Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Fagyasztóba velük? Ezekkel az ételekkel semmiképpen se!

2018. november 1.

A fagyasztó csodás találmány, nagyban megkönnyíti mindennapi életünket. Van azonban számos olyan étel és alapanyag, amelyek fagyasztás hatására tönkremennek vagy veszítenek élvezeti értékükből.

 

Tej

Fagyasztás hatására a tejben különválnak a zsírosabb és vizesebb komponensek. Fogyasztható marad, csak éppen nem a leggusztusosabb a kávénkba vagy a reggeli müzlinkbe.

Burgonya

A burgonyának magas a víztartalma, ezért a felengedést követően kásás, puha állagú lesz.

Olajban sült ételek

Ha olajban sült ételt fagyasztunk, a finom, ropogós állagnak rögtön búcsút inthetünk. Ha tárolni szeretnénk, inkább a sütőben sült változatokat részesítsük előnyben, ezek ugyanis jobban bírják a fagyasztást.

Héjas tojás

Ha héjastól tesszük a tojást a fagyasztóba, víztartalma a fagyást követően szétrepesztheti a héjat. Inkább törjük fel, keverjük össze a sárgáját és a fehérjét, majd fagyasszuk le egy légmentesen zárható dobozban. Hasonlóan járhatunk el a felhalmozódott tojásfehérjékkel.

Nyers zöldség és gyümölcs

Magas víztartalmuk miatt a zöldségek és gyümölcsök otthon nem fagyaszthatóak. A boltban kapható fagyasztott termékekből ipari eljárással vonják ki a vizet, csak így lesznek fogyaszthatóak a felolvasztást követően.

Puha sajt

Ha puha, kenhető sajtot vagy fetát fagyasztunk, ugyanúgy járunk, mint a tej esetén.

Hús, amely egyszer már kiolvadt

A fel nem használt húst ne fagyasszuk vissza, ezzel csak a baktériumok szaporulatát idézhetjük elő benne. Inkább főzzük meg a teljes adagot, majd a készétel kerüljön a fagyasztóba.

Joghurt

A kiolvadt joghurt darabos állagúvá válik. Bár az egészségre nem káros, mégsem fogyasztja így szívesen senki.

Tészta és rizs

A legtöbb főtt tészta nyálkás állagú lesz fagyasztás után, a rizs pedig mind ízét, mind „pergős” textúráját elveszíti.

Majonéz

Miután felenged, sajnos teljesen szétesik, semmiképpen se fagyasszuk!

Fokhagyma és bizonyos fűszerek

A fokhagymának, paprikának, zellernek fagyasztás hatására általában csípős és keserű lesz az íze, a curry pedig sajnos furcsa mellékízt vesz fel.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

3 tanács, ha le akarjuk fagyasztani a tésztát

3 tanács, ha le akarjuk fagyasztani a tésztát

Mostantól nem gond, ha túl sok tésztát főztünk ki.
Fagyasztott vagy friss?

Fagyasztott vagy friss?

A fagyasztott valóban friss vagy ez naiv gondolat? Horvát Sára utánajárt
Mi legyen a maradékkal? Kiolvasztás-újrafagyasztás-morzsabálozás

Mi legyen a maradékkal? Kiolvasztás-újrafagyasztás-morzsabálozás

"Ez így, Karácsony után igazán aktuális, mert mindenkinél vannak maradékok (Vannak?)."

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?