
Gerard Depardieu, a féktelen hedonista
Hányatott gyerekkorához képest Gerard Depardieu, a barátai számára csak Gégé, mára igazi éttermi kritikussá, borszakértővé művelte ki magát. Saját bevallása szerint ugyanolyan élvezettel felejti tekintetét egy gyönyörű nő arcán, mint egy szép darab húson a hentesüzlet kirakatában.
Mindig is az érzékszerveire hagyatkozott: az ízek, az illatok rabja. Sokkal jobban szeret kézzel enni, érezni az étel textúráját. Imádja hallgatni, ahogyan lassú lángon, bográcsban rotyog a pörkölt vagy amikor kitölti az első pohár bort, az éppen kibontott palackból.
Gégé, az öko- és biogazda
A francia-orosz borosgazda a természetes gazdálkodás híve: nagyon fontosnak tartja a természetes körforgás fenntartásának. az ember a legkevesebbet avatkozzon be a körforgásba. Hiszen a Föld megtermel mindent, amire csak szükségünk lehet: gabonát, zöldséget, gyümölcsöt. Füvet a szarvasmarhának, az erdei állatok pedig a bokrok, fák terméseiből tarják fenn magukat. Nem nehéz meglátni az összefüggést: ha az ember szennyezi környezetét, a növényeket, akkor az azokból táplálkozó állatok húsa is károsodik.
Az én szakácskönyvem
Gerard évekkel ezelőtt megjelent szakácskönyve tényeken alapul: a színész tényleg tud főzni, sőt nehezen viseli, ha egy profinak mondott személy nem áll a helyzet magaslatán a konyhában. Habár a könyv elkészítésében segítségére volt személyi séfje, Laurent Audiot, a receptek mellett az olvasókat élvezetes gasztrokalandokkal szórakoztatja. A könyvvel az egyszerű, francia házi kosztot szeretné népszerűsíteni: saláták, levesek, előételek, halételek, húsételek és desszertek.
Friss tonhal rókagombával
Hozzávalók:
1 nagyobb darab tonhal
1 dl olívaolaj
1 kisebb vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
6 dkg friss rókagomba
finom tengeri só
frissen őrölt fekete bors
1 csokor turbolya vagy tárkony
Mossuk e a tonhalat majd konyhai papírtörlővel itassuk le róla a nedvességet. Vágjuk szeletekre és forgassuk bele az olívaolajba.
Hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymát. A vöröshagymát vágjuk fel vékony karikára, a fokhagymát pedig apró csíkokra. Mossuk meg a rókagomba, és vágjuk le a szárát.
Melegítsünk fel egy serpenyőt és süssük meg az olívaolajba forgatott tonhal szeleteket mindkét oldalon. A lényeg, hogy kapjon kívülről egy kis pörzsanyagot, de belül még nyers maradjon.
Egy másik serpenyőben, megpirítjuk a hagymát és rókagombát egy kevés olajon. Amikor már enyhén megpirult hozzáadjuk a fokhagymát. Öt perccel tálalás előtt adjuk hozzá a tonhalat is.
Tálaláskor, helyezzük a tonhalszeleteket felmelegített tányérra és rakjuk körbe a pirított hagymával és rókagombával. Szórjuk meg tengeri sóval, frissen őrölt borssal és turbolyával vagy tárkonnyal.
/Forrás: www.theguardian.com/