Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Finom és gyógyít: ez a cékla

2018. november 13.

Szereted? Utálod? Ha esetleg még az utóbbi felé billen a mérleg nyelve, mi megpróbálunk meggyőzni az ellenkezőjéről.

Ez a csodás színű téli zöldség nem csupán a rák megelőzésében lehet segítségünkre, hanem pozitívan hat állóképességünkre, csökkentheti vérnyomásunkat és erősíti immunrendszerünket is. Földes íze pedig annyira sokféle ételhez passzol, hogy kár lenne kihagyni táplálkozásunkból. A földes zamatot édeskés íz kíséri, ezért ha nem bonyolítanátok túl, egyszerűen párosítsátok citrusokkal és friss, sós sajtokkal. Azért sorolunk még pár szuper verziót.

Nyersen

Igen, abszolút fogyasztható nyersen! Csak hámozzátok meg, vágjátok apró kockákra, szeletekre vagy reszeljétek le – vigyázat, erősen fog! –, ízesítsétek sóval, citromlével. Keverjetek hozzá narancsfilét vagy például salátaleveleket vagy csírákat, egészségbombát fogtok kapni.

Sütőben sütve

Imádjuk ezt verziót, mert 2-3 fej cékla még a legzsúfoltabb sütőbe is befér. Így amíg sül a friss kenyér, a hétvégi süti vagy a rakott tészta, szépen csendben megpuhulnak a céklafejek is. A legjobb, ha egyesével, héjastól alufóliába csomagoljátok a céklafejeket, majd így teszitek a forró sütőbe. Amikor elkészültek, már csak megpucolni és felkockázni kell, aztán már össze is keverhetitek finom kecskesajttal, némi olívaolajjal és például durvára tört, pirított dióval. Friss bagettel isteni!

Salátába

Akár nyersen, akár sütve, egyszerűbb és komplexebb saláták alapja is lehet. Egy példa: főzzetek ki pennét, majd a sült céklát turmixoljátok le kevés olívaolajjal, sóval és finomra tört mogyoróval. Az így kapott pesztót forgassátok össze a tésztával, és máris kész a céklapesztós tésztasaláta.

Pácolva, savanyúságként

Így akár minden főétkezés része lehet. Friss íze pedig a legálmosabb ebédeket is feldobja.

Desszertnek

Nem viccelünk! A sült cékla pürésítve, cukorral, vajjal vagy olajjal, liszttel, tojásokkal összedolgozva, kevert sütemények kiváló alapja lehet. A mi kedvencünk brownie-ba keverve, sok-sok étcsokival.

 

Forrás: The Kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kedvenc karácsonyi menünk, 1.rész: Ünnepi joghurtos céklaleves

Kedvenc karácsonyi menünk, 1.rész: Ünnepi joghurtos céklaleves

Néha elég egy ici-pici csavar, hogy egy egyszerű, téli krémlevest ünnepivé varázsoljunk..
Fodros kel saláta

Fodros kel saláta

Színes, roppanós sült zöldségekből és őszi-téli gyümölcsökből álló saláta, amelyet a hűvösebb napokon is örömmel fogyasztunk
Gluténmentes céklás brownie

Gluténmentes céklás brownie

Nagyon szeretek különböző zöldségeket csempészni az édességekbe, majd az elégedett arcokat látva feltenni a nagy kérdést: szerintetek miből készült? Ez a brownie is jó példa erre, intenzíven csokis finomság zöldségíz nélkül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.