Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Főzzünk sörrel!

Most nem egészen a főzősörről lesz szó – amit szigorúan gyöngyöző üvegből kell kortyolgatni a konyha, vagy a grillsütő melegének kompenzálására – hanem arról a sörről, amit nemes cél érdekében belepocsékolunk az ételbe.
2016. május 18.

Hogy miért főzünk sörrel, annak sok oka lehet, ezek közül tekintsük mérvadónak az ízt. A maláta édes, a komló kesernyés, az élesztő élesztős. Ez így együtt komplexen kibomló zamatokra és állagjavításra ad lehetőséget. Az édeskés ízhatást jól viselik például a szárnyasok és a malachús, egy jóravaló porter vagy feketesör ütőssé teszi a legmálébb szószt is, a sörélesztő pedig könnyíti a kenyerek, kalácsok, sütik szerkezetét.

Sörtészta

Kezdetnek nem rossz, erről még az egyszeri háziasszony is hallott talán. Liszt, olívaolaj, egy csipet sütőpor vagy szódabikarbóna, sör és só sűrű palacsintatészta állagúra keverve, fél óra hűtőben pihenés után márthatunk bele húst, zöldséget, de még Mars szeletet is, ahogy azt Glasgow és Aberdeen legalantasabb fish&chips séfjei csinálják. Még hogy skótok!? Ennél gazdagabb, kiadósabb porció nincs is, ‘battered Mars’ fedőnévvel vesztegetik.

Egy jó falat kenyérÍr parasztkenyér

Ehhez sem kell túl sok fantázia, csak elszántság. Kedvenc kenyérreceptünkben, például az ír parasztkenyér esetében, cseréljük le a vizet sörre, csak előbb melegítsük szobahőmérsékletűre. Az olcsó lager is megteszi, de igazán ínyenceknek inkább világos ale vagy szűretlen búzasör ajánlott. Kukoricasörhöz pedig némi polentával bolondíthatjuk a tésztát. Ha az utolsó pillanatban meggondoljuk magunkat, és sajnáljuk beleönteni, akkor is hagyjunk egy keveset az üveg alján, mert sütés előtt sörrel megkenve a kalács és a kenyér szép, fényes pírt kap.

Coq au beerFlamand sörös marhragu, zsemlegombóccal

Adja magát a recept: bor helyett valamilyen sűrű, karakteres északi sörrel, trappista vagy dunkel variációval részegítsük meg a francia kakaspörköltet. A sörrel főzés külön kategóriáját alkotják az elzászi fogások és káposztás ételek (a képen az izeselet.hu flamand sörös raguja). Fontos azonban tudni, hogy mit szeretnénk kidomborítani vagy elnyomni a sör eredeti ízéből. A főzés során ugyanis az alkohol és a víz egy része elpárolog, markánsabbá válnak az ízek, ezzel együtt azonban elillannak a legtörékenyebb aromák is. A komló komplex bukéját például a benne lévő aromás olajok adják, melyek erős forralással köddé válnak. Ha ezeket meg akarjuk tartani, akkor csak később adjuk hozzá a takarékra vett leveshez vagy pörkölthöz. Ha viszont a malátázott árpa karamelles, pirított, füstös, de mégis édeskés ízét szeretnénk kidomborítani, akkor jobban tesszük, ha eleve alacsonyabb komlótartalmú, például édes bak sört használunk már a főzés elején, és hosszasan forralva redukáljuk a szaftba vagy a szószba. A pecsenyelé és sör boldog házasságából születik a legfinomabb barna szósz.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Flamand sörös marharagu

Elképesztően finom marharagu, zsemlegombóccal és egy kocka étcsokoládéval.
Jólesne egy sör? Segítünk!

Jólesne egy sör? Segítünk!

Most már nem lehet megúszni egy könnyed társasági beszélgetést anélkül, hogy a kézműves sörök szóba ne kerüljenek. Hogy ne állj ott bénán, a legjobb helyen érdeklődtünk.
Csak a jó sör!, Budapest

Csak a jó sör!, Budapest

A sörtöri-könyvekben egészen biztosan külön fejezetet kap majd a sörboltból zugszentéllyé alakult hely.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!