Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Főzzünk télen is friss fűszernövényekkel!

2018. november 15.

Abban biztosan egyetértünk, hogy nincs is jobb, mint friss, zamatos fűszernövényekkel főzni. Csak tépünk egy keveset belőlük, és már mehetnek is a kedvenc levesünkbe vagy éppen tésztaszószunkba. Jó hír, hogy ezeknek a növényeknek a nevelgetéséhez nincs szükség hatalmas kertre, tavasztól őszig az erkélyen, pár szép balkonládában is eléldegélnek. De mi a helyzet télen? Meg kell nyugtatnunk mindenkit, hogy télen sem kell nélkülöznünk a friss ízeket, egyszerűen költöztessük be növénykéinket a balkonról a lakásba!

 

Vásárlás

Ha bővítenénk is a fűszernövény arzenálunkat, két lehetőség közül választhatunk. Vásárolhatunk magokat – mi ezt a módszert javasoljuk –, valamint már kifejlett növényt is. Ez utóbbi esetén a szupermarketek helyett inkább a kertészetekben nézzünk körül! Fontos, hogy akár magról fog kikelni a növényünk, akár pedig kifejlett példányt vásároltunk, tápdús földbe ültessük – palántaföld, fűszernövényföld –, valamint biztosítsunk számára megfelelő méretű cserepet. Vásárláskor általában kicsi cserépben kapjuk meg a növényeket, így érdemes rögtön átültetéssel kezdeni.

 

Gondozás

Ne feledkezzünk meg a rendszeres locsolásról, valamint arról sem, hogy a tápanyagdús föld önmagában nem elegendő. Vessünk be tápoldatokat – az ehető növények miatt válasszunk bio verziókat –, valamint rendszeresen nyessük is vissza a túl nagyra nőtt növényeket. Fontos továbbá, hogy a föld megfelelő vízáteresztő képességgel rendelkezzen, a túlzottan összetömörült földet érdemes időről időre fellazítani. A fűszernövények legnagyobb része közepes vízigényű, de érdemes a megvásárolt fajtának utánaolvasni, hiszen például a bazsalikom és a petrezselyem kifejezetten nagy vízigénnyel bír.

 

Fény

Hiába nézünk olyan hónapok elé, amikor gyorsan besötétedik, megfelelő mennyiségű természetes fényre mindenképpen szükségünk lesz. Egyes fűszernövények jól bírják az erősebb napsütést, így a déli fekvésű ablakpárkányokra nyugodtan tehetünk bazsalikomot, kakukkfüvet, zsályát, oregánót és rozmaringot. Keleti és nyugati fekvésű ablakokba pedig inkább snidlinget, metélőpetrezselymet, tárkonyt és mentát helyezzünk. A több napsütésnek kitett növényeket ne felejtsük el gyakrabban meglocsolni!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

 Finom húsgolyók, paradicsomos ragu és tészta...lehet nem szeretni?

 Finom húsgolyók, paradicsomos ragu és tészta...lehet nem szeretni?

Az október 25-i tészta világnapra egy nagy klasszikus kedvenccel, a húsgombócos spagettivel készültem
Tárkonyos lencsefőzelék curry-s kelbimbóval

Tárkonyos lencsefőzelék curry-s kelbimbóval

Ez a főzelék nem igazán szokatlan, azt is mondhatnám, hogy csak egy szimpla, tárkonyos-mustáros lencseétel. De ha mindezt kombináljuk egy másik zöldséggel – ami jelen esetben a kelbimbó –, akkor máris csavartunk egyet az egészen és egy új, összetettebb egytálat kapunk. A szilveszteri lencse idén készülhet, akár így is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!