, kiadós fogás. És ha már maradunk az indiai ízeknél, akkor nagy kedvenc nálunk a burgonyás-karfiolos egytálétel, az aloo gobi is.

És ha már egzotikum, akkor egy másik kedvenc, a vietnami pho leves is elkészül a böjti időszakban, persze ezúttal szigorúan vegetáriánus változatban.

Ha hétvégén kirándulunk, a szokásos szendvics helyett most ezeket a zöldséges minifalatokat visszük magunkkal.

Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes alaplisztek 2. rész

Gluténmentes alaplisztek 2. rész

Ezúttal a gluténmentes sütéshez elengedhetetlen keményítőfajtákat és "ragasztókat", azaz a sikér pótlására alkalmas adalékanyagokat, vesszük végig.
A gluténmentes tészta főzésének titkai

A gluténmentes tészta főzésének titkai

Méregdrága és még rossz is: ragacsos, szétfőtt és íztelen tud lenni egy gluténmentes tészta, ha nem figyelünk rá, hogyan főzzük ki. Ám ha az alábbi – egyébként cseppet sem bonyolult – tippeket megfogadjuk, valóban finom lesz az eredmény.
Gluténmentes naan kenyér

Gluténmentes naan kenyér

Gyors curryhez, vöröslencse leveshez szoktam készíteni, és kellemesen puha állagát egész nap megőrzi, úgyhogy ha reggel kisütöm, és magammal viszem a munkahelyre, az ebédhez még tökéletes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!