Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Frissen a hűtőből

2018. november 28.

Imádunk piacozni! Nincs is jobb érzés, mint körbenézni a zöldséges és gyümölcsös standokon, aztán pedig jól megpakolni a kosarunkat. Ha már megvettük a sok finomságot, érdemes odafigyelni a tárolás mikéntjére is, hogy sokáig élvezhessük frissességüket.

Válogassunk alaposan

Ha friss, minőségi terméket vásárolunk, az már fél siker. Ezzel szemben a hibás, ütődött zöldségek és gyümölcsök a leggondosabb tárolás ellenére sem bírják majd addig, mint az ép példányok.

Az alábbiakból bátran vásároljunk be

Sárga- és fehérrépa, retekfélék, cékla. Ezek a zöldségek igazán hálásak, hiszen 1-2 héten keresztül elállnak a hűtőben, amennyiben frissen vásárolunk belőlük. A zöldjüket mindig távolítsuk el, és előre sose mossuk meg, mert a nedvesség elősegíti a rohadás elindulását. Két kivétel a póréhagyma és a spárga, ezeket állítva, a levágott végüket 2-3 cm magas vízbe téve jó tárolni.

Az édesburgonya és a tökfélék hűtés nélkül is elállnak hetekig, tehát csak tegyük szerzeményeinket hűvös, sötét és száraz helyre, aztán próbáljunk ne elfeledkezni róluk.

Salátafélékből a strapabírót

A salátafélék meglehetősen érzékenyek, de a kelkáposzta és fodros kel gondos tárolás mellett akár egy hétig is eláll. Amennyiben bezacskózzuk, a zacskó száját hagyjuk mindig nyitva, hogy a növény tudjon lélegezni.

Óvatosan a fűszernövényekkel

A legtöbb vágott fűszernövény szintén érzékeny, ám például a rozmaring és kakukkfű sokat kibír. Csavarjuk kissé nedves papír törlőkendőbe, majd így helyezzük a hűtőbe. Mindig csak annyit vegyünk elő, amennyit felhasználunk.

Gyümölcsből a tartósat

A nyári gyümölcsök egy szempillantás alatt elkezdenek megromlani, ezzel szemben a citrusok és az alma hetekig friss marad a hűtőben. Vásárlásnál arra figyeljünk, hogy ne legyenek sérültek, különösen ha sokat veszünk belőlük. Egyetlen ütődött alma elegendő ahhoz, hogy megromoljon az egész hűtőláda tartalma.

Az otthoni érlelés kulcsa az alma és a banán, hiszen etilén-kibocsátók, azaz meggyorsítják a többi zöldség és gyümölcs beérését is. Éppen ezért különösen oda kell figyelni, hogy a hűtőszekrénybe kemény vagy már puha, érett gyümölcsök mellé pakoljuk-e őket.

 

Forrás: bon appétit

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

9 étel, amelyeket nem kell a hűtőbe tenni

9 étel, amelyeket nem kell a hűtőbe tenni

Jobban lehet ezekkel bánni, ha nincsenek lehűtve.
3 tipp a hűtőszekrényhez

3 tipp a hűtőszekrényhez

Nyáron bizony jól jön, ha ismerünk 1-2 trükköt a hűtőhöz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?