Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fűszergarázs

A főzéshez szükséges alapanyagok közül jó néhányat hosszabb távra szerzünk be, ezek közé tartoznak a fűszerek is. Tárolásukra sokféle megoldás van, de persze az aranyszabályokat itt is érdemes betartani.
2015. január 26.

Fűszereinket általában kis mennyiségben szoktuk beszerezni, ezek csomagolásán  feltüntetik azt is mikor avul el a minősége. E mellett van egy aranyszabály, miszerint hat hónap után minden már használatba vett, vagyis kinyitott zacskó vagy doboz tartalmát cseréljük le. Ennyi idő alatt ugyanis fűszerünk a hő, a fény, a nedvesség hatására biztosan veszít aromájából és színéből is. Ez még akkor is igaz lehet, ha jól záródó, légmentes és fénytől védett elhelyezést biztosítottunk nekik.

Mit mire?fuszertarto_3

Minden valamirevaló szakács azt ajánlja, hogy a lehető legfrissebb fűszerrel dolgozzunk, a zöldeket tépjük a kertből vagy a balkonládából, ha magunk szárítottuk, mindig csak annyit morzsoljunk belőle amennyit felhasználunk. Az egész fűszereket, például a borsot és szerecsendiót, őröljük mindig frissen, ezek egyébként tovább is eltarthatóak, hiszen ízeiket felhasználásig magukba zárják. Az élénk színű fűszereket, mint például a pirospaprika, a curry vagy a kurkuma, feltétlenül tartsuk sötét vagy nem fényáteresztő tárolóban, ha már megfakulnak, az ízük is biztosan odavész. Fűszereknél a szín és illat tompulása a legbiztosabb jele annak, hogy már nem szerencsés felhasználni őket.

fuszertarto_2Üvegcsék, tégelyek, zacskók

Fűszersorozatokat már számtalan nagyon praktikus tárolókon szerezhetünk be, a John Lewis például 16 alapfűszert tömbösített egy helytakarékos állványon, míg a Cole & Mason tartója 12 őrleményt talált szükségesnek palettáján szerepeltetni. Ha ilyen készletet veszünk, mindenképpen megvan a bázisunk, de a tapasztalat szerint az új receptek nyomán mindig kiegészül a fűszertár, papír vagy simítózáras zacskóban is gyakran kerül a konyhába egy-egy újabb íz. Ha  fenti aranyszabályokat betartjuk, ezek mehetnek is például egy jól záródó, fénymentes fűszeres ládába, ha átlátszó a csomagolás használat előtt könnyebb is rátalálni arra amit éppen használni akarunk. Persze ne felejtsük el, hogy a konyha dísze is lehet egy fűszertartó készlet és az se hátrány, ha nem kell a kamra mélyéről vadászni a babérlevelet.

Meg vagytok ti őrölve?fuszertarto_1

Konyhánk stílusa alapvetően meghatározza, hogy rusztikus vagy modern tégelyeket választunk, lehet üveg, műanyag és fém is természetesen az elvárt tökéletes záródást biztosító fedővel. A mágneses tárolók könnyen mozgathatóak, másik előnyük, hogy tartó részét igény szerint tehetjük vízszintes vagy függőleges felületre is. A Yanko Design Delux tartósora nem csak szuperesztétikus, de minden igényt kielégít. Pont annyit mutat a fűszerekből, amiről könnyű felismerni őket, és mindegyik tégely alján van őrlő is, amivel pontosan és frissen adagolhatunk. A teljesen zárt tégelyeket mindenképpen érdemes feliratozni, hogy az állandó nyitogatással se az időt se az aromákat ne pocsékoljuk. Ha már  a főzésre nem alkalmas egy fűszer, akkor is vannak hasznosítási ötletek a fahéj vagy a chili mehet egy bázisolajba amit masszírozásra használhatunk, a vanília vagy éppen a rozmaring illatgyertyák alapanyaga lehet, hangyariasztónak pedig még a kissé megfáradt fűszerek is beválhatnak, mint például az oregánó, a zsálya vagy a szegfűszeg.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egy sima, egy szárított - a fűszernövények szárításának legjobb módjai

Egy sima, egy szárított - a fűszernövények szárításának legjobb módjai

Hogyan őrizhetjük meg a nyári fűszerkert kincseit télre? Kedvenc lapjainkat szemlézve a food52-n találtuk ezt a roppant praktikus összeállítást a fűszerek szárításáról. Mikró? Aszaló? Nem lehetetlen.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!