
Gluténmentes kovászos uborka
A klasszikus kovászos uborka kenyérrel készül, ezért gluténérzékenyek számára tiltott élvezet. Na persze nem annak, aki kiváló gluténmentes kenyeret tud sütni magának, hiszen azzal is remekül működik a dolog, kipróbáltuk. Sőt, kísérleteztünk, ugyanis sok gluténérzékeny kenyér helyett burgonyával készíti a kovászos uborkát. Jelentjük, az is működik, de hogy melyik a finomabb, azt mindenki döntse el maga. Részünkről a kenyeres verzióra szavazunk – ahogyan a kép is bizonyítja, inkább erre jártunk rá!
Hozzávalók 2 db 1,7 literes befőttes üveghez:
– Kb. 2,5 kg uborka (kb. 10 cm-es darabok)
– 2 közepes szem burgonya (vagy 2 nagy szelet gluténmentes kenyér)
– 2 csokor kapor
– 10 szem bors
– 2,5 liter víz
– 2,5 evőkanál só
Elkészítés:
1. A levet előző nap készítsük, hogy ki tudjon hűlni, ugyanis a túl forró létől nagyon meglágyulhat az uborka, márpedig az roppanósan finom. Ehhez a sóval összeforraljuk a vizet, majd félretesszük, hogy kihűljön.
2. Másnap az uborkákat gondosan megmossuk, a végeiket levágjuk, és bevágjuk őket 1 cm-re az egyik végétől.
3. Jöhet a rétegezés: előveszünk 2 db 1,7 literes befőttes üveget. Az üvegek aljába elosztjuk a kapor felét. Rásorakoztatjuk az uborkákat, arra pedig rátesszük a maradék kaprot, a borsszemeket, és vagy a szeletekre vágott burgonyát vagy a kenyérszeleteket.
4. Felöntjük a sós vízzel, aztán mindkét üveget lefedjük egy-egy tányérral, és napos helyre tesszük kb.72 órára.
5. Ha kész, az uborkákat kiszedjük, a levet átszűrjük, és az egészet visszatesszük az üvegekbe, mostmár csak a tiszta lében tárolva. Innentől kezdve a hűtőben tartjuk. Ha az uborkákat kiettük, a levét ki ne dobjuk, isteni nyári leves alapja lehet!