Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezt ne tegyük a konyhában

2018. október 16.

Rossz szokásaink, amelyeknek ideje búcsút inteni

 

Legtöbbünknek vannak olyan szokásai, amelyekről tudjuk, hogy meg kellene szabadulnunk tőlük. Néha azonban nem is vagyunk tisztában azzal, hogy egy-egy berögzült mozdulatunk, cselekedetünk megnehezíti az életünket, adott esetben a konyhában. És ami még rosszabb: akár egészségkárosító eredményhez is vezethet. Lássuk, melyek ezek, illetve mit tehetünk ellenük.

 

Nem várjuk meg, hogy a főzőfelületünk kellően bemelegedjen.

Amikor éhesek vagyunk, a „melegítsük elő a sütőt valahány fokra” lépés felesleges kínzásnak tűnhet, de igenis szükséges. Sütéskor vagy grillezéskor a nem megfelelően előmelegített sütő az étel egyenetlen melegedéséhez vagy megégéséhez vezethet.

A túlmelegítés ugyanígy gondot okozhat. Sok recept kezdődik azzal, hogy melegítsünk olajat egy serpenyőben, így aztán feltesszük a tűzhelyre, majd hátat fordítunk neki. Ha az olaj füstölni kezd, már el is rontottuk. A rossz íz mellett a túlhevítés hatására bomlani kezd az olaj, amely során egészségre káros anyagok keletkeznek benne.

 

Csak csínján a liszttel!

Szintén rossz szokás, ha úgy mérjük ki a lisztet, hogy a mérőedényt belemártjuk a lisztes zsákunkba vagy dobozunkba. Ha így teszünk, merítés közben összetömörítjük a lisztet, és végül jóval többet használunk a szükségesnél. Kanalazzuk ki inkább a tartóedényünkből!

 

Ne pakoljuk túlságosan tele a serpenyőt!

A főzéshez néha kell egy kis türelem. Lehet, hogy gyorsabban megvagyunk, ha rogyásig rakjuk a serpenyőnket a hozzávalókkal, de így valójában lassabban készül el az étel, és a végeredmény akár ragacsos állagú is lehet. Ha túlságosan tele van az edény, nem tudjuk pirítani, hanem csak gőzöljük, pároljuk az ételt. Főzzük meg inkább 2-3 adagban, a végeredmény sokkal finomabb lesz. A túl sok kavargatás is lehet hibaforrás, így ugyanis az étel szintén nem tud pirulni, a végeredmény kevésbé lesz ízes.

 

Hagyjuk pihenni a húst!

Nehéz, de próbáljunk elenállni a kísértésnek, és ne vágjuk fel rögtön a szép nagy darab húst, amelyet éppen kivettünk a sütőből. Ha azonnal felszeljük, a hús nedvei a vágódeszkánkon végzik. Várjunk inkább 5-10 percet, ennyi idő elég ahhoz, hogy a szaftok a húsban maradjanak.

 

Ne öblítsük le a húst elkészítés előtt!

Örök vita, de nem érdemes, hiszen a lemosás során baktériumok kerülhetnek a mosogatónkba. Ráadásul olyan baktériumok, amelyek magas hőfokon ártalmatlanná válnának. Ha mindenképpen meg szeretnénk tisztítani a húst, használjunk inkább konyhai papírtörlőt.

 

Ne használjuk teflonbevonatú serpenyőinket túl magas hőmérsékleten, illetve fém eszközökkel!

Ha a teflon serpenyőt a megengedettnél magasabb hőmérsékleten használjuk, a bevonatból olyan gőzök szabadulhatnak fel, amelyek májkárosodást okozhatnak, illetve egyéb egészségkárosító hatással bírhatnak. Ugyanezek a gőzök szabadulhatnak fel akkor is, ha valamilyen fémeszközzel megsértjük a serpenyő tapadásmentes bevonatát.

 

Ne főzzünk savas ételt azzal reakcióra lépő edényben!

Ha savas ételeket (például citromos, paradicsomos) készítünk, kerüljük az alumíniumból vagy öntöttvasból készült edények használatát. Erre a célra rozsdamentes acél lábasokat vagy üvegedényeket érdemes bevetni.

 

Ne tegyünk hőálló üvegedényeket a grillsütőbe!

A hőálló üvegedények bár kibírják a magas hőfokot, nem arra vannak tervezve, hogy ezt a hőmérsékletet gyorsan érjék el, a grill alatt könnyen megpattanhatnak.

 

Forrás: eatingwell

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezzel minimalizálhatjuk a konyhai rendetlenséget

Ezzel minimalizálhatjuk a konyhai rendetlenséget

Egy aprósággal a nagy káosz ellen.
5 tipp, hogy mindig tiszta legyen a konyhánk

5 tipp, hogy mindig tiszta legyen a konyhánk

Trükkök, melyekkel a vendégeinknek úgy tűnhet, hogy itt non-stop takarítás van.
Kolbászos lasagne

Kolbászos lasagne

Éljenek a rakott ételek! Főleg, ha erről a sok sajtos, nagyon paradicsomos olasz fogásról van szó.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!