Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fűszerkert a teraszon

Saját kertről sokan álmodoznak, de ez nem mindig könnyen kivitelezhető álom. Kétségbeesésre azonban semmi ok, egy teraszon vagy akár egy szélesebb ablakpárkányon is nagyszerű fűszerkertet rittyenthetünk.
2016. június 5.

Egy teraszos vagy ablakba lógatott fűszerkerthez semmilyen különleges edényre nincs szükségünk, a célnak teljesen megfelelnek a normál virágládák és cserepek. Ha pedig van egy kis barkács-vénánk, akkor magunk is készíthetünk virágládát a piacokon található üres gyümölcsládákból. A földdel sem érdemes vacakolni, az árban legjutányosabb általános virágföld teljesen megfelel a célnak.

Mit ültessünk?fuszerkert_3

A növények kiválasztásánál két szempontot érdemes figyelembe venni. Az egyik, hogy milyen fűszereket használunk; azt ültessük, amit el is főzünk. Túl sok macerával ugyan nem jár egy fűszerkert, de mégis csak kell rá figyelni, locsolni, és az ember arról gondoskodik szívesen, ami érdekli.
A másik a növény mérete. Ha például két átlagos virágosládával dolgozunk, akkor nincs értelme zsályát ültetni, mert nem csak terebélyes, hanem akár 70 cm magasra is megnő. Ha ilyen növényre vágyunk, akkor válasszuk neki egy szép nagy cserepet.

Hogyan ültessünk?fuszerkert_2

A leggazdaságosabb megoldás, ha magunk hajtatunk palántákat magról. Csak az arányok érzékeltetése végett: 1 palánta ára 250 forint körül mozog, míg egy csomag vetőmagé kb. 150 forint és 30-40 magot tartalmaz. Kétségtelen, hogy a hajtatás időigényes és praktikusabb már februárban elkezdeni, de azért egyszer próbáljuk ki, mert nagy élmény amikor a föld tetején megjelennek az első zöld levelek. Ha mégis a palánták mellett döntünk, akkor vegyük figyelembe a fény- és helyigényüket. Egy ládába kerülhet több növény, és többféle is, de például a rendszeres locsolást igénylő bazsalikomot nem érdemes a zord viszonyokat kifejezetten kedvelő rozmaring mellé ültetni.

Növények gondozásafuszerkert_4

Ha van ládánk, benne földünk és növényünk, akkor már csak a növények nevelgetése van hátra. Ez ebben az esetben a rendszeres locsolást és minimális gyomlálást jelent. A locsolásnál ügyeljünk rá –  főleg amikor már erősebb a nap –, hogy reggel vagy este történjen. Egyrészt a tűző napon elpárolog a víz, másrészt a levelekre fröccsent vízcsepp nagyítóként működik, felerősíti a napfényt, így megégnek a levelek. Ha még takarékosabban szeretnénk bánni a vízzel, akkor a földet borítsuk be mulccsal. Így a víz is a föld is jobban megtartja a nedvességet és gyom is kevesebb lesz. Egy szép virágláda vagy fűszerekkel teli edény a teraszunk, ablakunk dísze. Ugyanakkor akár kipakoljuk, akár fellógatjuk, ügyeljünk rá, hogy stabilan legyen rögzítve, hogy az erősebb széllökéseket is kibírja, és a helyén maradjon, ahelyett hogy a járdán, vagy valakinek a fején landoljon.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gondoltad volna, íme, itt a 10 legjobb levél!

Gondoltad volna, íme, itt a 10 legjobb levél!

Az utóbbi években az amerikai konyha sztárjává vált a fodros kel. Aztán hiába készítettek belőle a salátától a chips-ig, a zöldséglétől a köretig mindent, mostanra beindult a hűtlenkedés és új zöldek lesznek egyre népszerűbbek. Itt a tavasz, lássuk a leveleket!
Fűszeres sertéshússal töltött tésztabatyu kétféle mártogatóval

Fűszeres sertéshússal töltött tésztabatyu kétféle mártogatóval

Ropogós húsos batyuk mindenféle mártogatóssal minden alkalomra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!