
Főzz egy teát! Melengető, finom, ráadásul óvja az egészséged is.
2018. október 24.Nyáron hatalmas kedvenc a jeges verzió, a hideg hónapokban pedig nincs jobb, mint egy
nagy bögre gőzölgő, forró tea. Számtalan fajtájú, ízesítésű tea közül válogathatunk, cikkünk
most olyan fajtákat mutat be, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségünkre is jótékony
hatást gyakorolnak.
Matcha tea
A matchát más teákkal ellentétben nem levél vagy filter formájában, hanem porként
vásárolhatjuk meg. Nemcsak teaként hasznosítják, hanem süteményekhez és fagylaltokhoz
is adják, ezek a desszertek izgalmas zöld színükről azonnal felismerhetők.
A különösen jó minőségű matcha édes, ám a legtöbbnek kesernyés az íze, ezért fogyasszuk
tetszőleges édesítőszerrel!
A klasszikus matcha tea elkészítéséhez 1-2 teáskanál matchát tegyünk a csészénkbe, majd
öntsük le forró vízzel. Kevergessük addig, amíg habos állagú lesz. És hogy miért
egészséges? A matchában 137-szer annyi antioxidáns van, mint más zöld teákban, csökkenti
a májbetegségek kockázatát, megelőzheti máj- és tüdőrákot, illetve csökkentheti a
szívbetegségek kockázatát is.
Fehér tea
A fehér tea általában a kamilla fiatal leveleinek és rügyeinek gőzölésével, szárításával készül.
Filteres és szálas formában kapható, jóval költségesebb a hagyományos teáknál. Ügyelni kell
rá, hogy hűvös, sötét helyen tárolva is csak 6 hónapig áll el.
Elkészítéséhez forraljunk vizet, majd hagyjuk hűlni 5-8 percig. Ezt az időt mindenképpen
érdemes kivárni, hiszen forró vízbe téve a tea keserűvé válik. Helyezzük a filtert vagy a
teatojást langyos vízbe, majd hagyjuk ázni 3-10 percig. Önmagában, édesítés nélkül
fogyasszuk, hogy íze jól érződjön. Csökkenti a magas vérnyomást és a szívbetegségek
kockázatát.
Borsmenta tea
Koffeintartalma révén jó választás lehet, ha hosszú éjszaka áll előttünk. Egy kiadós vacsora
után is jó szolgálatot tehet, mivel segíti az emésztést, sőt megfázáskor vagy
immunerősítőként is hasznos. Elkészítéséhez a borsmenta leveleit áztassuk 3-10 percre forró
vízbe, majd édesítsük, ha úgy jobban szeretjük.
Hibiszkusz tea
A hibiszkusz szárított részeiből készül, ennek köszönheti mélyvörös színét. Íze leginkább az
áfonyára emlékeztet. Elkészítésekor a szárított virágot tegyük majdnem forrásban lévő vízbe
5 percre, fahéjjal, gyömbérrel vagy hagyományos édesítőszerekkel ízesíthetjük.
A hibiszkusz csökkenti a szervezet glükóz és keményítő felvételét, amely fogyáshoz vezethet,
emellett csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.
Kamilla tea
Ez az enyhe ízvilágú tea igazi jolly joker: szénanáthára, izomgörcsökre, gyulladásokra,
álmatlanságra, reumás fájdalmakra és emésztési zavarokra egyaránt javasolt a fogyasztása.
Csak akkor kerüljük, ha allergiásak vagyunk rá. Elkészítése egyszerű: adjuk forró vízhez,
fedjük le, és hagyjuk állni 3-5 percig.
További pozitív hatása, hogy fogyasztása után jobban alszunk, cukorbetegeknél csökkenti a
vércukor- és inzulinszintet a vérben, valamint immunerősítő hatással is rendelkezik.
Forrás: theheartysoul