Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes kovászos uborka

Kollár Anita receptje
2016. augusztus 10.

A klasszikus kovászos uborka kenyérrel készül, ezért gluténérzékenyek számára tiltott élvezet. Na persze nem annak, aki kiváló gluténmentes kenyeret tud sütni magának, hiszen azzal is remekül működik a dolog, kipróbáltuk. Sőt, kísérleteztünk, ugyanis sok gluténérzékeny kenyér helyett burgonyával készíti a kovászos uborkát. Jelentjük, az is működik, de hogy melyik a finomabb, azt mindenki döntse el maga. Részünkről a kenyeres verzióra szavazunk – ahogyan a kép is bizonyítja, inkább erre jártunk rá!

 Hozzávalók 2 db 1,7 literes befőttes üveghez:

– Kb. 2,5 kg uborka (kb. 10 cm-es darabok)

– 2 közepes szem burgonya (vagy 2 nagy szelet gluténmentes kenyér)

kovaszos_uborka1

– 2 csokor kapor

– 10 szem bors

– 2,5 liter víz

– 2,5 evőkanál só

 Elkészítés:

1. A levet előző nap készítsük, hogy ki tudjon hűlni, ugyanis a túl forró létől nagyon meglágyulhat az uborka, márpedig az roppanósan finom. Ehhez a sóval összeforraljuk a vizet, majd félretesszük, hogy kihűljön.

2. Másnap az uborkákat gondosan megmossuk, a végeiket levágjuk, és bevágjuk őket 1 cm-re az egyik végétől.

3. Jöhet a rétegezés: előveszünk 2 db 1,7 literes befőttes üveget. Az üvegek aljába elosztjuk a kapor felét. Rásorakoztatjuk az uborkákat, arra pedig rátesszük a maradék kaprot, a borsszemeket, és vagy a szeletekre vágott burgonyát vagy a kenyérszeleteket.

4. Felöntjük a sós vízzel, aztán mindkét üveget lefedjük egy-egy tányérral, és napos helyre tesszük kb.72 órára.

5. Ha kész, az uborkákat kiszedjük, a levet átszűrjük, és az egészet visszatesszük az üvegekbe, mostmár csak a tiszta lében tárolva. Innentől kezdve a hűtőben tartjuk. Ha az uborkákat kiettük, a levét ki ne dobjuk, isteni nyári leves alapja lehet!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes új élet: mivel töltsd fel a kamrapolcod?

Gluténmentes új élet: mivel töltsd fel a kamrapolcod?

A sikeres és következetes diétához kell egy jó haditerv – nézzük, hogy mivel induljunk neki a gluténmentes új évnek!
Mi micsoda a disznótorosban? - Túlélő kalauz a döfés utánra

Mi micsoda a disznótorosban? - Túlélő kalauz a döfés utánra

Aki nem maga vág vagy vágat, annak egy ideje már érkeznek a rokonok disznótoros-pakkjai, de vajon mi van a csomagban? 10+1 alapfogalom a disznóvágás körül.
A gluténmentes kenyérsütés titka

A gluténmentes kenyérsütés titka

Száraz, morzsalékos, fullasztó, habszivacs, beton, tégla, verekedni lehet vele – egy rövid gyűjtemény a jelzőkből, amelyekkel a gluténmentes kenyereket le szokták írni. De van remény, és ha a lenti szakértői tippeket megfogadjuk, nagyobb az esély a puha belsejű, ropogós héjú veknire.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!