Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Örkény Angéla

F. Nagy Angéla, a magyar Julia Child (1.rész)

Az izeselet.hu szerkesztőségének néhány tagjával 2014 nyarán egy olyan konyhai kísérletbe fogtunk, melyhez az ötletet - nem titkoltan - a Julie & Julia – Két nő, egy recept című film adta. Úgy gondoltuk, hogy a mi konyhai példaképünk is, egy olyan újságíró, szakácskönyvíró lesz, akire már gyerekkorunkból is emlékszünk, és akinek könyvei közül minden olyan háztartásban, ahol egyáltalán szakácskönyv található, biztosan ott van legalább egy a polcon.
2015. január 2.

Most kezdődő sorozatunk F. Nagy Angéláról egyszerre életrajzi, gasztrotörténeti, de természetesen újrafőztünk néhányat a legsikeresebb receptjei közül is. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az egykori nagysikerű leírások közül mik és hogyan működnek manapság. Ráadásul az ezekről készült képekkel még vissza is csempészünk valamit a nyár színeiből, az év leghosszabbnak tűnő hónapjában. De kezdjük a legelején.

Gyerekkor

angela_1

Nagy Angéla 1928-ban született egy tősgyökeres pesterzsébeti család egyetlen gyerekeként. Csodálatos gyermekkora volt, és mindent megtanult, amit akkoriban egy jól nevelt úrilánynak illett. Nyelveket, varrást, hímzést, kertészkedést. Amikor 13 évesen – a partitúra szerint – a főzés került sorra, egyáltalán nem fűlött hozzá a foga. Megállapodtak az édesanyjával, hogy minden csütörtökön a szakácsnő útmutatásával ő főzi meg a családi ebédet, de kizárólag azt, amire éppen kedve szottyan. S pont ez az engedmény volt a csel, mert anyukája egyetlen ételt volt képtelen megenni, mégpedig a lecsót. Amikor a kis Angéla a harmadik héten is ezt tálalta ebédre, örökre kitiltatott a családi konyhából. Olyannyira, hogy amikor 20 évesen hozzáment Örkény István íróhoz, egy szakácsnőt kapott nászajándékba.

Egy kis gasztrotörténeti kitérőStramm Maxi

Érdekes egybeesés, hogy pont abban az évben, 1928-ban – Angéla születésének évében – adták ki az első, a mai szemmel is korszerűnek mondható magyar szakácskönyvet. Ez volt a magyar piacon az első olyan receptkönyv, amiben az elkészítési mód leírása mellett már szerepeltek a pontos anyaghányadok is. De a mi szempontunkból a legérdekesebb, hogy már ezt a könyvet is egy írófeleség, Móra Ferencné jegyezte. Angéla pedig 20 évvel később szintén hozzáment egy akkor éppen pályakezdő íróhoz, akkor még nem sejtve, hogy néhány évvel később szakmai szempontból a nyomdokaiba lép. 

A gyerekkorhoz kapcsolódóan, bevezetőül, egy egészen egyszerű, de a maga korában mégis úttörőnek számító reggeli fogást, a Stramm Maxit ajánljuk kipróbálásra.

(Sorozatunk folytatódik.)

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Stramm Maxi

Stramm Maxi

A Stramm Maxi a holland gyerekek kedvence. Legalábbis eddig az volt, most már bátran nekiugorhatunk mi is bármikor. Lendület, energia és csodás napkezdés egyszerre! F. Nagy Angéla receptjét az izeselet.hu csapata készítette el újra, ezáltal is tisztelegve a szerző előtt.
“A szerelemtől kezdtem el főzni”  - F. Nagy Angéla, a magyar Julia Child (2. rész)

“A szerelemtől kezdtem el főzni” - F. Nagy Angéla, a magyar Julia Child (2. rész)

A II. világháború okozta sokkból ocsúdó világ a normalitást vágyta, és nemcsak az országok kormányainak, de a hétköznapi embereknek is új életet kellett kezdeniük a háború okozta borzalmak után. És bár semmi sem folytatódhatott ugyanúgy, mint annak előtte volt, akik túlélték a háborút, akarták a békét, és a normális hétköznapokra vágytak. Ebben a változó világban a Föld egymástól két távoli pontján - Budapesten és Washingtonban - élt két nő, akik mit sem tudtak egymásról, és akiket mégis összekötött valami.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.