Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezt ettük 2019-ben

2019. December 31.

A kajatrendek kicsit olyanok, mint az avokádó: majdnem jó, majdnem jó…éppen jó, aztán már túl is érett. A legtöbb ételtrend is ilyen: érlelődik éveken keresztül, mielőtt berobbanna a köztudatba, aztán amilyen gyorsan jött, úgy el is tűnik a süllyesztőben. Lássuk, miért rajongott a világ 2019-ben! És vajon tartósak lesznek az alábbi trendek? 

 

1. Egyre népszerűbb a zabtej 

A zabtej egyáltalán nem újdonság, régóta megtalálható a boltok polcain. Az első terméket egy svéd tudós fejlesztette ki az 1990-es években, ezután indult hódító útjára. Népszerűségének köszönhetően mára már rengeteg cég foglalkozik a gyártásával. 

 

2. Forró levegős olajsütők 

2019-ben vált bizonyossá, hogy ezek a sütők nem csupán múló szeszélyként jelentek meg a háztartási termékek piacán: egyre több és több márka vette fel a repertoárjába. Kelendősége nem csoda: az olaj mérséklése az egyik leginkább sarkalatos pont, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni.

 

3. Aperol Spritz 

Újdonság? Nem, dehogy! Viszont 2019 tavaszán a New York Times lehozta, hogy nem is igazán jó ez az ital. A negatív reklám is reklám, sőt: hála a cikknek, ismét fellendült a fogyasztása. 

 

4. Vegán húsok 

Az előző évek inkább a termékfejlesztésről szóltak, mostanra viszont közismert márkák – például a nagy gyorsétteremláncok – is felvették kínálatukba a vegán húspótlókat. 

 

5. Mediterrán diéta 

Lassan már klasszikusnak nevezhető módszer, amely 2019-ben ismét besöpört egy sor elismerést. Olyan jelzőkkel illették, mint „a legjobb diéta, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni”, „ajánlott cukorbetegnek” és „a legkönnyebben betartható”. Sikerét valószínűleg annak köszönheti, hogy nem tekinthető a szó szoros értelmében vett diétának, inkább használati útmutató nyújt ahhoz, hogy több zöldség, gyümölcs, olívaolaj és hal kerüljön az étrendünkbe. 

 

6. Zellerlé 

2018-2019 fordulóján robbant be a köztudatba a zellerlé. Az őrületet egy híres Instagram felhasználó indította el: 2015 óta hirdeti az interneten, hogy az ital valóságos csodaszer, hiszen visszafordítja a kialakult gyulladásokat, javítja a belek egészségét, valamint képes egyes krónikus betegségek meggyógyítására. Azonban ahogy egyre ismertebbé vált, úgy erősödtek fel a szkeptikus hangok is, ugyanis a csodás képességek sosem nyertek valódi bizonyítást. 

 

+1. Műanyag szívószál helyett… 

Emlékeztek még a Műanyagmentes júliusra? Számos étterem döntött úgy, hogy leszámol a környezetkárosító szívószálakkal. Több szuper alternatíva született a pótlására, készülhet szilikonból, rozsdamentes acélból, papírból, titánból, üvegből, bambuszból, szénából és szalmából, vagy akár tésztából is. 

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!