Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezt készítsd sült krumpli helyett!

2019. február 28.

Milyen jó lenne, ha lelkiismeret-furdalás nélkül ehetnénk sült krumplit… Viszont tudjuk, hogy tavasszal sokan diétába fognak, illetve az olajban sült burgonyát eleve kizárják azok, akik egészségtudatosan szeretnének táplálkozni. A sárgarépából, cukkiniből és társaiból készülő alacsony kalóriatartalmú sült „krumpli” pontosan számukra született. Cikkünkből kiderül, hogy valóban teljes értékű alternatívát jelentenek-e ezek a finomságok a hagyományos hasábkrumplival összevetve.

 

Az elején le kell szögeznünk, hogy a sárgarépa nem fog krumplivá változni, akármit is csinálunk vele. Viszont egyszerűen és gyorsan elkészül, ráadásul nagyon finom. Ezúttal a répa mellett cukkini és karalábé került górcső alá, vékony csíkokra, hasábokra vágva teszteltük a zöldségeket.

 

Hogyan készítettük?

 

A hasábburgonya valóban a fritőzben lesz igazán ropogós, de szerencsére ez tesztalanyainkra nem feltétlenül igaz. A kiválasztott zöldségekből készült hasábokat egy rétegben sütőpapírral borított sütőlemezre helyeztük, vékonyan beecseteltük olajjal – sütésre alkalmas olívaolajat használtunk –, majd 220 °C-ra előmelegített sütőbe toltuk. Alsó-felső sütéssel sütöttük készre a zöldségeket, a módszer tökéletes karalábét és sárgarépát eredményezett, azonban a cukkini ugyanígy készítve már túlságosan puhává vált.

 

A cukkini esetén jobb módszer, ha bepanírozzuk darált mandulával, parmezánnal és fűszerekkel. Ahhoz, hogy minden hozzávaló ráragadjon a cukkinihasábokra, először mártsuk tojásba. Süssük az előbbiekkel megegyező módon kb. 10 percet, a panír finom ropogós lesz, a cukkini pedig belül puhára sül.

 

Eredmények:

 

Kinézet 4/5

A tányérunkon természetesen nem hasábburgonyák sorakoztak, ám jól néztek ki a zöldségek. A tálunk különösen mutatós lesz, ha különböző színű zöldségeket halmozunk egymás mellé.

 

Íz 5/5

Természetesen eltérő a burgonyától, de határozottan finom mindegyik verzió.

 

Mindennapokra 5/5

Gyors, egyszerű, olcsó, finom, mi kell még? Egészséges esti snacknek tökéletes.

 

Partiételként 2/5

A zöldséghasábok frissen készítve a legfinomabbak, de sajnos elég gyorsan kihűlnek. Így partiételnek kirakni az asztalra nem az igazi, bár tegyük hozzá, a hagyományos hasábkrumplival ugyanez a helyzet.

 

Forrás: chefkock

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kelkáposzta chips

Kelkáposzta chips

Egyenesen egy amerikai színésznő, Jennifer Garner receptje alapján

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!