Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fejes káposztával változatosan

Szerencsére egyre fontosabbá válik a szezonális élelmiszerek fogyasztása. Ám ahhoz, hogy ne mindig ugyanazt a néhány étel együk, szükségünk van pár szuper receptre Télen nehézebb helyzetben vagyunk, hiszen kevesebb gyümölcs és zöldség áll rendelkezésünkre. Nézzünk egy rég elfeledett káposztafélét!
2016. március 21.

A kelkáposzta nem rég jött újra divatba csakúgy mint például a medvehagyma. A probléma akkor van, ha mindig csak ugyanazon 2-3 recept körül forgunk, hamar megunja a család.
Imádjuk a kelkáposztát, de nem szeretnénk, hogyha emiatt más zöld levelű rokonai elhanyagolva éreznék magukat. Úgyhogy lássuk most a kissé elfeledett fejes (takarmány, óriás, marha) káposztát.
A kel- és fejes káposzta nagyon közeli rokonságban állnak egymással, ugyanabba az osztályba tartoznak (Brassica oleracea Acephala csoport) és a felhasználásuk között sincs sok különbség.
A fejes káposzta egyébként a világ legtöbb részén ismert és fogyasztott étel.
Ne aggódj, ha még nem dolgoztál vele, bánj vele ugyanúgy, mint a többi leveles káposztafélével!

Kiválasztás06.05 Káposztalevélben grillezett csirkemell rizzsel Savanyított retek

Keress olyan káposztafejet, melynek kemény, húsos levelei vannak, még véletlenül se legyenek sárgák!. Egész évben megtalálhatjuk, de a téli hónapokban szezonális. A friss levelek gyorsabban főnek meg, könnyebb tisztítani és természetesen a végeredmény is jobb lesz.

Tárolás

Tekerd papírba, vagy konyharuhába és tedd zacskóba. A hűtőben napokig megtartja frissességét.

Előkészítés

Alaposan mosd meg a leveleket. A növény szára ehető, de sokáig eltart, mire megfő. Ezért a receptek általában úgy szólnak, hogy a leveleket szedjük le a szárról. ​

Főzés

A fejes káposztának tápláló, földes íze van. Mivel nem igényel hosszadalmas főzést, elég az étel elkészültének vége előtt hozzáadni.
Ha viszont sokáig főzöd, tartsd meg a főzőlevet, és használd fel máskor, amikor csak zöldségalaplére van szükséged. Párolhatod és blansírozhatod. Megtöltheted mindenfélével. Sőt nyersen is fogyaszthatod!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kolozsvári káposzta gerslivel

Kolozsvári káposzta gerslivel

Épp hat éve, lányom születése előtt tanultam Indiana déli részén, Bloomingtonban egy ott élő, aradi származású hölgytől. Konkrétan fél nappal előtte, mert annyira belejöttünk, hogy egész délután főzőcskéztünk, éjjelre pedig Anna is úgy döntött, ezt már kintről szemlélné. Azóta nem változtattam a receptem. A titok a kaporban és a borsikafűben rejlik. Ki ne hagyják!
Kelkáposztabontás egyszerűen

Kelkáposztabontás egyszerűen

Hogyan tudjuk a legegyszerűbben levelekre szedni a kelkáposztát? Pataky Péter egy villámgyors tippel segít! Ha alkalmazunk néhány ilyen apró időspóroló trükköt, akkor jelentősen meggyorsíthatjuk a főzést, szóval érdemes kipróbálni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!