
Fejes káposztával változatosan
A kelkáposzta nem rég jött újra divatba csakúgy mint például a medvehagyma. A probléma akkor van, ha mindig csak ugyanazon 2-3 recept körül forgunk, hamar megunja a család.
Imádjuk a kelkáposztát, de nem szeretnénk, hogyha emiatt más zöld levelű rokonai elhanyagolva éreznék magukat. Úgyhogy lássuk most a kissé elfeledett fejes (takarmány, óriás, marha) káposztát.
A kel- és fejes káposzta nagyon közeli rokonságban állnak egymással, ugyanabba az osztályba tartoznak (Brassica oleracea Acephala csoport) és a felhasználásuk között sincs sok különbség.
A fejes káposzta egyébként a világ legtöbb részén ismert és fogyasztott étel.
Ne aggódj, ha még nem dolgoztál vele, bánj vele ugyanúgy, mint a többi leveles káposztafélével!
Kiválasztás
Keress olyan káposztafejet, melynek kemény, húsos levelei vannak, még véletlenül se legyenek sárgák!. Egész évben megtalálhatjuk, de a téli hónapokban szezonális. A friss levelek gyorsabban főnek meg, könnyebb tisztítani és természetesen a végeredmény is jobb lesz.
Tárolás
Tekerd papírba, vagy konyharuhába és tedd zacskóba. A hűtőben napokig megtartja frissességét.
Előkészítés
Alaposan mosd meg a leveleket. A növény szára ehető, de sokáig eltart, mire megfő. Ezért a receptek általában úgy szólnak, hogy a leveleket szedjük le a szárról.
Főzés
A fejes káposztának tápláló, földes íze van. Mivel nem igényel hosszadalmas főzést, elég az étel elkészültének vége előtt hozzáadni.
Ha viszont sokáig főzöd, tartsd meg a főzőlevet, és használd fel máskor, amikor csak zöldségalaplére van szükséged. Párolhatod és blansírozhatod. Megtöltheted mindenfélével. Sőt nyersen is fogyaszthatod!