Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezt készítsd sült krumpli helyett!

2019. február 28.

Milyen jó lenne, ha lelkiismeret-furdalás nélkül ehetnénk sült krumplit… Viszont tudjuk, hogy tavasszal sokan diétába fognak, illetve az olajban sült burgonyát eleve kizárják azok, akik egészségtudatosan szeretnének táplálkozni. A sárgarépából, cukkiniből és társaiból készülő alacsony kalóriatartalmú sült „krumpli” pontosan számukra született. Cikkünkből kiderül, hogy valóban teljes értékű alternatívát jelentenek-e ezek a finomságok a hagyományos hasábkrumplival összevetve.

 

Az elején le kell szögeznünk, hogy a sárgarépa nem fog krumplivá változni, akármit is csinálunk vele. Viszont egyszerűen és gyorsan elkészül, ráadásul nagyon finom. Ezúttal a répa mellett cukkini és karalábé került górcső alá, vékony csíkokra, hasábokra vágva teszteltük a zöldségeket.

 

Hogyan készítettük?

 

A hasábburgonya valóban a fritőzben lesz igazán ropogós, de szerencsére ez tesztalanyainkra nem feltétlenül igaz. A kiválasztott zöldségekből készült hasábokat egy rétegben sütőpapírral borított sütőlemezre helyeztük, vékonyan beecseteltük olajjal – sütésre alkalmas olívaolajat használtunk –, majd 220 °C-ra előmelegített sütőbe toltuk. Alsó-felső sütéssel sütöttük készre a zöldségeket, a módszer tökéletes karalábét és sárgarépát eredményezett, azonban a cukkini ugyanígy készítve már túlságosan puhává vált.

 

A cukkini esetén jobb módszer, ha bepanírozzuk darált mandulával, parmezánnal és fűszerekkel. Ahhoz, hogy minden hozzávaló ráragadjon a cukkinihasábokra, először mártsuk tojásba. Süssük az előbbiekkel megegyező módon kb. 10 percet, a panír finom ropogós lesz, a cukkini pedig belül puhára sül.

 

Eredmények:

 

Kinézet 4/5

A tányérunkon természetesen nem hasábburgonyák sorakoztak, ám jól néztek ki a zöldségek. A tálunk különösen mutatós lesz, ha különböző színű zöldségeket halmozunk egymás mellé.

 

Íz 5/5

Természetesen eltérő a burgonyától, de határozottan finom mindegyik verzió.

 

Mindennapokra 5/5

Gyors, egyszerű, olcsó, finom, mi kell még? Egészséges esti snacknek tökéletes.

 

Partiételként 2/5

A zöldséghasábok frissen készítve a legfinomabbak, de sajnos elég gyorsan kihűlnek. Így partiételnek kirakni az asztalra nem az igazi, bár tegyük hozzá, a hagyományos hasábkrumplival ugyanez a helyzet.

 

Forrás: chefkock

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kelkáposzta chips

Kelkáposzta chips

Egyenesen egy amerikai színésznő, Jennifer Garner receptje alapján

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!