
Ezt készítsd sült krumpli helyett!
2019. február 28.Milyen jó lenne, ha lelkiismeret-furdalás nélkül ehetnénk sült krumplit… Viszont tudjuk, hogy tavasszal sokan diétába fognak, illetve az olajban sült burgonyát eleve kizárják azok, akik egészségtudatosan szeretnének táplálkozni. A sárgarépából, cukkiniből és társaiból készülő alacsony kalóriatartalmú sült „krumpli” pontosan számukra született. Cikkünkből kiderül, hogy valóban teljes értékű alternatívát jelentenek-e ezek a finomságok a hagyományos hasábkrumplival összevetve.
Az elején le kell szögeznünk, hogy a sárgarépa nem fog krumplivá változni, akármit is csinálunk vele. Viszont egyszerűen és gyorsan elkészül, ráadásul nagyon finom. Ezúttal a répa mellett cukkini és karalábé került górcső alá, vékony csíkokra, hasábokra vágva teszteltük a zöldségeket.
Hogyan készítettük?
A hasábburgonya valóban a fritőzben lesz igazán ropogós, de szerencsére ez tesztalanyainkra nem feltétlenül igaz. A kiválasztott zöldségekből készült hasábokat egy rétegben sütőpapírral borított sütőlemezre helyeztük, vékonyan beecseteltük olajjal – sütésre alkalmas olívaolajat használtunk –, majd 220 °C-ra előmelegített sütőbe toltuk. Alsó-felső sütéssel sütöttük készre a zöldségeket, a módszer tökéletes karalábét és sárgarépát eredményezett, azonban a cukkini ugyanígy készítve már túlságosan puhává vált.
A cukkini esetén jobb módszer, ha bepanírozzuk darált mandulával, parmezánnal és fűszerekkel. Ahhoz, hogy minden hozzávaló ráragadjon a cukkinihasábokra, először mártsuk tojásba. Süssük az előbbiekkel megegyező módon kb. 10 percet, a panír finom ropogós lesz, a cukkini pedig belül puhára sül.
Eredmények:
Kinézet 4/5
A tányérunkon természetesen nem hasábburgonyák sorakoztak, ám jól néztek ki a zöldségek. A tálunk különösen mutatós lesz, ha különböző színű zöldségeket halmozunk egymás mellé.
Íz 5/5
Természetesen eltérő a burgonyától, de határozottan finom mindegyik verzió.
Mindennapokra 5/5
Gyors, egyszerű, olcsó, finom, mi kell még? Egészséges esti snacknek tökéletes.
Partiételként 2/5
A zöldséghasábok frissen készítve a legfinomabbak, de sajnos elég gyorsan kihűlnek. Így partiételnek kirakni az asztalra nem az igazi, bár tegyük hozzá, a hagyományos hasábkrumplival ugyanez a helyzet.
Forrás: chefkock