Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Fagyasztóba velük? Ezekkel az ételekkel semmiképpen se!

2018. november 1.

A fagyasztó csodás találmány, nagyban megkönnyíti mindennapi életünket. Van azonban számos olyan étel és alapanyag, amelyek fagyasztás hatására tönkremennek vagy veszítenek élvezeti értékükből.

 

Tej

Fagyasztás hatására a tejben különválnak a zsírosabb és vizesebb komponensek. Fogyasztható marad, csak éppen nem a leggusztusosabb a kávénkba vagy a reggeli müzlinkbe.

Burgonya

A burgonyának magas a víztartalma, ezért a felengedést követően kásás, puha állagú lesz.

Olajban sült ételek

Ha olajban sült ételt fagyasztunk, a finom, ropogós állagnak rögtön búcsút inthetünk. Ha tárolni szeretnénk, inkább a sütőben sült változatokat részesítsük előnyben, ezek ugyanis jobban bírják a fagyasztást.

Héjas tojás

Ha héjastól tesszük a tojást a fagyasztóba, víztartalma a fagyást követően szétrepesztheti a héjat. Inkább törjük fel, keverjük össze a sárgáját és a fehérjét, majd fagyasszuk le egy légmentesen zárható dobozban. Hasonlóan járhatunk el a felhalmozódott tojásfehérjékkel.

Nyers zöldség és gyümölcs

Magas víztartalmuk miatt a zöldségek és gyümölcsök otthon nem fagyaszthatóak. A boltban kapható fagyasztott termékekből ipari eljárással vonják ki a vizet, csak így lesznek fogyaszthatóak a felolvasztást követően.

Puha sajt

Ha puha, kenhető sajtot vagy fetát fagyasztunk, ugyanúgy járunk, mint a tej esetén.

Hús, amely egyszer már kiolvadt

A fel nem használt húst ne fagyasszuk vissza, ezzel csak a baktériumok szaporulatát idézhetjük elő benne. Inkább főzzük meg a teljes adagot, majd a készétel kerüljön a fagyasztóba.

Joghurt

A kiolvadt joghurt darabos állagúvá válik. Bár az egészségre nem káros, mégsem fogyasztja így szívesen senki.

Tészta és rizs

A legtöbb főtt tészta nyálkás állagú lesz fagyasztás után, a rizs pedig mind ízét, mind „pergős” textúráját elveszíti.

Majonéz

Miután felenged, sajnos teljesen szétesik, semmiképpen se fagyasszuk!

Fokhagyma és bizonyos fűszerek

A fokhagymának, paprikának, zellernek fagyasztás hatására általában csípős és keserű lesz az íze, a curry pedig sajnos furcsa mellékízt vesz fel.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

3 tanács, ha le akarjuk fagyasztani a tésztát

3 tanács, ha le akarjuk fagyasztani a tésztát

Mostantól nem gond, ha túl sok tésztát főztünk ki.
Fagyasztott vagy friss?

Fagyasztott vagy friss?

A fagyasztott valóban friss vagy ez naiv gondolat? Horvát Sára utánajárt
Mi legyen a maradékkal? Kiolvasztás-újrafagyasztás-morzsabálozás

Mi legyen a maradékkal? Kiolvasztás-újrafagyasztás-morzsabálozás

"Ez így, Karácsony után igazán aktuális, mert mindenkinél vannak maradékok (Vannak?)."

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!