Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezzel az 5 módszerrel könnyen megpuhíthatod a barna cukrot

2022. October 24.

Aki tart otthon barna cukrot, biztosan találkozott már azzal a kellemetlen jelenséggel, hogy a viszonylag ritkán használt cukor bizony meglehetősen keménnyé vált. A hagyományos kristálycukorral ellentétben a barna cukor ugyanis melaszt is tartalmaz, ez az anyag felelős aranybarna színéért, karamellás ízéért és ragacsosságáért. A melasz nedvességet tartalmaz, és ha a barna cukor nincs tökéletesen elzárva, ez a nedvesség idővel elpárolog, a cukor pedig megkeményedik. Ennek elkerülésére érdemes valamilyen légmentesen zárható edényben tárolnunk otthon a barna cukrot. Ha viszont már megkeményedett, akkor sincs minden veszve, az alábbi módszerekkel könnyedén megpuhíthatjuk. 

 

Almaszeletek

Az első tipp különösen akkor praktikus, ha valamilyen őszies almás süteményt készülünk sütni a barna cukorral, ugyanis a cukor valamennyire át fogja venni az alma ízét. Terítsük szét a cukrot egy vízszintes felületre egy rétegben, és tegyünk a tetejére vékonyra vágott almaszeleteket. 20 dekagramm cukorhoz kb. ¼ közepes méretű almára lesz szükségünk. A cukor minimum 2 óra, de maximum egy éjszaka alatt meg fog puhulni. Ne felejtsük rajta az almát, mert ha túlságosan bepuhul, nehéz lesz leszedni a cukorról.

 

Szeletelt kenyér

A módszer nem túl bonyolult: tegyünk a cukor tetejére egy szelet toast kenyeret vagy hagyományos kenyérszeletet. A kenyér sok nedvességet tartalmaz, ami a levegőn elpárolog, ettől lesz szikkadt a kenyerünk. Ezt a tulajdonságát használjuk ki azzal, hogy egy dobozban összezárjuk a kenyeret és a cukrot, így az elpárolgó nedvesség a cukorba vándorol. A folyamat lassabb, 8-24 órába telik, amíg bepuhul a cukrunk, cserébe az íze nem változik, viszont a színe esetenként világosabbá válhat.

 

Tipp: Turbózd fel a sütiket, desszerteket zabpehellyel!

 

Agyag

Egy agyagedényben gyorsan meg tud puhulni a cukor, éppen ezért pont erre a célra gyártanak is agyagedényeket. Nem kell speciális eszközt vennünk, igazából még egy virágcserép is megfelelhet. Felhasználás előtt az agyagot áztassuk 30 percre hideg vízbe, majd itassuk le a felesleges vizet.

 

Mikrohullámú sütő

A fentieknél sokkal gyorsabb módszer, de figyelnünk kell közben, hiszen nem szeretnénk, hogy a cukor elkezdjen karamellizálódni. Helyezzük a cukrot egy mikrózható edénybe, a tetejére pedig terítsünk nedves konyharuhát. Melegítsük a cukrot 20 másodpercig, majd nyomkodjuk át villával. Ezt ismételjük mindaddig, amíg megpuhul a cukor.

 

Nedves törölköző

Nagyon egyszerű, bár lassú módszer. Csak tegyük egy tálba a cukrot, és fedjük le egy éjszakára nedves konyharuhával. Fontos: a nedves textil ne érjen a cukorhoz! 

 

Forrás: mashed

 

Ez is érdekelhet: 

Látványos videón a kovász fejlődése – mutatjuk az Instagram kedvencét

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mégsem olyan tökéletes cukorpótló a stevia?

Mégsem olyan tökéletes cukorpótló a stevia?

Szakértők szedik ízekre a népszerű édesítőszert.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!