
Farsangi ételek a világ minden tájáról
2019. január 20.A farsanghoz – vagy ahogy több külföldi országban nevezik, karneválhoz – nem csupán hangos mulatságok, hanem jellegzetes ételek is kapcsolódnak. Elsőre szerintünk mindenkinek a klasszikus szalagos fánk jut eszébe, ám a téma tartogat még pár izgalmas meglepetést. Járjátok körül képzeletben velünk a világot, és kóstoljatok bele a brazil, ciprusi vagy éppen francia tradicionális karneváli fogásokba!
Brazília
A Rióban megrendezett színpompás, végeláthatatlan karneválok méltán híresek az egész világon. Az egyik legkedveltebb – nem csak farsangi, de ekkor is szívesen fogyasztott – ételük a feijoada, amely nem más, mint lassan főtt disznóhús babbal és rizzsel. Népszerűek még a klasszikus brazil ételek, például a moqueca baiana névre hallgató halpörkölt, illetve a rákkal és pirított magokkal készülő finomság, a caruru. Utcai vigadalom nem létezhet street food ételek nélkül, a két kedvenc a sűrített tejből és kakaóból készülő brigadeiros, valamint a quindim, amely egy gluténmentes, tojássárgájából, cukorból és kókuszreszelékből készülő desszertféle.
Olaszország
Cseppet sem lepődünk meg azon, hogy az olaszok egy egész sor tésztával és süteménnyel ünneplik a farsangot. Ilyen az élesztős, olajban sült fánk, a frittelle, illetve a crostoli. Készítenek töltetlen, és lekvárral vagy krémekkel töltött verziókat is. Persze a street food sem maradhat el, ha eljutunk a velencei karneválra, az utcákon jól bevásárolhatunk ropogós, olajban sült tengeri herkentyűkből és aranciniből.
Franciaország
A farsangot La Carnavalnak, vagy Mardi Gras-nak hívják – ez utóbbi a húshagyó keddre utal –, a leghíresebb utcai mulatságokra Nizzában kerül sor. Arra járva ehetünk édes vagy sós crépes-t (palacsinta), gofrit, valamint megkóstolhatjuk olajban sült fánkjukat, a beignet-t.
Németország
Micsoda meglepetés: a németek farsangot is sült kolbásszal, friss perecekkel és forralt borral ünneplik. Ne aggódjunk, azért némi fánk is belefér a karneváli menübe.
Lengyelország
Szintén a fánk fogy a legjobban a mulatságokon, az itteni tradicionális fánk az általunk is ismert csörögére emlékeztet.
Ciprus
A farsang első hetében általában a húsoké a főszerep, gyakran készül csirkenyárs (souvlaki, szuvláki), a második héten pedig a sajtok kerülnek előtérbe.
Egyesült Államok
Az Egyesült Államokban a Mardi Gras-t a francia telepesek által létrehozott New Orleans környékén ünneplik, jellegzetes ételek a corn dog, a csöves kukorica, a jambalaya, és természetesen fánkokat is fogyasztanak.
Forrás: jamieoliver.com