
Friss gesztenyét ennénk, de süssük vagy főzzük?
Az ősz egyik dobogós íze – a sütőtök mellett – a szelídgesztenye. Nyersen nem ehető, tehát mindenképpen valahogy hőkezelnünk kell. Az utcai árusoknál kapható portékát kivétel nélkül megsütik, ám otthon is neki ugorhatunk – akár más módon is – elkészíteni ezt a finomságot. Fontos, hogy ha sütőben rakjuk, akkor ejtsünk x alakú bemetszéseket a szemek domború hátán – egyébként a hő simán szétrobbantaná némelyiket. Előmelegített sütőben, legalább 15-20 percig süssük a gesztenyéket közel 200 fokon. Időnként mozgassuk át őket, hogy ne kapódjon le az aljuk.
Ha inkább nyílt lángon pirítanánk, akkor egy kis alumínium tepsibe tegyük a tűvel megszurkált gesztenyéket, hogy a keletkező gőz a pici réseken át távozhasson. Időnként rázogassuk meg az edényt, és addig pörköljük, amíg megpuhulnak a termések.
Ha inkább főni tesszük fel, akkor viszont a gesztenyéket ellepő hideg vízben tegyük. Fontos, hogy ne sértsük fel a héjakat, mert akkor szét fog oldódni a krumpli állagára emlékeztető, finom belük. Ha felforrt, akkor legalább három percig hagyjuk még bugyogni a lábost, ha csak előfőzni szeretnénk valamilyen recepthez. Ekkor a tűzről levéve éles késsel vágjuk fel a szemeket, és még lehetőleg melegében kanalazzuk ki a masszát. Ha kihűlt, akkor már nehezebb lesz a pucolás. Abban az esetben, ha friss fogyasztásra főzzük, akkor viszont 20-25 percen át érje a forró víz a szemeket.
Megesik, hogy felvágáskor zöldes vagy feketés belsőt találunk, akkor sajnos ráfizettünk, és romlott darabok keveredtek a megvett vagy saját kezűleg szedett csomagba.
Korzikán a gesztenyemasszát fánkba sütik; Észak-Olaszországban, illetve a dél-francia tájakon is népszerű a marron glacé, azaz a vaníliás vízben kandírozott, nagy méretű gesztenye, mely végül áttetsző mázat kap.
A bolti gesztenyemassza helyett is kipróbálhatjuk a frissen főtt, saját pépet, ami keményítő tartalma révén krumplit és tésztát is helyettesíthet. Dinsztelten, egészben pedig jól működik édesburgonyával, répával, gombával, bimbós kellel és káposztával is. Töltelékként és süteményben karácsonykor gyakran szerepel a menüben gesztenye, ám akkor már konzervből vagy fagyasztott püréként jutunk hozzá.
Perzsa
Forrás: thespruceeats.com