Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Farsangi ételek a világ minden tájáról

2019. január 20.

A farsanghoz – vagy ahogy több külföldi országban nevezik, karneválhoz – nem csupán hangos mulatságok, hanem jellegzetes ételek is kapcsolódnak. Elsőre szerintünk mindenkinek a klasszikus szalagos fánk jut eszébe, ám a téma tartogat még pár izgalmas meglepetést. Járjátok körül képzeletben velünk a világot, és kóstoljatok bele a brazil, ciprusi vagy éppen francia tradicionális karneváli fogásokba!

 

Brazília

A Rióban megrendezett színpompás, végeláthatatlan karneválok méltán híresek az egész világon. Az egyik legkedveltebb – nem csak farsangi, de ekkor is szívesen fogyasztott – ételük a feijoada, amely nem más, mint lassan főtt disznóhús babbal és rizzsel. Népszerűek még a klasszikus brazil ételek, például a moqueca baiana névre hallgató halpörkölt, illetve a rákkal és pirított magokkal készülő finomság, a caruru. Utcai vigadalom nem létezhet street food ételek nélkül, a két kedvenc a sűrített tejből és kakaóból készülő brigadeiros, valamint a quindim, amely egy gluténmentes, tojássárgájából, cukorból és kókuszreszelékből készülő desszertféle.

 

Olaszország

Cseppet sem lepődünk meg azon, hogy az olaszok egy egész sor tésztával és süteménnyel ünneplik a farsangot. Ilyen az élesztős, olajban sült fánk, a frittelle, illetve a crostoli. Készítenek töltetlen, és lekvárral vagy krémekkel töltött verziókat is. Persze a street food sem maradhat el, ha eljutunk a velencei karneválra, az utcákon jól bevásárolhatunk ropogós, olajban sült tengeri herkentyűkből és aranciniből.

 

Franciaország

A farsangot La Carnavalnak, vagy Mardi Gras-nak hívják – ez utóbbi a húshagyó keddre utal –, a leghíresebb utcai mulatságokra Nizzában kerül sor. Arra járva ehetünk édes vagy sós crépes-t (palacsinta), gofrit, valamint megkóstolhatjuk olajban sült fánkjukat, a beignet-t.

 

Németország

Micsoda meglepetés: a németek farsangot is sült kolbásszal, friss perecekkel és forralt borral ünneplik. Ne aggódjunk, azért némi fánk is belefér a karneváli menübe.

 

Lengyelország

Szintén a fánk fogy a legjobban a mulatságokon, az itteni tradicionális fánk az általunk is ismert csörögére emlékeztet.

 

Ciprus

A farsang első hetében általában a húsoké a főszerep, gyakran készül csirkenyárs (souvlaki, szuvláki), a második héten pedig a sajtok kerülnek előtérbe.

 

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban a Mardi Gras-t a francia telepesek által létrehozott New Orleans környékén ünneplik, jellegzetes ételek a corn dog, a csöves kukorica, a jambalaya, és természetesen fánkokat is fogyasztanak.

 

Forrás: jamieoliver.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csörögefánk zablisztből

Csörögefánk zablisztből

Egy hagyományos farsangi étel diétabarát változatban
Szalagos fánk, de most másképp

Szalagos fánk, de most másképp

Olajban sült édesség Hanukára

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!